Rusland er klar til at afskære sig fra det globale internet

2. februar 2021 kl. 10:3017
Vladimir Putin and Dmitry Medvedev
Illustration: medvedev2008.ru.
Hvis Rusland får brug for det, er landet både juridisk og teknologisk klar til at koble sig fra det globale internet og i stedet bruge et 'suverænt internet' kontrolleret af Rusland selv.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Rusland er »juridisk og teknologisk« klar til at afskære sig helt fra det globale internet, hvis det bliver nødvendigt, lyder det fra Ruslands tidligere præsident og nuværende næstformand for Ruslands sikkerhedsråd, Dmitry Medvedev.

Det skriver det russiske nyhedsbureau Interfax ifølge Moscow Times.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sikkerhedsrådets næstformand modsiger dermed flere eksperter, som i 2019 udtalte, at Rusland ikke havde teknologien til at skabe sit eget 'suveræne internet'.

Rusland har ikke nødvendigvis tænkt sig at udføre afkoblingen, siger Dmitry Medvedev og kalder muligheden et »tveægget sværd«, fordi Rusland selv risikerer at blive udelukket fra vigtige tjenester som den internationale betalingstjeneste Swift.

Udtalelsen til Interfax kommer i kølvandet på weekendens demonstrationer i Rusland, hvor over 5.000 borgere er blevet anholdt for at gå på gaden i protest mod anholdelsen af oppositionsleder Alexej Navalnyj.

17 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
4. februar 2021 kl. 23:09

Tror @Benjamin Jensen har ret (opfindelsen af cyberspionage er hverken kinesisk eller russisk). Jeg tror der har været en voldsom offensiv igang de sidste par måneder mod Rusland efter Sunburst, og de ønsker bare at gøre opmærksom på at de godt kan lukke for hullet og klare sig (et stykke tid ihvertfald).

15
4. februar 2021 kl. 21:48

De får deres egen Elon Musk Starlink Internet adgang.....

- og det gør alle andre russere nok også.

Husk på, internettets oprindelse: ARPANET, som blev designet sådan at hvis USA blev ramt af et omfattende atomangreb, skulle man stadig være i stand til at kommunikere overalt i, og mellem, de områder, som ikke var direkte ramt.

13
4. februar 2021 kl. 16:19

De kunne jo undgå de utallige amerikanske cyberangreb, som vi naturligvis aldrig i vesten hører om. Er du virkelig så blåøjet at du tror at det kun er Rusland, Kina og Nord korea der hacker? Propagandaen virker sgu godt på dig.

9
3. februar 2021 kl. 00:08

... og det bør alle lande forberede. Man kan så håbe på det aldrig bliver nødvendigt at bruge.

Men hvis Putin tror at han kan fortsætte den brutale behandling af borgere med 100% kontrol over flow af information så tager han fejl. Der vil stadigvæk være satellit TV og med Iridium, Starlink, m.fl. så vil borgerne stadigvæk kunne komme ud i verden.

Og så længe Rusland ingen nævneværdig industri har der laver CPU'er, grafikkort, netværksudstyr, etc. så vil russerne stadigvæk have brug for at downloade software m.m. Læg oveni internethandel. Teknisk dokumentation, etc. Så hvis Putin trækker stikket på internettet så vil det ramme Rusland hårdt.

8
2. februar 2021 kl. 23:42

Så er det tid til at finde Dostojevskijs ”Det Døde Hus” frem.

Om dengang han blev benådet på skafottet og sendt i straffekoloni i Sibirien i stedet.

Kålsuppe uden kål, mestendels råddent vand og – hvis man var heldig – en kakkerlak eller andet utøj.

https://politiken.dk/udland/art8087943/Navalnyj-skal-tilbringe-mere-end-to-%C3%A5r-i-straffekolonihttps://www.dr.dk/nyheder/udland/russisk-dommer-sender-putin-kritiker-i-faengsel-det-er-let-bure-mig-inde

7
2. februar 2021 kl. 22:47

Det vil da være fint, hvis Rusland forlader internettet. Så kan de sidde og hacke hinanden i stedet for at genere os. Og de penge som Putin og hans venner stjæler fra statskassen må de så finde en anden måde at flytte rundt på. Det var sådan set bedre hvis vi herfra klippede forbindelserne til den korrupte rede....

6
2. februar 2021 kl. 22:03

De skal nok for adgang. Der er jo nogle som er mere lige end andre..

5
2. februar 2021 kl. 22:02

+++ATH0

Så er de jo koblet af.

Men hvordan skal resten af verdenen overleve, uden russiske dashcam videoer af biluheld?

2
2. februar 2021 kl. 14:35

Hvorfor skulle det være så teknologisk svært at afkoble sig fra internettet.

Det kræver jo, at man har adgang til alle de fysiske kanaler (routere/satelitter) hvorigennem IP-pakker kan passere ind og ud af landet. Eller, at man kan segmentere nettet så meget, at pakker ikke kan komme frem. Men det giver mening, at man har designet infrastrukturen, sådan at det er muligt at koble sig fri, for at kunne beskytte sig selv i en evt. cyberkrig. Hvordan man vil afkoble sig fra adgang til satelitter tilhørende andre nationer står dog hen i det uvisse. Måske kan man jamme de frekvenser, der kommunikeres på.

1
2. februar 2021 kl. 13:48

Hvorfor skulle det være så teknologisk svært at afkoble sig fra internettet.

kalder muligheden et »tveægget sværd«, fordi Rusland selv risikerer at blive udelukket fra vigtige tjenester som den internationale betalingstjeneste Swift.

Lige netop den slags ting, stiller så "teknologisk klar" i et andet lys.