Russisk cyberkriminel gruppe oprulles af politiet

Illustration: Android Logo
Et medlem af den russiske hacker-gruppe TipTop er dømt til fængselsstraf.
Pc'er, kreditkort, pas og andet bevismateriale, som blev fundet i forbindelse med arrestationen af et medlem af en russisk cyberkriminel gruppe. Illustration: Ruslands indenrigsministerium i Kanasj-regionen

Flere hackergrupper antages at blive støttet af de russiske myndigheder, men der findes også uafhængige russiske cyberkriminelle grupper, der primært har som mål at tjene penge på den ulovlige virksomhed. Ofte er denne aktivitet rettet mod russiske indbyggere.

For nyligt er det kommet frem, at russisk politi har arresteret et eller flere medlemmer af en gruppe, som kaldes for TipTop. Én person er efter sigende allerede blevet dømt til to års fængsel. Flere skal være under efterforskning.

Ifølge ZDNet formodes det, at gruppen har inficeret mere end 800.000 Android-mobiltelefoner siden 2015.

Banktrojanere

Gruppen skulle efter sigende have lejet sig adgang til banktrojanere, som er blevet udbudt i forskellige undergrundsfora. Disse er så blevet integreret i blandt andet falske bankapps til Android. Disse er blevet markedsført gennem netannoncer og markedspladser for tredjeparts-applikationer.

Dette har efter sigende givet TipTop-gruppen en daglig indtægt på mellem 100.000 (ca. 10.000 kroner) og 700.000 rubler (ca. 71.000 kroner).

Kunne læse sms-beskeder

Sikkerhedssvirksomheden Group-IB, som har hjulpet det russiske politi med at oprulle TipTops aktiviteter, omtaler TipTop som en af de største og farligste hackergrupper i Rusland.

Gruppen har siden 2015 benyttet flere kendte typer malware, som blandt andet har kunnet opfange og læse sms’er samt optage telefonsamtaler. En af de mest brugte er Hqwar, som ifølge Kaspersky Lab er særlig ofte brugt mod russiske ofre.

Videoen nedenfor skulle vise arrestationen af det dømte gruppemedlem. Det skete i maj i år.

Artiklen er fra digi.no.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere