Russisk spion bag angreb mod det danske forsvar afsløret under nyt hack

Alt tyder på, at de fire russere forsøgte at fifle med giftprøverne fra angrebene i Salisbury, England. Illustration: JournalismbyDesign / Bigstock
Manden og hans medkumpaner er af ukendte årsager ikke blevet retsforfulgt, men blev blot sendt tilbage til Rusland.

En russisk mand med tilknytning til et hackerangreb mod Forsvarets mailserver tilbage i 2015-2016 er blevet afsløret, mens han sammen med sin gruppe var i gang med et nyt hack i Holland.

I korte træk lykkedes det tilbage i 2015 hackere med simple metoder at følge med i Forsvarets mails gennem to år, fordi Danmarks forsvar forsvarede deres mailsystemer meget ringe.

Læs også: Claus Hjort: Russerne har hacket det danske forsvar med succes i over to år

Det skriver Daily Mail. I forbindelse med afsløringen af gruppens nye indtrængningsforsøg i Holland, blev en række mobiltelefoner og computere beslaglagt.

En af computerne tilhørte en ‘cyberekspert’ ve dnavn Evgenii Serebriakov, og på denne laptop var der gemt wifi-logins og ‘andre beviser’, der knytter ham direkte til angrebet mod det danske forsvar.

Ville angiveligt forpurre gift-undersøgelse

Men hvad lavede den russiske gruppe i Holland? Gruppen blev taget på fersk gerning uden for et laboratorium tilhørende OPCW, den internationale organisation, der lige nu er i færd med at undersøge, hvem der står bag giftangrebene i den engelske by Salisbury, hvor en tidligere russisk spion og hans datter blev forsøgt myrdet.

Briterne har selv analyseret giftprøven, og nu var den blevet sendt videre til OPCW i Haag.

Bilen, de fire russere blev fundet i, var udstyret med diverse hacker-grej, herunder en kraftig wifi-antenne, et ekstra batteri og adskillige telefoner, hvoraf nogle blev forsøgt ødelagt, da russerne fandt ud af, at de var blevet opdaget.

Taxiboner viser desuden, at de fire mænd kørte direkte fra den russiske efterretningstjeneste GRU’s hovedkvarter i Moskva til lufthavnen, hvorefter de fløj til Haag.

Sidst, men ikke mindst havde de fire russere store mængder kontanter på sig. Evgenii Serebriakov alene havde 20.000 amerikanske dollars og 20.000 euro, svarende til omkring 270.000 danske kroner.

Sendt hjem til Rusland

Det var den hollandske antiterror-enhed, der afslørede russerne, der angiveligt ikke nåede at trænge ind i laboratoriet. Men i stedet for at lade russerne blive retsforfulgt, blev de eskorteret til lufthavnen og sendt hjem til Moskva.

Forsvarsministeriet har ikke umiddelbart kunne hverken be- eller afkræfte, hvorvidt de har hørt om hændelsen fra de hollandske myndigheder.

Ministeriet har heller ingen kommentarer til, at hackeren ikke blev retsforfulgt i eller udleveret til Danmark.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (4)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Niels-Arne Nørgaard Knudsen

og deres mail server blev vist endda også brugt til udsending af spam.

faktisk kendte de til sårbarheden i midten af 2012 for der gjorde jeg opmærksom på at de havde problemer. jeg genkendte noget i en fejlmail grundet for store pdf'er jeg sendte til dem. og da jeg undersøgte det... never mind. den historie er ikke slut endnu.

  • 2
  • 1
Log ind eller Opret konto for at kommentere