Rusland indkalder russiske tech-firmaer i kampen mod Telegram

Illustration: Garry518/Bigstock
Russiske myndigheder tester Deep Packet Inspection-teknologi i forsøg på at udvikle system, der kan blokere for den krypterede beskedtjeneste Telegram.

Russiske myndigheder har genstartet jagten efter en gylden model, der blokerer den krypterede beskedtjeneste Telegram uden også at blokere en lang række andre tjenester.

Den russiske kommunikationsmyndighed Roskomnadzor har blandt andet inviteret russiske tech-firmaer til at indsende deres Deep Packet Inspection-teknologi til test i et nyt, mere præcist blokeringssystem.

De har dog endnu ikke haft held, skriver Reuters på baggrund af notater fra et møde.

Læs også: Rusland truer Apple: Fjern Telegram eller det får konsekvenser

Striden mellem Telegram og Roskomnadzor skyldes, at Telegram nægter at udlevere dekypteringsnøgler til myndigheden.

I april forsøgte Rusland så at blokere for tjenesten ved at blokere IP-adresser, som de formodede, at Telegram benyttede sig af. I forsøget ramte de dog en lang række urelaterede tjenester, heriblandt opkald på beskedtjenesten Viber, cloud-baserede applikationer til Volvo-biler samt apps, der kontrollerer kameraer fra Xiaomi.

Også Google, Twitch, Amazon og Spotify oplevede driftforstyrrelser som følge af blokeringerne.

Læs også: Rusland vs. Telegram: 16 mio. IP-adresser blokeret

Fiaskoen førte ifølge Reuters til en pause i aktiviteterne fra Roskomnadzors side, men siden 6. august har de sammen med Ruslands føderale sikkerhedstjeneste FSB testet nye systemer, der skal kunne blokere mere præcist end de tidligere.

I de tidligere forsøg blokerede Roskomnadzor IP-adresser styret af Amazon, Google og andre, der hoster Telegrams traffik. Problemet er, at disse IP-adresser også hoster traffik fra andre tjenester.

De nye systemer, som russerne nu tester, bruger i stedet en teknologi kaldet Deep Packet Inspection, der analyserer nettraffik og identificerer data flow fra en bestemt tjeneste, som derefter kan blokeres.

Læs også: Så meget for krypteret chat: FBI hiver 731 siders chat ud fra Whatsapp

I alt blev ni russiske tech-firmaer inviteret til at indsende deres Deep Packet Inspection-teknologi til test, viser et dokument som Reuters har set. En af disse, medejeren af virksomheden Protei, Anton Pinchuk, bekræfter invitationen, som hans virksomhed dog takkede, nej, til.

Unavngivne direktører fra to af de andre virksomheder på listen fortæller Reuters, at de foreløbige test endnu ikke har været succesfulde, fordi andre tjenester end de tilsigtede stadig bliver ramt af blokeringer.

»Indtil videre har ingen succesfuldt klaret testproceduren,« siger en af disse ifølge Reuters.

Deadline for testperioden var oprindeligt sat til den 20. august, men er nu blevet skubbet, fortæller direktørerne.

Roskomnadzor fortæller Reuters, at de ingen oplysninger har om testene, mens hverken Telegram eller FSB har villet give en kommentar til nyhedsbureauet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (1)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Hans Nielsen

"Striden mellem Telegram og Roskomnadzor skyldes, at Telegram nægter at udlevere dekypteringsnøgler til myndigheden."

Nej grunden til at Telegram ikke vil udlevere nøgler, heller ikke efter en dommerkendelse er at det kan de ikke. De har ikke nøglerne.

Vi snakker om e2e kryptering med helt private nøgler. Dette forsøg og mangle på result er nok mere god reklame for Telegram.

Hvis det lykkes for Roskomnadzor vil man som bruger nok finde andre løsninger.

Man kan også spørge hvorfor skal GNU/KGB IKKE have adgang. Når man mener at de 5 skal.

https://www.version2.dk/artikel/usa-fire-andre-regeringer-skal-bagdoere-...

  • 5
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere