Rum-lasere skal forbinde datacentre med 100 gigabit/s
Kommunikationen mellem datacentre sker normalt via infrarødt lys i nedgravede lyslederkabler, men fibrene kan måske få konkurrence fra lasere, der peger på satellitter i rummet. Det skriver Data Center Knowledge.
Firmaet Laser Light har indgået en aftale med datacenteroperatøren Equinix om at installere det første laser-uplink til et kommende netværk af satellitter ved Equinix' datacenter i Washington D.C..
Laser Light er i færd med at etablere et netværk bestående af enten 8 eller 12 satellitter. 72 jordstationer skal kunne sende data op til satellitterne og modtage data fra satellitterne.
På den måde vil det være muligt at etablere forbindelser på 100 gigabit/s mellem to punkter på Jordens overflade via satellitterne.
Afsidesliggende punkter kan nemmere forbindes
Fordelen vil være, at det kan lade sig gøre at forbinde eksempelvis afsidesliggende punkter eller etablere ekstra forbindelser til datacentre uden at skulle nedgrave kabler på landjorden eller i havbunden.
Til gengæld er netværket af lasere og satellitter udfordret af, at skydække eller atmosfæriske forstyrrelser som turbulens kan forhindre stabil laserkommunikation.
Det er én af grundene til, at Laser Light vil have et større antal overfladestationer, så en region vil være dækket af flere stationer i tilfælde af problemer med vejret.
En fordel ved at benytte lasere frem for mere konventionel radiokommunikation er blandt andet, at det er muligt at udnytte en del af det elektromagnetiske spektrum, der ikke er reguleret i modsætning til eksempelvis de mikrobølgefrekvenser, der bruges til mobiltelefoni, da lasere typisk opererer i det ultraviolette, synlige eller infrarøde del af spektret.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.