Russisk spion bag angreb mod det danske forsvar afsløret under nyt hack

10. oktober 2018 kl. 05:124
Russisk spion bag angreb mod det danske forsvar afsløret under nyt hack
Illustration: JournalismbyDesign / Bigstock.
Manden og hans medkumpaner er af ukendte årsager ikke blevet retsforfulgt, men blev blot sendt tilbage til Rusland.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En russisk mand med tilknytning til et hackerangreb mod Forsvarets mailserver tilbage i 2015-2016 er blevet afsløret, mens han sammen med sin gruppe var i gang med et nyt hack i Holland.

I korte træk lykkedes det tilbage i 2015 hackere med simple metoder at følge med i Forsvarets mails gennem to år, fordi Danmarks forsvar forsvarede deres mailsystemer meget ringe.

Det skriver Daily Mail. I forbindelse med afsløringen af gruppens nye indtrængningsforsøg i Holland, blev en række mobiltelefoner og computere beslaglagt.

En af computerne tilhørte en ‘cyberekspert’ ve dnavn Evgenii Serebriakov, og på denne laptop var der gemt wifi-logins og ‘andre beviser’, der knytter ham direkte til angrebet mod det danske forsvar.

Ville angiveligt forpurre gift-undersøgelse

Men hvad lavede den russiske gruppe i Holland? Gruppen blev taget på fersk gerning uden for et laboratorium tilhørende OPCW, den internationale organisation, der lige nu er i færd med at undersøge, hvem der står bag giftangrebene i den engelske by Salisbury, hvor en tidligere russisk spion og hans datter blev forsøgt myrdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Briterne har selv analyseret giftprøven, og nu var den blevet sendt videre til OPCW i Haag.

Bilen, de fire russere blev fundet i, var udstyret med diverse hacker-grej, herunder en kraftig wifi-antenne, et ekstra batteri og adskillige telefoner, hvoraf nogle blev forsøgt ødelagt, da russerne fandt ud af, at de var blevet opdaget.

Taxiboner viser desuden, at de fire mænd kørte direkte fra den russiske efterretningstjeneste GRU’s hovedkvarter i Moskva til lufthavnen, hvorefter de fløj til Haag.

Sidst, men ikke mindst havde de fire russere store mængder kontanter på sig. Evgenii Serebriakov alene havde 20.000 amerikanske dollars og 20.000 euro, svarende til omkring 270.000 danske kroner.

Sendt hjem til Rusland

Det var den hollandske antiterror-enhed, der afslørede russerne, der angiveligt ikke nåede at trænge ind i laboratoriet. Men i stedet for at lade russerne blive retsforfulgt, blev de eskorteret til lufthavnen og sendt hjem til Moskva.

Forsvarsministeriet har ikke umiddelbart kunne hverken be- eller afkræfte, hvorvidt de har hørt om hændelsen fra de hollandske myndigheder.

Ministeriet har heller ingen kommentarer til, at hackeren ikke blev retsforfulgt i eller udleveret til Danmark.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
10. oktober 2018 kl. 15:28

Gud nåde trøste dig, når du ikke kan dokumenter dine rejseudgifter til kontor Damen Svetlana. Så heller blive taget af AIVD med bukserne nede.

2
10. oktober 2018 kl. 10:41

Pænt ringe og amatøragtigt dels at have absurd mange kontanter og dels at de havde gemt taxabonner. Godt de blev afsløret. Men det ligner slet ikke dem omhu man så spioner have unde USSR.

1
10. oktober 2018 kl. 06:06

og deres mail server blev vist endda også brugt til udsending af spam.

faktisk kendte de til sårbarheden i midten af 2012 for der gjorde jeg opmærksom på at de havde problemer. jeg genkendte noget i en fejlmail grundet for store pdf'er jeg sendte til dem. og da jeg undersøgte det... never mind. den historie er ikke slut endnu.