Rusland vil tvinge serviceudbydere til at udlevere data med nyt FN-lovforslag

Illustration: tanaonte | bigstock
Stater skal have patent på malware, og man skal kunne tvinge serviceudbydere til at udlevere data om forbrugere, lyder det i et lovforslag, Rusland har præsenteret i FN.

Rusland fremlagde i sidste uge et omfattende forslag i FN, der både udvider typerne af cyberkriminalitet og staternes handlemuligheder markant. Det skriver The Register.

Forslaget, der har fået det mundrette navn "United Nations Convention on Countering the Use of Information and Communications Technologies for Criminal Purposes," tilskynder medlemslandene i FN til at straffe et langt bredere spektrum af cyberkriminalitet end hidtil.

Med forslaget ønsker russerne at udvide Budapest-konventionen fra 2001’s sæt af typer af cyberkriminalitet fra ni til hele 23. En Konvention, som Rusland i øvrigt ikke meldte sig ind i, fordi den tillod arbejde på tværs af grænser, som russerne betragtede som et indgreb i deres suverænitet.

Mere indflydelse til staterne

Udkastet opfordrer også medlemsstaterne til at formulere national lovgivning, der ‘forbyder usanktionerede it-sikkerhedsundersøgelser’, defineret som:

‘Bevidst udvikling, herunder tilpasning, brug og distribuering af ondsindet software med den intention at ødelægge, blokere, modificere, kopiere eller sprede digital information eller neutralisere dens sikkerhedsegenskaber, medmindre der er tale om lovlige undersøgelser.’

Foruden at ville tillade staten at sanktionere hvem der må bruge malware, vil Ruslands forslag også pålægge serviceudbydere, såsom YouSee eller Telia herhjemme at give staten i det pågældende land teknisk assistance.

Læs også: USA udviser russiske diplomater efter SolarWinds-angreb

Lovforslaget indebærer, at staten kan tvinge en udbyder til at udlevere data, der er transmitteret via deres system samt at staten kan overvåge borgere inden for dens eget suveræne territorium.

Hvad siger USA?

Den amerikanske præsident Joe Biden har tidligere efterspurgt forhøjet cybersikkerhed.

En talsmand for det amerikanske indenrigsministerium udtaler også til The Register, at de ikke er afvisende overfor at forhandle med Rusland om det forslag, Rusland har fremlagt i FN:

»FN-medlemslande har påbegyndt forhandlinger mod en ny global konvention, der skal bekæmpe cyberkriminalitet, hvilket bør tage højde for og bevare eksisterende internationale aftaler,”
Om udsigterne til at indgå i forhandlinger med Rusland omkring deres forslag, var svaret fra det amerikanske indenrigsministerium, at man regner med at der kommer mange bidrag til processen:
»USA ser frem til en åben, transparent og inkluderende proces i forbindelse med at overveje en ny global konvention. Bidraget fra Rusland er ét af mange forventede bidrag fra medlemsstater i løbet af denne proces.«
Det fremgik desuden af svaret til The Register, at det amerikanske indenrigsministerium forventer at forhandlingerne går i gang i starten af 2022.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Bjarne Aagaard Hansen

Efter lige for kort tid siden at have set en høring i USA vedrørende netop dette emne, så tror jeg der er lang vej endnu, indimellem må man sidde og knibe sig i armen over den indlysende uvidenhed der hersker på de kanter, så mon ikke det varer lidt før USA kommer op med deres bud . Rusland vil jeg mene går her efter at få sat prop i den automatik der ligger i at alt IT der udgår fra USA eller bruges i USA, der skal USA's efterretningsvæsen have uindskrænket adgang til, dvs de har deres bagdøre i MS produkter, Google etc, Apple har strittet lidt imod, som den eneste. Men det er for så vidt vigtigt, spionage og malware er ikke kun det der udføres mod f.eks. Danmark men også det der måtte udgå herfra og f.eks. fra USA mod andre lande, og jeg tænker det er der kæden falder af, idet vi i den vestlige verden, trods det at vore militær- og efterretningsbudgetter overstiger resten af verdens mange gange, kun anser det der foregår mod vores del af verden som cyberterror, den anden vej er bare os der forsvarer os, og hvis vi bruger bare hovedet en lille smule, så ved vi jo godt at det ikke passer.

  • 3
  • 2
Log ind eller Opret konto for at kommentere