Russisk cybertrussel sender ideen om elektroniske valg i graven

13 kommentarer.  Hop til debatten
Russisk cybertrussel sender ideen om elektroniske valg i graven
Illustration: Alexandru Nika/Bigstock.
Frygten for russiske cyberangreb får indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille til at stoppe forsøg med elektroniske valg.
17. september 2018 kl. 09:44
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Over de seneste tyve år har skiftende regeringer undersøgt muligheden for at erstatte blyant og papir med digitale løsninger i stemmeboksen.

Det samme har den nuværende regering, men ikke længere. Frygten for russisk indblanding i danske valghandlinger får nu ifølge indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) regeringen til at droppe alle fremtidige forsøg på elektroniske valg. Det skriver Politiken.

»Jeg har meddelt, at alt, hvad der handler om at gøre valghandlingen elektronisk, er jeg modstander af. Det er simpelthen et sikkerhedsspørgsmål. Nogle gange bliver vi fascineret af teknologien. Det tror jeg, at vi alle sammen gør. Men nogle gange må vi også bare sige, at med teknologien kan vi også udsætte os selv for en stor risiko«, siger ministeren og fortsætter:

»Derfor kommer du heller aldrig, så længe jeg er minister for det her område, til at se, at man indfører elektroniske valg. Fordi det mener jeg simpelthen, i den tid, vi lever i, er noget af det dummeste, man overhovedet kan gøre,« siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille til Politiken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har bedt sine embedsmænd om ikke at undersøge mulighederne for elektronisk valg fremover.

Sidste år viste en rundspørge bestilt af KMD Analyse ellers, at 70 procent af danskerne er trygge ved et digitalt valg, hvis det foregår via et NemID-login.

Estland er det første europæiske land, der har gjort det muligt at stemme via internettet.

13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
13
18. september 2018 kl. 00:26

Så skal resten af teknologi begejstringen i regeringen også bare have et fornufts tjek...

En svale gør ingen sommer - jeg vil se en generel mental ændring på borgen før jeg tror på det

Politik er "tro samt mene" og it er "ved" (hvis ellers it-folk du'r). Men tak for at jeg kan bruge papir og blyant ved det næste valg,; rar tanke ;)

Så længe jurister tror 100% på, at deres § holder leverandør, ansatte m.fl. på tæerne samt banditterne væk fra hackerhåndværket, samt at økonomer bruger regneark til at beregne om it- og datasikkerhed kan betale sig..

..så er det som at sende bønner til samtlige nuværende og kommende guder - det hjælper ikke en disse på borgernes situation og it-systemerne er også totalt ligeglade.

12
17. september 2018 kl. 17:07

"70 procent af danskerne er trygge ved et digitalt valg, hvis det foregår via et NemID-login"

Hvis dette er sandt, fortæller det uhyggeligt meget om uddannelsesniveauet og den generelle evne til at tænke selvstændigt hos den brede befolkning. Virkelig skræmmende at de flestes viden om demokratiet er så lille, at de ikke engang forstår, hvorfor vi stemmer på papir og i afskærmede bokse, hvor kun én person er tilladt adgang under stemmeafgivningen.

Og som andre også har bemærket, er det også mærkeligt, at ministeren kun kan se udenlandske trusler og ikke de langt mere oplagte indenlandske. Med NemID ville både regeringen og de involverede firmaer få fuld adgang til en komplet manipulation med valgresultatet, helt uden nogen form for kontrol med valget fra befolkningens side. Og der ville være fri adgang til at sælge stemmer, overvåge stemmer i familien, gennemtvinge stemmer, osv. Allesammen problemer, som papirafstemningen på smuk og intelligent vis løser.

At der overhovedet er nogen lande, der benytter elektronisk stemmeafgivning viser udelukkende, på hvor lavt et niveau "demokratiet" er i disse lande. Det er jo en ren farce at kalde dét for demokrati.

Der er i den grad brug for at vi skruer op for uddannelsesniveauet her i Danmark, hvis vi fortsat ønsker et demokrati. Demokrati kræver høj uddannelse og stor viden i befolkningen. Noget der halter gevaldigt i dagens Danmark.

Men, for nu at slutte på en glad tone, så var det da godt, at ministeren i det mindste er blevet lidt klogere nu, selv om han tydeligvis slet ikke udviser den fulde forståelse af alle problemerne med elektroniske valg. Så længe han er imod elektroniske valg er det godt.

11
17. september 2018 kl. 15:45

Jeg mindes en høring om elektroniske valghandlinger på Christiansborg hvor en politiker til et rum fuld af IT-eksperter meget tydeligt tilkendegav at vedkommende ikke så bekymringerne som relevante. Eller noget i den stil.

Det er tankevækkende at der skal en reel ydre trussel til før politikerne kan se at lad-den-bedste-hacker-vinde er en rigtig dårlig måde at sammensætte et folketing på. Enhver IT kyndig person med bare en lille smule omtanke vil kunne fortælle dem dette lang tid før politikerne overhovedet begyndte at overveje elektroniske valghandlinger!

10
17. september 2018 kl. 12:47

Så skal resten af teknologi begejstringen i regeringen også bare have et fornufts tjek...

Præcis.

Et eller andet sted må "vi" (dvs. hylekoret af skeptiske IT folk) jo sige tak til russerne for at have opfundet et skræmmebillede ala Den store Bastian.

Hvis så fornuften kan brede sig yderligere, så der kan blive bremset op for mere tankeløs indførelse af uigennemtænkte og usikre IT løsninger ud fra devisen vi-skal-være-digitale-verdensmestre og alt skal være nemt, nemt, nemt, så er der måske lidt lys forude.

Det er jo meget tydeligt illustreret i at CFCuS i deres evige send-os-flere-penge vurdering hyler op om at russerne kan sprænge hele forsyningssektoren i stumper og stykker i morgen, og hvad har vi. Jamen hvis forsyningssektoren vitterlig er så udsat efter tankeløs Internet-of-trash'ifisering, så stop dog for pokker op, og vurder om vi overhovedet skal lade hele vores liv eksponere på internettet.

Træk i bremsen, stig ud, og vurder det hele fra sidelinjen mindst en gang til, i stedet for at køre hovedløs med fuld fart ud over kanten.

9
17. september 2018 kl. 12:23

Elektroniske valg er en dårlig idé med eller uden russere på Jorden. Kan vi ikke lige tage det lidt roligt med at give russerne skylden for, at vi ikke kan realisere ekstremt dumme politiske mål?

Hvis vi fik elektronisk folketingsvalg i Danmark ville jeg stille mig op foran Kristiansborg og brokke mig uafbrudt, til det blev rullet tilbage.

Aldrig elektroniske valg!

8
17. september 2018 kl. 11:00

Det er tragisk, at det kræver russere at få vores politikere til at indse risikoen ved elektroniske valg.

Det nuværende system blev designet uden en trussel fra russerne. Alligevel designede man det, så almindelige mennesker kan kontrollere hele valghandlingen, fordi man godt vidste, at der er risiko for snyd med valget udført af danskere.

Det er selvfølgelig godt, at elektroniske valg er lagt i graven - for nu, men det er også pænt skræmmende at det først sker nu, for det illustrere ganske tydeligt, hvor lidt de nuværende politikere ved om demokrati, sig selv og den verden vi lever i.

6
17. september 2018 kl. 10:50

...og har man overvejet hvilke vidtrækkende konsekvenser det kan have, hvis kun pro-Putin kandidater sidder i menighedsrådende? :-)

4
17. september 2018 kl. 10:12

...at der skulle en “russisk” trussel til, valget i USA blev jo trods alt manipuleret ved at hacke mennesker... via sociale medier.

3
17. september 2018 kl. 10:07

Har ministeren tænkt sig at stoppe dem igen ?

2
17. september 2018 kl. 10:03

" Nogle gange bliver vi fascineret af teknologien. Det tror jeg, at vi alle sammen gør. Men nogle gange må vi også bare sige, at med teknologien kan vi også udsætte os selv for en stor risiko"

Så skal resten af teknologi begejstringen i regeringen også bare have et fornufts tjek...

1
17. september 2018 kl. 09:49

Endelig noget fornuft.