Rusland dømmer Google til at fjerne egne apps fra Android

Illustration: Android Logo
Russiske myndigheder har fundet det i strid med fair konkurrence, at Android-telefoner kommer med en række af Googles egne tjenester præinstalleret, og de vil nu tvinge Google til som standard at fjerne alt andet end Play Store-appen.

Google slås på flere fronter med verdens konkurrencemyndigheder, og nu har søgegiganten fået et ordentligt hak i tuden på markedet i Rusland. Den russiske antimonopol-tjeneste har nemlig fundet Googles Android i strid med reglerne, da styresystemet kommer med en lang række af Googles egne tjenester præinstalleret.

Derfor vil de russiske myndigheder nu forlange, at Android kommer med Play Store-appen installeret som den eneste fra firmaet selv.

Det skriver Ars Technica.

Her kæmper Googles søgemaskine nemlig en indædt og tæt kamp om søgemarkedet med den lokale internet-kæmpe Yandex. I modsætning til de fleste andre steder i verden, har Google nemlig ikke haft held til at dominere søgemarkedet i Rusland, hvor omkring halvdelen af brugerne stadig finder det lige så naturligt at 'yandex’e' deres information.

Læs også: Indisk konkurrencestyrelse anklager Google for at svindle med søgeresultater

Det er da også Yandex, der tidligere i år klagede over Google til de russiske myndigheder, da den russiske tjeneste over flere måneder havde oplevet at miste store markedsandele til amerikanerne.

Således faldt Yandex’ andel på det russiske søgemarked i starten af året fra 54 til 50 procent, mens Googles steg med raketfart fra 34 til 42 procent. I timerne efter domsafsigelsen steg Yandex’ aktie da også med mere end 8 procent.

Læs også: Google afviser Vestagers anklager om konkurrencesnyd

De russiske myndigheder har bebudet, at Google inden for ti dage vil modtage mere detaljerede instrukser i, hvordan firmaet fremover skal skrue sine Android-bundles sammen på det enorme russiske marked.

En talsperson fra Google hævder, at firmaet endnu ikke formelt set har modtaget dommen, og derfor heller ingen kommentarer har.

Læs også: Tim Wu: Google opprioriterer bevidst søgeresultater fra Google+

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (15)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#5 Martin Kirk

Og nu vi er igang...

Mit nye Samsung SmartTV kommer med præinstallerede SmartApps som man ikke kan fjerne ... ikke nok med det, de er skyld i at en Firmware opdatering fylder 1.6 GB

og hvorfor lige 1.6 GB tænker i...

jo ser i, Audi har lavet en app med 4K reklamefilm som er inkluderet i disse u-installerbare apps og som står for cirka 99% af de 1.6GB... fuck sake !!

Dertil er der også nogle fuldstændig horrible apps som f.eks. Asiatisk kunst udstilling (WTF!!!), som har cirka samme design som en hjemmeside fra 1995.

NetFlix er også blandt disse apps, men den er tilgivelig fordi den for langt de fleste er meget værdsat.

 • 6
 • 0
#7 Thomas Andersen

Mit nye Samsung SmartTV kommer med præinstallerede SmartApps som man ikke kan fjerne ... ikke nok med det, de er skyld i at en Firmware opdatering fylder 1.6 GB

Hvis SmartTV sad på 90% af markedet og tvang Samsung og de andre producenter til at ligge nogle apps på, så jo, så kunne man godt forestille sig det. Men det er vist ikke sådan situationen er?

 • 1
 • 1
#9 Bent Jensen

"Mit nye Samsung SmartTV kommer med præinstallerede SmartApps som man ikke kan fjerne ... "

Så har du nok købt forkert, har du ikke fortrydelse ret ?

På sigt er det at fravælge produkter fra firmaer med sådan en politik nok det der virker.

Men ellers kan du formodelig root og installer din egen version ?

Får du også overvågning af kaffebordet med ?

 • 0
 • 2
#12 Baldur Norddahl

Hvilke stock apps mener du er problematiske?

Dem der 1 til 1 har samme funktionalitet som dem Google skal af installere. Går ud fra at det inkluderer musik tjenester, email klienter, web browsere etc. Dvs. stort set alt - brugeren kan jo bare downloade det han skal bruge via app store.

Eller er det bare en afstraffelse af Google for at have for meget succes på et helt andet område (søgemaskine) ?

 • 4
 • 1
#14 Baldur Norddahl

Så vidt jeg ved tvinger Apple ikke nogle producenter til at ligge Apple apps på deres telefoner?

Det gør Google velsagtens hellere ikke? Hvilke kommercielle aftaler Samsung, HTC et al vælger at indgå med Google er en sag imellem parterne i aftalen.

Apple er til gengæld præcis ligeså skyldige som Google i at tvinge brugeren til at have Apples apps installerede. Herunder specielt er de begge skyldige i at gøre det meget svært at anvende telefonen uden at have henholdsvis en iTunes og Google konto.

Jeg tvivler på at Googles Nexus telefoner er undtaget fra den russiske dom... så kan vi blive enige om at alle apps kategorier der skal afinstalleres fra Nexus også bør fjernes fra Apples og Nokias telefoner?

Jeg finder det dybt mistænktsomt hvis dommen er lavet på baggrund af at en hjemlig søgemaskine leverandør har mistet markedsandele. Det ville have været en ærlig sag hvis det handlede om at brugeren skal kunne afinstallere uønsket crap og at det gælder alle producenter.

Det vil måske også være gangbart hvis det var noget i stil med browser menukortet, således at telefonen første gang den booter spørger om du ønsker Chrome eller Opera som browser.

Men da det er en lokal søgemaskine der står bag søgsmålet, ville det så ikke være mere passende om telefon blot starter med at spørge om man vil have Google eller Yandex som standard søgemaskine?

 • 4
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere