Rusland blokerer Wikipedia på grund af hash-information

Den åbne encyklopædi kan tilslutte sig listen over websites, som russere ikke må bruge.

Russiske internetoperatører er blevet beordret til at blokere Wikipedia for landets borgere, fordi online-opslagsværket indeholder information om ulovlige stoffer.

Den nationale internet-myndighed, Roskomnadzor, advarede torsdag Wikipedia om, at siden ville ryge på den sorte liste, hvis ikke man fjernede alle referencer til, hvordan et ulovligt rusmiddel produceres. Det skriver Sputnik News.

Læs også: Rusland censurerer Reddit

Wikipedia har nægtet at efterfølge anmodningen, og fordi encyklopædien bruger HTTPS, kan Roskomnadzor ifølge Engadget ikke censurere en enkelt side. Det problematiske opslagsord er tilsyneladende ’Charas’, som er en type hash, der angiveligt laves ved at sigte tørrede cannabisblade på et stykke silke.

Læs også: Rusland truer med Reddit-blokade på grund af hash-vejledning

Reddit bukkede for to uger siden under for den russiske internet-autoritet, og det sociale medie fjerner nu på landebasis de subreddits, som skaber problemer. Det betyder, at man i Rusland ikke længere kan læse om euforiserende svampe, mens for eksempel Tyskland har fået blokeret for den kontroversielle gruppe ’WatchPeopleDie’.

Læs også: Reddit lukker racistiske fora

Lederen af den russiske Wikipedia har appelleret blokeringsordren.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (10)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
#1 Martin Kofoed

Det er ikke fordi, jeg er gammel og sur[*], men kan I ikke skrive dansk? "Sagsøge over" og nu "blokere over" i stedet for "på grund af" eller forkortelsen "p.g.a."? "To sue over something" er engelsk.

[*] Okay, jo, det er det. :-)

  • 10
  • 1
#5 kenneth krabat

Hvis det ikke giver mening at bruge korrekte forholdsord, hvorfor så ikke bare afskaffe dem alle, eller vælge ét og så konsekvent bruge dét?

Retskrivningsordbogen præposition sb., -en, -er, -erne (forholdsord), i sms. præpositions-, fx præpositionsbrug

Den Danske Ordbog præposition - ord der normalt står foran et substantivisk udtryk (styrelsen) i en sætning, og som angiver dette udtryks forhold til andre dele af sætningen • fx af, fra, i, med, over el. på; fork ; synonym forholdsord

  • 0
  • 3
#9 Per Hansen

Det er ikke fordi, jeg er gammel og sur[*], …

[*] Okay, jo, det er det. :-)

Nej, gu' er det ej! :-) Det er muligt du både er gammel og sur, men det tror jeg altså ikke på er årsagen til at du protesterer. Jeg tror bare du har det danske sprog kært, ligesom jeg selv har det. Jeg er selv generet af, at mange danskere nu om stunder tilsyneladende har svært ved at håndtere selv relativt simple dele af det danske sprog og i stedet blander engelsk ind i det. Min holdning er: Enten skriver man dansk, eller også skriver man engelsk. Der er ingen grund til at vi skal gøre dansk til et swahili-agtigt sprog, som ikke har sine egne gloser og udtryk for mange ting og derfor må blande andre sprog ind midt i sætningerne. Vi har jo allerede et fint dansk sprog, som kan udtrykke stort set alt, og i nogle tilfælde endda mere end engelsk (fx fætter/kusine og hans/sin). Fint nok at vi låner fremmedord, når der ikke er et dansk ord eller udtryk for tingene, men når nu vi har danske ord for noget, hvorfor så ikke bruge dem?

Hvad med amerikanerne, bruger de fremmede gloser midt i deres sætninger, når de selv har et godt amerikansk ord for tingene? Nej vel? Firmaet Apple hedder fx "Æble" på amerikansk, Microsoft kalder sig "Mikroblød", software kalder amerikanerne for "blødvarer", og folk der spiller computerspil kalder de ganske enkelt "spillere". Hvorfor kan vi ikke bare gøre som amerikanerne (og svenskerne og nordmændene i øvrigt) og bruge vores eget sprog som det er? Hvorfor er det tilsyneladende mere smart at bruge ord fra et andet sprog? Er der en eller anden form for mindreværd på spil? Et mindreværd, som amerikanerne, svenskerne og nordmændene tilsyneladende ikke har?

Uanset hvad: Tak, Martin, fordi du protesterede over sjuskeriet i overskriften! :-)

  • 1
  • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere