Rusland har blokeret adgangen til Tor

10. december 2021 kl. 14:3911
Rusland har blokeret adgangen til Tor
Illustration: Tor Project.
Russiske myndigheder har blokeret adgangen til Tor-browseren i Rusland. Browseren giver adgang til ulovligt indhold, lyder begrundelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Tor-browseren, der giver sine brugere mulighed for at browse internettet anonymt via såkaldt 'onion routing', er onsdag aften blevet blokeret i Rusland. Den russiske myndighed Roskomnadzor, der står for supervisionen af kommunikation, information og massemedier i Rusland, beskylder Tor-projektet for at facilitere ulovligt indhold.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Blokeringen er en del af et stigende pres fra Rusland på udenlandske tech-virksomheder. Tidligere på året er flere VPN'er og online redskaber blevet ramt. Kritikere mener, det er et forsøg på at begrænse frihed på internettet.

Roskomnadzor skriver, at blokeringen sker på baggrund af en beslutning truffet af en russisk domstol.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Grunden til dette [blokeringen af Tor, red.] var placeringen af information på dette website, der tillod operationen af redskaber, der giver adgang til ulovligt indhold,« skriver den russiske myndighed i en skriftlig udtalelse.

GlobalCheck, en gruppe der overvåger hjemmesiders tilgængelighed i Rusland, bekræfter, at blokeringen af Tor-browseren er trådt i kraft.

I et blogindlæg fra d. 7. december skriver Tor-project selv, at nogle internetudbydere i Rusland allerede fra den d.1. december var begyndt at blokere adgangen til Tor.

I samme opslag kan man læse, at Rusland har den næststørste andel af Tor-brugere globalt med mere end 300.000 brugere dagligt eller 15 pct. af alle Tor brugere.

11 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
13. december 2021 kl. 20:44

Hvis man kigger på hvad det er som Roskomnadzor skriver her: de har bedt om at få Tor's hjemmeside blokkeret, hvilket også er sket.

Derudover er ganske få ISP'er i Rusland begyndt at blokkere for følgende:

  • Direkte adgang til selve Tor netværket (uden brug af en bridge).
  • Adgang til Tor via de default bridges i Tor Browseren (det er "bare" at tage en liste af IP'er og blokkere dem)
  • En andel af vores "domain-front'ed" obfs4 bridges, men ikke dem alle. Vi giver kun en brøkdel af dem vi har ud til folk baseret på hvilket AS de forbinder fra, så ingen AS'er alene kan hente information om alle bridges.
  • Vores Snowflake anti-censur værktøj hvor det ligner de har fundet en profil for Snowflake's DTLS handshake som man effektivt kan kode i noget DPI hardware. Dette burde nu være fikset, men det skal selvfølgelig lige bestå tidens prøve.

At de har blokkeret for Slowflake er nok det mest spændende i alt det her, men også en god mulighed for at få prøvet Snowflake af. Det bliver spændende om det er noget de vil blive ved med at forfølge og om andre lande begynder på det samme.

På denne graf over antallet af brugere i Rusland som forbinder til Tor netværket via en bridge kan man ret tydeligt se at der er kommet flere brugere til i December, men hvis man kigger på grafen over antallet af brugere, der forbinder til Tor netværket uden en bridge vil man se at blokkeringen ikke påvirker så mange brugere igen. Husk at kigge på skalaen på graferne. da de er noget forskellige.

Manglende adgang til vores hjemmeside gør det dog mere besværligt for almindelige mennesker at få fat i Tor Browseren :-(

Hvis man har lidt ekstra båndbredte, så kan man hjælpe ved at selv køre en bridge for folk, der ikke har direkte adgang til Tor netværket :-)

6
12. december 2021 kl. 02:32

..Som med så mange andre rettigheder, så opdager folk først, hvad det drejer sig om og hvad der er på spil, når det er for sent.

Citat af Martin Niemöller (1892-1984)

Først kom de for at tage kommunisterne, men jeg protesterede ikke, jeg var jo ikke kommunist.
Da de kom for at arrestere fagforeningsmændene, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke fagforeningsmand.
Da de spærrede socialisterne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke socialist.
Da de spærrede jøderne inde, protesterede jeg ikke, jeg var jo ikke jøde.
...
Da de kom efter mig, var der ikke flere tilbage til at protestere.

https://da.wikipedia.org/wiki/F%C3%B8rst_kom_de_for_at...

5
10. december 2021 kl. 16:46

Og den kamp skal [...] tages [...] via valgurnerne!

Jeg er helt enig, men jeg tror ikke det er et valg vi kan vinde, da alt for mange er ligeglade med konsekvensen. Som med så mange andre rettigheder, så opdager folk først, hvad det drejer sig om og hvad der er på spil, når det er for sent.

4
10. december 2021 kl. 16:45

problem med at sende informationer den anden vej.

Alle kommunikationslinjer står frit åbne, bortset altså for Tor. Telefon, Twitter, Skype, emails mm fungerer fortsat fremragende og censurfrit - begge veje. Der er meget lang vej til, at der skulle være problemer.

3
10. december 2021 kl. 16:15

Og den kamp skal netop IKKE tages med steganografi / bitcoin / kryptering / whatever teknisk fix, men derimod via valgurnerne!

2
10. december 2021 kl. 16:15

...var der noget som hed "Radio Free Europe" (det findes fortsat - målgruppen er bare skrumpet) så vi kan fortsat sprede "Vestlig propaganda" til de stakkels russiske borgere.

Russerne kan også modtage sattelit TV så det er ikke noget problem med at sende informationer herfra til Rusland.

Det er vist mere et problem med at sende informationer den anden vej.

1
10. december 2021 kl. 15:58

Den tilbøjlighed mange lande (specielt de mere repressive) har til at stoppe folks muligheder for at være anonyme på internettet vil sikkert ende med, at vi alle må lide for at nogle få kan beholde magten.

Jeg tror, jeg må til at kigge lidt mere på steganografi, bare for at kunne hjælpe, når det også rammer lille Danmark. ?