Rusland blokerer for Facebook: »Millioner af almindelige russere vil være afskåret fra pålidelig information«

4 kommentarer.  Hop til debatten
Rusland blokerer for Facebook: »Millioner af almindelige russere vil være afskåret fra pålidelig information«
Illustration: nopparat.k / Bigstockphoto.com.
En konflikt om adgang til information udspiller sig i disse dage mellem Rusland og Vesten, og senest har Rusland blokeret for Facebook i landet.
7. marts kl. 13:44
errorÆldre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Den russiske myndighed Roskomnadzor, der overvåger og kontrollerer statsmedierne i landet, blokerer for Facebook i Rusland, fordi det sociale medie har begrænset russiske medier på platformen.

Det skriver Reuters.

Det er dermed det seneste træk i et spil om adgang til information, der for nylig har fundet sted mellem Rusland og Vesten, og som er kulmineret de seneste dage.

Læs også: Analyse: Gennem tåger af misinformation aner man et Rusland i cyberkvaler

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blokeringen sker efter, at Meta tidligere i sidste uge begrænsede adgangen til de russiske medier RT og Sputnik i EU og globalt degraderede indhold på russiske statskontrollerede virksomheders Facebook-sider og Instagram-konti, såvel som Facebook-opslag med links til virksomhederne.

Roskomnadzor udtaler i en pressemeddelelse, at Meta – selskabet bag Facebook – de seneste dage har begrænset adgangen til russiske statsstøttede nyhedsmediers konti, eksempelvis RT, Sputnik, nyhedsbureauet RIA, forsvarsministeriets Zvezda TV og hjemmesiderne gazeta.ru og lenta.ru. Ifølge Roskomnadzor har Facebook i 26 tilfælde siden oktober 2020 diskrimineret russiske medier.

Nick Clegg, der er head of global affairs i Meta, skriver på Twitter, at man vil gøre alt, hvad man kan for at genetablere brugernes adgang til Facebook.

»Snart vil millioner af almindelige russere være afskåret fra pålidelig information, frataget deres daglige måde at holde kontakt med familie og venner på,« skriver han.

Læs også: Invasionen i Ukraine skaber usikkerhed om cyberforsikringers dækning

For få dage siden nægtede Facebook at imødekomme en anmodning fra den russiske stat om, at fjerne uafhængigt fakta-tjek af russiske statsmedier.

Rusland har også blokeret for adgang til flere udenlandske mediers hjemmesider som eksempelvis BBC.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
10. marts kl. 11:49

Censur er en form for vold der bruges, når man ikke har et argument.

2
8. marts kl. 12:47

Jeg er absolut ikke tilhænger af Facebook...

... men er, og har hele tiden været, i tvivl om det var en god idé at vi her i vesten var ret hurtig til at blokere for russiske myndigheder/propaganda.

Det ud fra betragtningen af at information fra vesten måske bedre kunne være med til at vende folkstemningen i Rusland, end propaganda kan skade i Vesten. Måske kunne Facebook også være med til at slå sprækker i den menige russers tillid til "den fantastiske militære operation*"...

Muligvis havde russerne alligevel blokeret for vestlige medier, selv om vi ikke havde begrænset de russiske medier, men det kan kun været et gæt.

1
7. marts kl. 14:08

Facebook og pålidelig information i samme sætning?

Jo bevares, der findes også pålidelig information på FB, men godt nok også meget lxxx og fakenews.

Og på den anden side var det vel 100% forventeligt at FB blev blokeret i Rusland.

/Henning