Rusland vil af med Android og iOS til fordel for finsk styresystem

iOS og Android skal smides på porten til fordel for det finske open source-system Sailfish, står det til den russiske kommunikationsminister.

Rusland vil mindske amerikansk dominans på mobilmarkedet, hvor iOS og Android i dag er de mest udbredte styresystemer på det russiske marked.

Den britiske avis The Guardian har læst den russiske finanspublikation RBC (på russisk) og fundet frem til, at Ruslands kommunikationsminister Nikolai Nikiforov ønsker at skabe et nyt styresystem til mobiltelefoner for at udfordre iOS- og Android-dominansen i Brik-landene (Brasilien, Rusland, Indien og Kina).

Ifølge RBC har den russiske kommunikationsminister i den forbindelse holdt møde med den finske virksomhed Jolla om at basere et nyt mobil-OS på Jollas Sailfish OS.

Jolla er skabt at tidligere Nokia-ansatte, som forlod den finske mobilproducent, efter Nokia droppede operativsystemet MeeGo til fordel for udelukkende at samarbejde med Microsoft om smartphone-markedet. Kernekomponenterne i MeeGo var open source, og Sailfish blev bygget op omkring denne kerne.

Læs også: Finske Jolla: “Vi overhaler Windows Phone”

I dag hedder markedsfordelingen i Rusland 81 pct. til Android og 15 pct. til iOS ifølge analysefirmaet Gartner. Nikolai Nikiforov fortæller til RBC, at han har en målsætning om et fald i udbredelsen af ikke-russiske operativsystemer til 50 pct. i år 2025.

I det lange løb håber Nikiforov at gøre udviklingen af Sailfish til et internationalt projekt mellem Rusland, Kina og Finland som med tiden også kan inkludere Indien, Brasilien og Sydafrika.

Nikolai Nikiforov fortæller desuden til RBC, at han håber at kunne involvere it-virksomheder fra andre Brik-lande, og han opfordrer i den forbindelse de ansatte i virksomhederne til at give 20 pct. af deres tid - betalt af staten - til at arbejde på pan-Brik-initiativer som det nye operativsystem.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (3)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Peter Christiansen

Lyder som et godt træk,
vil være godt at få brudt med den amerikanske hegemoni på
området og de fleste andre tech områder.

Tror dog ikke der sker noget synderligt før dollaren mister
sin status som reserve currency, men det er en anden diskussion
til et andet forum.

  • 3
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere