Rusland vil slå internettet fra i planlagt test

11. februar 2019 kl. 08:4712
Rusland vil slå internettet fra i planlagt test
Illustration: Aha-Soft / Bigstockphoto.com.
Testen skal bruges til at indsamle data til ny lov, der skal sikre Rusland et uafhængigt internet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Russiske myndigheder og internetudbydere planlægger at slå internettet fra i hele nationen i et testforsøg. Testforsøget skal give Rusland en bedre forståelse for, hvordan man kan få et sikret og uafhængigt internet i tilfælde af ekstern aggression fra andre nationer. Det skriver Zd.net

Ønsket om et uafhængigt internet i tilfælde af ekstern aggression stammer fra et lovforslag fra december 2018, hvor man udover ønsket om at teste et uafhængigt internet også ønsker at afprøve at omnavigere al russisk internettraffik via udvekslingspunkter, der enten er godkendt af eller direkte styres af Roskomnazor, Ruslands Telecom Watchdog.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Roskomnazor vil undersøge al russisk internettraffik under testen og sørge for, at al traffik mellem russiske brugere forbliver inden for landets grænser. Traffikken skal så vidt muligt undgå at blive omdirigeret via udenlandske servere, hvor det kunne blive opfanget.

Testforsøget finder efter planen sted inden den 1. april, hvor der er deadline for at indsende ændringer til lovforslaget.

12 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
12. februar 2019 kl. 18:14

Testen skal bruges til at indsamle data til ny lov, der skal sikre Rusland et uafhængigt internet.

Tænk sig at en stat her i år 2019 samt fuld offentlighed fortæller, at man har værktøj, der fortsat kan fordummer sin befolkning, og at man vil teste det, eller noget helt andet, som man så vanemæssigt lyver om ;)

11
12. februar 2019 kl. 10:18

....... den med 1ste April

10
12. februar 2019 kl. 09:58

Vi kan derudover ikke bare lukke grænserne. Vi er en del af EUs indre marked og skal respektere at virksomheder benytter eller etablerer sig i andre lande.

Det er da gået fint med bare at lukke grænserne? Det er kontrol ved den dansk-tyske grænseog det har der været i længere tid nu. Hvis man udsender et varsel 3 uger i forvejen så kunne man godt lukke en dag - jeg ville stemme på første onsdag i maj kl 12:00 .

8
11. februar 2019 kl. 16:46

Uanset hvad man mener om denne test så kan vi aldrig selv gennemføre noget i den stil nu Rusland har gjort det. Alt Rusland gør er af det onde. Hil oh gode Amerika.

/s

7
11. februar 2019 kl. 14:01

Tror du selv på den ? Et forsvar mod fakenews ?
Du er vel klar over at Putin pr. definition er en diktator ?</p>
<p>Tror ikke man skal forvente at de gør noget som helst, som ikke har noget at gøre med at Putin og staten skal kunne beholde magten og kontrollere til højre og venstre.

Selvfølgeligt Putin diktator. En ganske brutal en af slagsen. En diktator der i flere omgange har startet krige omkring Rusland og sandsynligvis også allerede har angrebet Estland elektronisk. Men i øvrigt er diktatorer også bange for folkestemningen og dermed også fake news.

5
11. februar 2019 kl. 12:29
4
11. februar 2019 kl. 11:28

Er ret sikker på at registreringen af bloggere i meget høj grad er implementeret for at kontrollere bloggeres ytringer og dermed kontrollere nyhedsstrømmen, meninger og den folkestemning der er i landet. Regimet benytter sig i høj grad selv af fake-news internt i landet for at styre befolkningen. Populære, ukontrollerede, lokale bloggere er en trussel mod denne styring.

3
11. februar 2019 kl. 10:23

I 2014 gennemførte Putin en lov der kræver at bloggere der har mere end 3000 subscribere skal registreres. Dengang blev det opfattet som et forsøg på at kontrollere bloggere. Jeg ser det nærmere som et forsvar mod fake news ... som et forsøg på at sikre at Rusland ikke kan rammes af samme "våben" som de selv bruger ... dvs. ikke kan rammes af fake news fra robotter og statsbetalte aktører.

Dette kunne være det samme. Et forsøg på at sikre at Rusland ikke rammes hårdt når Rusland en dag vælger at slå internettet ihjel i andre lande. Og med Putins aggressive opførsel er det nok ikke langt væk.

2
11. februar 2019 kl. 10:13

og vil gennemfører sådan en test.
Danmark er meget afhængigt af internettet, har vi gennemført sådan en test?

Definer “afhængigt”... Ja, russerne har det meste hjemme på egen grund men kommercielt bliver det en dag uden nogen som helst trafik (og dermed kunder) fra udlandet og selv om man er de der 300.000.000 mennesker så er jeg ret sikker på at der er mange formaer som kommer til at mærke det. Vi er primært afh. af Microsoft, Google og Amazon ikke har datacentre i Danmark - cutter vi forbindelsen så vil alt Office365 stå stille - men det kunne selvf. bruges som afpresningsmiddel, kun firmaer som har den nødvendige infrastruktur på dansk jord kan levere tjenester til staten, regionerne, kommunerne etc... indskrives i std. udbudsmateriale som prekvalificerende mindstekrav. :-D

1
11. februar 2019 kl. 09:56

og vil gennemfører sådan en test. Danmark er meget afhængigt af internettet, har vi gennemført sådan en test?