RPA-problemer i Udlændingestyrelsen: To års arbejde - stadig ingen robotter

12. december 2018 kl. 13:122
RPA-problemer i Udlændingestyrelsen: To års arbejde - stadig ingen robotter
Illustration: Bas Nastassia/Shutterstock.
Udlændingestyrelsen har i to år forsøgt at få softwarerobotter til at understøtte sagsbehandlingen. Men indtil videre er det ikke lykkedes.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Udlændingestyrelsen har siden 2016 forsøgt at automatisere to processer med softwarerobotter, men mere end to år senere har styrelsen stadigvæk ikke en funktionel robot i drift.

Det skriver Version2's søstermedie DigiTech.

Udlændingestyrelsen satte i efteråret 2016 gang i et pilotprojekt sammen med konsulenthuset Deloitte, der skulle munde ud i, at softwarerobotterne inden udgangen af 2017 skulle understøtte sagsbehandlingen i forbindelse med opholdskort og pas til udlændinge.

Ingen af delene er dog sket endnu, projektet er undervejs stødt på problemer med både kortlægning af processer og data.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt andet havde man sat robotten for stramt op til at kunne bearbejde data fra de personer, der søger opholdskort.

Stram opsætning betyder i denne sammenhæng, at robotten ikke kunne håndtere nogen former for afvigelser i ansøgernes input op imod styrelsens systemer eller CPR.

Og små afvigelser er der mange af, når data ikke valideres, inden de rammer robotten, og ansøgerne i mange tilfælde hverken forstår dansk eller engelsk.

»Det håndterer medarbejderne fint i dag. De kan godt se, at hvis et navn er stavet med et lille bogstav, så gør det ikke noget, at det står med stort i CPR. Men det var robotten ikke kodet til at håndtere. Den slags var der masser af eksempler på, så der var ingen af de første 30 sager, vi kørte i produktionen, der havde fuldt gennemløb,« sagde Jørgen Kamp Knudsen, kontorchef i Udlændingestyrelsen, da han for nylig holdt oplæg på konferencen AI & Robotics Public.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud over robottens problemer med at håndtere data i den aktuelle kvalitet har det også vist sig, at processen var lidt for omfattende.

Konkret var ideen, at robotten skulle ordne en arbejdsgang, der tager en sagsbehandler mellem 15 og 20 minutter i otte forskellige systemer, på seks minutter.

Men det har vist sig ikke at holde stik.

Udlændingestyrelsen har dog ikke droppet sit RPA-projekt, og nu er målet at have en funktionel robot i januar 2019. I det nye år skal man desuden gennemgå alt fra procesafklaring og data til kompetenceniveau i styrelsen sammen med eksterne konsulenter, så lignende fejl kan undgås i fremtiden.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
13. december 2018 kl. 16:14

Har man overvejet at justere systemerne istedet for at symptombehandle?

1
13. december 2018 kl. 15:40

Deloitte må grine hele vejen til banken. Hvordan i alverden kan det tage 2 år?

Ikke at opnå et brugbart resultat. For så lille en opgave?

(Selvfølgelig… Hvis du først skal skrive en afhandling om sukker eller æggets koagulering, så tager det sin tid, før du nogensinde får bagt den pandekage).