Rusland pønser på at gå all-in på open source

Illustration:
Open source-it i det offentlige vil styrke både national sikkerhed og økonomisk udvikling, lyder det i russisk lovforslag.

Den russiske Duma behandler et lovforslag, der skal tvinge alle offentlige it-anskaffelser til at satse på open source - så vidt som muligt.

Det skriver The Register på baggrund lovforslaget, der har en titel i retning af ‘detaljer om anskaffelse af proprietær (lukket) og gratis software.’

Læs også: Bulgarsk lov: Al software udviklet til det offentlige skal være open source

De russike lovgivere er gået metodisk til værk. Og fokuserer ikke mindst på at holde rublerne inden for landets grænser.

Ifølge begrundelsen for lovforslaget er landets udgifter til software fra mastodonter som SAP, IBM, Microsoft og Oracle omkring 5-6 gange højere end det konkurrerende open source-alternativ.

Læs også: Iværksættere: 'Open source gør os konkurrencedygtige'

Rusland bør desuden - ifølge forslaget - så vidt muligt favorisere de russiske virksomheder, der arbejder med åben software. Bemærkelsesværdigt skulle det russiske forskningscenter Scientific Research Institute of Experimental Physics være i gang med at udvikle en passende platform til at erstatte VMware, Oracle og Microsoft-produkter.

Forslaget noterer også, at en række lande er gået ned af samme sti - med Argentina, Brasilien og Indien som frontløbere med hhv. 92, 96 og 95 procent af statslige institutioner, der anvender open source.

Læs også: Russisk efterretningstjeneste: Vi kan overvåge al kommunikation på sociale netværk

Rusland har tidligere taget skridt, der skal gøre landet mindre afhængig af importeret hardware - ved at udskifte Intel og AMD-processorer med den lokalproducerede ARM. Også her med national sikkerhed og økonomi som begrundelse.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#4 Christoffer Kjeldgaard

Der er da denne her open source udgave: xenserver.org Den bruger jeg selv. Skulle det ikke være ok eller er der noget jeg har misforstået?

Xenserver er FOSS (Fully Open Source Software), men det betyder ikke at løsningen er gratis. Til enterprise brug vil du stadig have licensomkostninger, hvilket er halvdelen af problematikken her.

Fra Xenserver.org: COMMERCIAL FEATURES

Certain commerical features consist of entitlements available under commercial license from Citrix. Access to those items are only available to those with a commercial relationship with Citrix. Please visit Citrix download site. for access to these features.

Docker containers er et anderledes alternativ til VMs på en hypervisor, hvor du ikke har problemer med licenser eller låste features; men det kræver at du tænker din infrastruktur og softwarepakke anderledes end med VMs.

  • 1
  • 0
#5 Peter Stricker
  • 0
  • 0
#6 Christoffer Kjeldgaard

Jeg har svært ved at se bare antydningen af købetvang i ovenstående.

Der er f. eks. ikke load-balancing mellem VMs med i Community Edition af Xen-Server. Det, mener jeg, er et af hovedargumenterne for at have en hypervisor i et produktionsmiljø, ellers er du i min optik bedre tjent med docker containers. Der er større portabilitet og du har ikke ydelsestabet ved at køre en hypervisor i første omgang.

Jeg vil mene det tætteste vi kommer på en niveau 1 hypervisor, der ikke er udhulet på centrale punkter er Linux's KVM. Siden det er en del af kernen kan vi altid diskutere hvorvidt det er en ægte niveau 1 hypervisor (hvilket jeg mener at det er) og i langt de fleste tilfælde er den diskussion meningsløs.

Til den positive side er det underliggende OS i princippet Linux, så features kan udviddes, og skrælles væk efter behov, og du kan / skal aktivt konfigurere roller, der passer til din arkitektur og server-miljø.

Til den negative side er Xens hypervisor allerede skræddersyet til et one-size-fits all, så det skærer selvfølgelig ned på omkostningerne og knowhow til implementation.

Ja, men kun hvis du tilkøber de features, som Citrix mener primært har værdi for enterprises.

Og det helt store problem for Rusland er at de amerikanske virksomheder har kontrollen. Citrix kan ændre dette efter virksomhedens indtjeningsmodel. Vi har set det gjort med Android, hvor centrale features så som browser og messaging blev erstattet med Closed Source, og de open-source udgaver i AOSP ikke længere er supporterede af Google. Det problem har du ikke med Docker og slet ikke med KVM.

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere