Roskildes it-chef: Derfor dumper Openoffice på skole-pc'erne

Efter at have afprøvet Openoffice på en Roskilde-skoles pc'er er den gratis kontorpakke blevet dømt ude af lærere og elever. Konverteringsproblemer og lange opstartstider bærer en del af skylden.

Roskilde Kommune har i et halvt års tid forsøgt sig med at skifte Microsofts kontorpakke Office 2007 ud med det gratis alternativ Openoffice på pc'erne på én af kommunens skoler.

Men det har vist sig at give så store problemer for skolens lærere, elever og til dels deres forældre, at projektet i det mindste for en stund er blevet skrinlagt af kommunen.

Problemerne har lydt på manglende funktionalitet i Openoffice, konverteringsproblemer mellem Openoffice og Microsoft Office, lange opstartstider og problemer for eleverne med at lære at bruge Openoffice efter flere års daglig brug af Microsofts kontorpakke.

Version2-blogger og it-chef i Roskilde Kommune, Ole Bech, skrev tirsdag et blogindlæg her på siden under overskriften 'Officepakker har forældres bevågenhed', hvor han kort beskriver erfaringerne.

»Summa summarum - tekniske og menneskelige problemstillinger set under eet - har vi valgt at klappe hesten for en tid og fortsætte med MS (Microsoft Office, red.),« lød sammenfatningen fra Ole Bech.

Format-besvær og lange opstartstider
Ifølge Ole Bech er der tale om en ganske almindelig folkeskole, der som den eneste i kommunen har forsøgt sig med Openoffice på skole-pc'erne.

De tekniske problemer har vist sig i form af mangel på et alternativ i Openoffice til DTP-programmet Microsoft Publisher, som eleverne bruger til at fremstille eksempelvis plancher.

Samtidig har man savnet indbygget OCR-understøttelse for scannere i Openoffice og integreret clipart, og især det sidste kan være et problem i en eksamenssituation, hvor eleverne ikke har adgang til nettet og derfor skal kunne hente clipart direkte fra kontorpakken, fortæller Ole Bech.

»Derudover har man oplevet en dårlig integration med .docx-formatet, og så er der opstartstiden, hvor Openoffice har været mindst dobbelt så lang tid som Microsoft Office om at starte op. Det er især er problem for lærerne i forhold til at komme i gang med undervisningen,« siger Ole Bech.

Kritik fra Lyngby-Taarbæk elever gentages
I Lyngby-Taarbæk Kommune har man siden efteråret 2009 kørt Openoffice på alle kommunens skoler.

I begyndelsen af 2010 skrev elevrådet på én af kommunens skoler, Virum Skole, et åbent brev til kommunens borgmester, hvori eleverne blandt andet klagede over at skulle bruge Openoffice til eksamen uden at kende nok til kontorpakken.

»Det er et kæmpe problem, at vi aldrig har lært at bruge programmet, og især fordi niende klasserne skal til eksamen i et program, de ikke kender, og ikke ved hvordan man skal bruge,« skrev elevrådet i brevet.

Den kritik gentages af eleverne på Roskilde-skolen.

»Eleverne har udtrykt en generel frustration over, at Openoffice ikke virker på helt samme måde, og at funktionerne ligger placeret anderledes end i Microsoft Office. De har klaget over, at de nu i så mange år har lært at arbejde med Microsoft Office og derfor synes, at det er ekstra stressende at skulle sætte sig ind i en ny kontorpakke op til terminsprøven og eksamen,« siger Ole Bech.

Hvis man for eksempel ser på Tønder Kommune, der har brugt Openoffice i en årrække, klager de ikke over samme problemer.

»Det er rigtigt, men man kan også vende den om og se på, hvad der har været af problemer i Lyngby-Taarbæk Kommune. Derfor er det rigtigt interessant at prøve at finde ud af, hvorfor forsøgene med at indføre Openoffice falder forskelligt ud i forskellige kommuner.«

Har Roskilde Kommune helt droppet tanken om at indføre Openoffice på skolerne?

»Nej, og senere på måneden (februar, red.) sætter vi os sammen nogle kommuner for at udveksle erfaringer og forhåbentlig få et større indblik i, hvorfor det falder forskelligt ud at indføre Openoffice i forskellige kommuner,« siger Ole Bech.

Han kender pt. ikke kommunernes navne, da tilmeldingen endnu ikke er afsluttet.

»Vi er alle født og opvokset med Microsofts kontorpakke, og derfor kan det være vanskeligt at træde over i den anden verden. Men én af de ting, der er med til at gøre det mere overskueligt at indføre Openoffice på skolerne, er, at de ikke har så hårde bindinger op mod Microsofts produkter, som for eksempel de store systemer i kommunens administration har.«

Roskilde-skolen har også oplevet, at skolernes intranet, Skole Intra, ikke kan læse Openoffice-formatet .odf.

Samtidig har 'en pæn del' af elevernes forældre ifølge Ole Bech ikke været glade for, at skolen har brugt en anden kontorpakke end den, som familien har installeret derhjemme, og forældrene selv bruger på arbejdet.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (91)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anne-Sofie Nielsen

Samtidig har man savnet indbygget OCR-understøttelse for scannere i Openoffice og integreret clipart, og især det sidste kan være et problem i en eksamenssituation, hvor eleverne ikke har adgang til nettet og derfor skal kunne hente clipart direkte fra kontorpakken

Er der lige en, der gider at forklare mig, hvorfor eleverne skal sidde og sætte clipart ind i eksamensopgaverne??

 • 0
 • 0
#2 Marc Munk

Er det ikke bare de hersens billeder man kan sætte ind? Hvis det er tilfældet vil jeg stille mig i køen sammen med dig for dem der undrer sig over hvad fanden det laver i en eksamensbesvarelse.

 • 0
 • 0
#3 Niels Didriksen

Er der lige en, der gider at forklare mig, hvorfor eleverne skal sidde og sætte clipart ind i eksamensopgaverne??

For ellers bliver eleverne jo ikke de gyldne Microsoft(R) Office(TM)-ryttere, som erhvervslivet jo har så hårdt behov for. Og manglende træning i clip-art-indsætning gør jo iøvrigt de kære små målbart dummere end dem, der allerede HAR lært at lave festsange i publisher. ...er vist rationalet hos dem, der argumenterer for for den slags.

 • 0
 • 0
#4 Jan Gundtofte-Bruun

Jeg forstår heller ikke ... er Publisher nu en del af MS Office-pakken? Sådan en sammenligning skal vel holde sig inden for sine rammer, ellers kan man også klage over at OOo heller ikke indeholder en pendant til Project eller Outlook. Det er jo for så vidt korrekt -- men det gør MSO ret beset heller ikke.

 • 0
 • 0
#5 Nils Bøjden

Det er pusherens skyld. De første var gratis og nu kan jeg ikke komme ud af det = Nu er vi låst fast på en platform og kan ikke komme ud af det.

Det burde jo give stof til eftertanke. Hvis man købte telefonsystemer som kun kunne med en leverandør eller lokaler som kun kunne indrettes med møbler fra en leverandør, var der jo nok en indkøbschef som ville blive sparket ud. Pronto!

 • 0
 • 0
#7 Morten Saxov

Jeg forstår heller ikke ... er Publisher nu en del af MS Office-pakken?

Publisher har i mange år været en del af office pakken, også selv om den ikke har været en del af den billige skrabede office udgave.

Office pakken består af 14 produkter som du kan se her: http://office.microsoft.com/da-dk/products/FX100487411030.aspx?pid=CL100...

At antage at bare fordi den billig version du har stiftet bekendskab med ikke har publisher, så er publisher ikke en del af office pakken, er det samme som at sige der ikke er en medie afspiller i Windows, da Windows N-versionerne kom uden media afspiller.

 • 0
 • 0
#8 Kristian Lund

Ved at lave en halvhjertet skift, hvor man ikke tog højde for forskellen mellem programmerne, ikke sikrede konvertering ordentligt, ikke integrerede det nye program med andet software viste det sig sjovt nok at:

Eleverne og lærere blev irriterede over ikke blive oplært i forskellen mellem programmerne, at konvertering ikke virkede og at det nye program ikke kunne snakke med et andet stykke software.

Og der var stor opstandelse i blogosfæren.

Er der ikke snart nogle der tager det her alvorligt, og rent faktisk skifter til OpenOffice - istedet for bare at trykke på download og se hvad der sker? Og så i øvrigt stoppe med at hjælpe MS i deres indoktrinering, som den seneste opstandelse dog med al tydelighed har bevist er et stort og aktuelt problem?

 • 0
 • 0
#9 Morten Bulskov

Hvis det nu var den omvendte verden - monstro ikke folk skulle trænes i at bruge MS Office hvis de var vænnet til OpenOffice? Men neeeej da - det er jo bare en kontorpakke, så ingen træning er nødvendig.

Kritik punkterne her drejer sig jo ikke om kontorpakken, men om at man ikke kan bruge et lukket format (.docx), ikke har publisher (brug et andet OpenSource alternativ), og at man har valgt et intranet der er bundet op på MS. Jeg KAN ikke se at noget af dette kan ligge OpenOffice til last!

Når man vælger at skifte software så skal der i projektet indtænkes implementering og træning af brugere. Man kunne måske starte med at de nye elever starter med at bruge OpenOffice, giver dem en USB nøgle med hjem hvor der ligger den version skolen bruger, og man lader de elever der har brugt MS Office fortsætte med dette til eksamen er overstået.

Alle de argumenter der kommer frem her har intet med OpenOffice at gøre, men om forventninger om at et gratis altenativ kan "smides" ind uden omkostninger - Der er naivt på et meget højt plan!

..og til de forældre der brokker sig - spørg om de har lyst til en skattestigning for at vedblive med at bruge MS Office.

 • 0
 • 0
#11 Jens Holm

Jeg må indrømmet at jeg troede at Ole Bech var mere seriøs med det her projekt.. Det, der skræmmer mere er at danske skoleelever er så indskrænkede at de ikke kan bruge en anden kontorpakke. Hvis det kun er Microsoft Office, der kan opfylde deres behov, så er der noget helt basalt galt med undervisningsmaterialet, og de krav, der stilles til eleverne. Clipart hører ikke hjemme i en eksamens situation, det er opgavens indhold og ikke en indsat tegning Hvis clipart er påkrævet, så kan det ikke være så svært at hente nogle af de tnsvis af clipart, der allerede findes, og ligge dem på undervisningsmaskinerne.

Jeg kunne godt tænke mig en seriøs neutral tilgang til den her problemamtik

 • 0
 • 0
#12 Christian Nobel

Jeg synes det er pinligt at Ole Bech først laver et blogindlæg her på V2, hvor han angiver (sagt på rent dansk) forældrenes bagstræberiske holdning som den primære årsag.

Efterfølgende holder han sig væk fra debatten, men får så V2 til at holde mikrofonen for endnu en svada.

Så det er måske udtryk for en debatstil hvor man ikke tør argumentere åbent for sine holdninger?

Herudover så er der da meget der tyder på at forsøget har været overmåde halvhjertet fra OBs side, så hvis man som udgangspunkt er interesseret i forsøget skal gå galt, ja så gør det det også!

/Christian

 • 0
 • 0
#13 Allan S. Hansen

"Jeg kunne godt tænke mig en seriøs neutral tilgang til den her problemamtik" Altså en tilgang der understøtter din opfattelse? Det er spøjst at det altid er undersøgelserne der er problemet når det er pro-Microsoft.....

Hvis deres beslutning er at Open Office ikke er godt nok til dem, så må det jo blot være sådan. Der er ingen skade sket for dem som foretrækker Open Office. Programmet er vel ikke blevet værre af at andre foretrækker et alternativ, blot fordi alternative er Microsoft. Er det ikke hele humlen også med open source software? Valgfrihed? Selv hvis valget falder bestemte folk for brystet? Så kan de køre med de problemer som alternativet giver - der er da igen grund til at himle op over.

 • 0
 • 0
#14 Gert Peter Brigsted

De tekniske problemer har vist sig i form af mangel på et alternativ i Openoffice til DTP-programmet Microsoft Publisher, som eleverne bruger til at fremstille eksempelvis plancher.

Hvad så med Draw? Så vidt jeg ved har de da ikke fjernet det fra OpenOffice. Det kan ganske vist ikke lave de samme fancy 3D tegninger osv., men det er da rigeligt fint til at lave plancher med.

EDIT: Det fik mig pludselig til at tænke, hvor lille viljen til at gøre et forsøg på at skifte egentlig må have været. For den påstand er jo direkte forkert.

 • 0
 • 0
#16 Kristian Lund

@allan S. Hansen: "Det er spøjst at det altid er undersøgelserne der er problemet når det er pro-Microsoft..."

Undersøgelsen er ikke pro-Microsoft. Det er hele pointen. Undersøgelsen er pro-lad-være-med-at-skifte-til-et-program-og-format-som-anden-software-elever-og-lærere-ikke-er-klar-til.

"Der er ingen skade sket for dem som foretrækker Open Office."

Er det et forsøg på at være morsom? Denne sag viser jo med al tydelighed at dem der foretrækker OpenOffice ikke kan bruge det lige så godt som Office, _fordi skolerne for længst er gået med på MS' præmisser og skrevet Skole Intra så det ikke virker med åbne formater, undervist lærere og elever i et lukket system, etc. etc.

"Programmet er vel ikke blevet værre af at andre foretrækker et alternativ, blot fordi alternative er Microsoft."

Programmet, nej. Muligheden for at bruge programmet, ja.

"Er det ikke hele humlen også med open source software? Valgfrihed? Selv hvis valget falder bestemte folk for brystet?"

Det er gud bedre det ikke valgfrihed at eleverne tvinges til at bruge Office og aflevere i .doc - program og formater som udelukket andre valg (efter deisgn).

"Så kan de køre med de problemer som alternativet giver - der er da igen grund til at himle op over."

Og hér afslørede hele fejlen sig ved din tankemåde: "alternativet". Modsat hvad MS påstår, så er Office ikke det gudsgivne og alt andet alternativer. Og problemet er ikke i "alternativet"; det er i infrastrukturen rundt om det! Skal vi acceptere den infrastruktur som giver MS et monopol-lignende hold over markedet, eller skal vi insitere på en infrastruktur som ikke kommer et bestemt firma til gode?

 • 0
 • 0
#17 Christian W. Moesgaard

bliver endnu engang angrebet bagfra. Tilsyneladende er det Microsoft, som har lov til at sætte standarden - og så kan alle andre bare følge efter.

Nogen der husker IE6 og CSS? De fleste hjemmesider blev nødt til at blive oprettet i to versioner, og så ville den ene side eller den anden blive brugt afhængig af browser - Microsoft endte med ene og alene at sætte en dobbelstandard.

Der er i øvrigt slet ikke noget problem at åbne dokumenter i OOo som ikke er .docx - faktisk har OOo LANGT større kompatilitet end MSO.

Jeg synes alt i alt denne her problemstilling virker alt for bekendt. Det må ikke ske igen...

I øvrigt har jeg ingen forståelse for, at folk ikke kan finde ud af programmet. Pr. default er næsten alt sat op som i Word 2003. Faktisk har den mere eller mindre Word 2003's brugergrænseflade. Enkelte menupunkter ligger en anelse anderledes, men det er oftest sådan nogle ting som sidehoved og sidefod - ting som tager 5 sekunder at lære hvis man lige får en pegefinger hen til knappen (hvis man endda behøver det)

Den nye generation er blevet rasende afhængige af båndet, som jeg har et hadeforhold til. (Den er så forbandet rodet og scalerbarheden er helt i bund. Den fungerer med nød og næppe til Paint, men så går den heller ikke længere.)

Der er øjensynligt ingen der brokker sig over OOo i sig selv (undtagen Impress, indrømmet). De brokker sig kun over at alle andre bruger MSO og at de intet andet lærer. Reaktion? Lad os alle skifte til MSO igen.

Helt ærligt...

 • 0
 • 0
#18 Carsten Sonne

Efterfølgende holder han sig væk fra debatten, men får så V2 til at holde mikrofonen for endnu en svada.

Så det er måske udtryk for en debatstil hvor man ikke tør argumentere åbent for sine holdninger?

Mon han ikke har vigtigere ting at tage sig til ?

At forsøge at forklare hvordan hans arbejdsplads fungere, er spild af tid. Det er der ikke nogen der er interesseret i at høre alligevel. Alle forklaringer vil blive skudt ned med de samme argumenter, som vi ser igen og igen, også i denne tråd.

Det er da rimelig forudsigeligt, er det ikke ?

 • 0
 • 0
#19 Jens Dalsgaard Nielsen

@Ole: Går man ind i en diskussion som denne ikka kan finde på andet end mangel på clipart, OCR(hm "låner" de andres arbejde"), docx kompabilitetsproblemer, publisher(der er der scribus som er OS uafhængig) så er der nogen inkl undertegnede der synes det er lidt tyndt, og det virker som man ikke rigtig ville det.

Mine små erfaringer med undervisning er at da vi gik over til OS uafhængige omgivelser (som eclipse og java), openoffice osv ja så blev alt lettere og ingen religiøse diskussioner om OS.

Om mine ret tætte erfaringer med folkeskolen er at alt ! kan løses med såvel OO produkter som med MS. Det er (undskyld udtrykket) ikke raketvidenskab.

Det vil vel tage de rette folk en uges tid at lave en håndfuld skabeloner der kan bruges hvis ikke eleverne gør det selv.

Standarder og interoperabilitet må efterhånden kommet for at blive - eller ??

 • 0
 • 0
#20 Deleted User

OpenOffice kunne jo passende få lavet sig et "Ribbon" interface, som er den eneste naturlige udviklinge ingen for grafiske interfaces (større skærm = mindre brug for dybe menuer).

OpenOffice mangler simplicitet og overskuelighed. Men det vil en folk nørder der ikke har et problem med at lære 2 A4 sider med emacs bindings, aldrig kunne forstå.

Og mest af alt, det mangler OpenOffice et mindre ignorant community, som ikke tager deres sølvpapirshat på og give Microsoft skylden for alting ved enhver lejlighed.

Der er jo tydeligvis ingen som har interesse i at sætte sig ind i hvad eleverne har af ønsker, da de ikke er en målgruppe for udviklerne af OpenOffice.

Skolerne har muligheden for enten at betale for MSO (velkendt løsning, virker, ingen kritik) eller betale for videreudvikling af OpenOffice til at passe til deres krav.

Sidstnævnte løsning kan dog aldrig blive realitisk i folkeskolen, når den styres af de enkelte kommuner. Derfor er Microsoft valget ikke overraskende.

 • 0
 • 0
#21 Christian W. Moesgaard

God post Claus, med undtagelse af: "OpenOffice kunne jo passende få lavet sig et "Ribbon" interface, som er den eneste naturlige udviklinge ingen for grafiske interfaces (større skærm = mindre brug for dybe menuer)."

Please, gør det ikke! :(

 • 0
 • 0
#23 Ulrik Løvehjerte

Jeg synes det største "problem" ved at bruge MS er at en del elevers forældre ikke har råd til at give en tusse for en studie version af MS Office pakken. Hvis man brugte Open Office i skolen, kunne man jo argumentere for at det "vendte den tunge ende op ad" for en gangs skyld. Så kunne de elever der altså har en PC hjemme (ja ja - det er der også nogle der ikke har), gratis installere kontorpakken hjemme - og dermed OGSÅ øve sig i at bruge regneark og tekstbehandling. Mit postulat er, at hvis man behersker enten Open Office eller MS Office, så kan man godt "nøjes" med det andet i langt de fleste tilfælde. Og på et niveau der helt klart er højere, end hvis man ikke har kunnet øve sig hjemme.

Apropos skoler: Jeg finder det urimeligt at breve mv. til forældre lægges ud i Word format. Det burde være pdf som alle, uanset styresystemreligion kan læse og printe gratis. Lav det fx (også gratis - og ja Open Office har det indbygget)med www.pdfcreator.org

 • 0
 • 0
#24 Jørgen Henningsen

Sidstnævnte løsning kan dog aldrig blive realitisk i folkeskolen, når den styres af de enkelte kommuner. Derfor er Microsoft valget ikke overraskende.

Det er jo så ikke rigtigt, hvis du læser artiklen.

»Det er rigtigt, men man kan også vende den om og se på, hvad der har været af problemer i Lyngby-Taarbæk Kommune. Derfor er det rigtigt interessant at prøve at finde ud af, hvorfor forsøgene med at indføre Openoffice falder forskelligt ud i forskellige kommuner.«

Det har sandsynligvis noget at gøre med den måde tingene bliver indført på. Lige en ting til din kærlighedserklæring til ribbon menuer: Det er smag og behag. De er vist mindst lige så hadet, som de er elsket.

 • 0
 • 0
#26 Ditlev Petersen

OpenOffice tager angiveligt dobbelt så lang tid om at starte som Microsofts programmer. Jamen dog, de må da køre på noget besynderlig hardware der. Hos mig er foskellen vist på få sekunder og i procent meget lille. Forskellen i procent burde være uafhængigt af maskinerne. Min pc fejrer i år sin 8-års fødselsdag.

Publisher er en del af pakken, bortset fra den skrabede pakke. Som mange forældre/børn måske er nødt til at købe?

Man kan kun lave plancher i Publisher ikke i Draw. Så avancerede kan plancherne da ikke pludselig være blevet siden min tid i 70'erne. I forvejen er der INGEN, der behersker den mest basale typografiske kunnen efter 9 år i folkeskolen. Så et DTP-program lyder lidt som overkill. Men måske burde undervisningen UDVIDES med et par timer i layout og design? I så fald køber jeg argumentet, men ikke før!

Kan børn fra folkeskolen ikke bruge andet end Microsoft? Åbenbart står det MEGET værre til med hesyn til indlæringen i folkeskolen, end jeg anede. Der bør smides mange flere penge i vores fremtid! Min mor oplevede forresten forleden en ekspedient i Århus forklare, at den 9. april var en god dag, da det var Danmarks Befrielse! Så elendigheden er tilsyneladende udbredt.

 • 0
 • 0
#28 Ditlev Petersen

Jeg har hørt navnet før, men også kun det. Nu er der næppe mange, der forlanger, at et DTP-program i folkeskolen skal kunne udkonkurrere InDesign m.v. på faciliteter, men det skal i hvert fald være nemt at bruge og MEGET pålideligt. Jeg har da oplevet et enkelt OpenSource-program, som jeg ikke rører igen før tidligst i næste inkarnation. Er der nogen, der - OT - ved noget af egen erfaring om det?

Ikke for at rakke ned på noget, jeg ikke kender, men det synes dog at have relevans her. Jeg kender heller ikke Publisher.

 • 0
 • 0
#29 Peter Favrholdt

Jeg undrer mig over at OO Draw ikke er fuldt tilstrækkeligt til de plakat-opgaver som skal løses af elever i folkeskolen? Eller man har måske slet ikke prøvet (og troet at det kun kunne bruges til at tegne kasser og streger)? Faktisk er der ret avancerede 3D-funktioner hor man både kan vælge perspektiv, belysning og overflader...

 • 0
 • 0
#30 Uffe Borgstrøm

Debatten på version2 antager en undertiden hidsig tone, når det handler om anvendelse af OpenOffice i danske folkeskoler. Mange personer - formodentlig med IT-baggrund - leverer mere eller mindre indsigtsfulde udsagn om, hvad skoleelever skal bruge eller ikke bruge.

Jeg synes det er ganske flot, at en hel masse - formentlig velbegavede mennesker - er i stand til at slå fast, at clipart ikke hører hjemme i eksamensopgaver.

Som skolelærer kan jeg sagtens forestille mig en situation, hvor en besvarelse kan gøres mere klar og bedre kommunikerende, med et passende stykke præfabrikeret grafik.

Men der er vel ikke noget sært i, at man påpeger migreringsproblemer. Hvor sært det end lyder, så er det faktisk korrekt, at den meget udbredte skole-intra platform fra Uni-C, IKKE tillader os at vedhæfte regneark fra OpenOffice. Rasende irriterende, og noget der bør rettes - men det ER altså noget, der trækker ned for OO - indtil manglen er udbedret.

Til forskel fra mange andre migreringer, handler overgang fra MS til OO blandt andet om, at få stadset rullet ud til eleverne på deres pc i hjemmet. Mange forældre har ikke den fornødne viden til at installere OO selv.

Så kan man selvfølgelig bare gøre brug af MS formatet, og bruge MS hjemme, og OO på skolen. Men tingene ser nu somme tider lidt sære ud, efter en sådan oversættelse. Skønt disse særheder ofte skyldes uhensigtsmæssig brug af funktioner i Word, så kommer de til at tælle som en fejl, når OpenOffice "ødelægger" elevernes møjsommeligt opstillede tekst.

--

Den skole jeg underviser på, anvender OpenOffice. Det fungerer aldeles glimrende i hverdagen. Vi ser de samme rædsler og successer som elever er i stand til at producere med MS Office. Fraværet at MS Publisher anser jeg ikke for at være særlig væsentligt.

Når OO er implementeret og indarbejdet, så er det bare "den måde vi gør tingene på her". Men der er en migreringsproces der skal overstås inden.

 • 0
 • 0
#31 Christian Nobel

Når OO er implementeret og indarbejdet, så er det bare "den måde vi gør tingene på her". Men der er en migreringsproces der skal overstås inden.

Og der vil det pynte hvis en kommunal IT chef gik foran, og gjorde en aktiv indsats for at lette overgangen, f.eks. ved at arrangere kurser/workshop, hjælpe med indførelse at diverse skabeloner, udarbejde en folder/vejledning til forældrene, fastlægge en kurs for dokumentformat mv.

En slap laissez faire politik er i hvert fald dødsdømt på forhånd.

/Christian

 • 0
 • 0
#33 Ditlev Petersen

Så kom der endelig en, der (næsten) havde skoene på. :-)

Jeg synes nu mere, det trækker ned på Uni-C end på OO, at man ikke kan vedhæfte alternative filformater. Ret ikke bageren.

Jeg skal ikke gøre mig "klog" på grafik i tekstdokumenter i folkeskolen, jeg aner intet om, hvad MS Clip-Art kan og ligner. Vi havde tuschpenne og en slags projektor i min tid for 35-40 år siden. Kopimaskinen var for dårlig. Men kunne "man" ikke enten lave en fornuftig samling til eleverne (på landsplan i det omfang sådan noget stadig findes) eller at lære eleverne at konstruere de mest basale ting selv? Et samarbejde mellem en initiativrig lærer og en lidt idealistisk (ikke helt gratis) grafiker? Det præfabrikerede grafik, jeg hidtil har set, har været så ærkeamerikansk, at selv Sarah Palin virker som en provo.

Jeg kan da se, at jeg skal have kigget på MS Clip-Art OG Draw selv, bare for at blive lidt klogere.

 • 0
 • 0
#35 Einar Petersen
 • Endnu en "Test" og igen ser det ud til at vi har med forhastede fortolkninger og uden reelle facts lagt på bordet, svævende vendinger og så en gang, "ja vi er nu en gang vant til" og derfor bliver det aldrig anderledes....

Phew så forstokkede IT folk kan være.

Eleverne beklager sig over at de ikke har lært at bruge programmet...

Enhver god elev bør være villig til at lære noget nyt og jeg synes ikke at jeg kunne se noget i "undersøgelsen" som direkte sagde at eleverne ikke ville det, så spil ikke elevkortet.

Der var noget om stress, men der er vel heller ikke nogen som påtænker at lave skift lige inden eksamen...

(smiler lidt og husker på en vis skole skiftede printer infrastruktur, om end ikke på dagen inden 4 semester opgaverne skulle udskrives så i hvert fald meget tæt derpå)

Findes sådanne planlæggere virkelig stadig.... hmmm nå men tilbage til debatten.

Egentlig synes jeg det ville være rart hvis V2 og andre holdt op med at forsøge at skabe dårlig stemning omkring specifikke produkter og i stedet koncentrede sig om det essentielle, nemlig åbne standarder.

Hvis en skole vælger at der skal afleveres i det åbne format ODF, ja så skal man bruge en kontorpakke der kan gemme i dette format om det er den ene eller den anden programpakke, bør ikke afgøres af tilfældige tests udført på en måde der lugter af særdeles uvidenskablig metodik, uforberedt integrationsmæssigt med værende løsninger og med menesker der knap nok har lært at benytte produktet som man derefter beder udtale sig som eksperter.

Skal man kritisere et produkt vs. et andet produkt, skal det ske med en fuldstændig udgrening af hvilke tests der er foretaget og med hvilken versioner af softwaren, samt alt det underliggende, HW & SW på de maskiner hvor testen er foretaget... ALT SKAL PÅ BORDET ALLE TAL OG METODER.

Hvem der har stået bag undersøgelsen, hvem der har udført tests etc.

Omkring det at man lader folk der ikke er vandt til noget blive kastet ud i denne form for testkørsel.

Så vil jeg påpege, at det er lidt ligesom med et kørekort, der skal man have et ganske pænt antal timer i dag, både teori og praksis, inden man anses som værende habil nok til at føre et køretøj, og en tekstbehandling har nu noget flere funktioner end en bil, og ansvaret... tjae nogen sagde pennen er stærkere end sværdet... kan nok godt omskrives til tekstbehandlingen, men en seriøs test vil aldrig sætte folk med forskellige kvalifikationer mht. softwarepakker til at udføre sammenlignende tests på sådanne. Der ville man have brugere med samme erfaringsgrundlag med de forskellige stykker software (såfremt muligt) og lade dem køre sammenlignende tests på softwarepakkerne.

Lad os så lige en gang for alle slå fast at man har i det offentlige Danmark valgt at man skal benytte en åben standard til dokumenter. Den hedder ODF.

Skolerne har desværre efter min mening fået løbepas i forbindelse med at skulle leve op til kravene for det offentlige omkring dokumentstandarder, så elever lærere og skoler mm. er dømt til mere tovtrækkeri og ballade, der vil udarte sig i skænderier ala "min bil er bedre end din fordi..."

Og dem der ikke ønsker den virkelige frie konkurence gnider sig i hænderne.

Hvis man skal sammenligne software pakker og sætter gratis op imod betalt, kendt vs. ukendt program (set fra brugersiden) ja så kan man få næsten hvad som helst ud af en undersøgelse, sammenligninger på ulige vilkår er aldrig brugbare i seriøs sammenhæng.

Hvilken software forældrene har hjemme eller benytter på deres arbejde, er som sådan revnende ligegyldigt, forældrene kan frit benytte deres software hjemme og på deres arbejde. Vi taler om hvilke systemer elever benytter i undervisningsøjemed og ikke hvad forældrene eller forældrenes virksomheder benytter.

Vælger en skole at benytte ODF som afleveringsstandard, så kan OpenOffice gratis installeres sideløbende på hjemmets computer, måske enndog på forældrenes firma pc hvis deres firmas IT politik tillader det, såfremt poderne har brug for det.

En række andre tekstbehandlingsprogrammer både mere og mindre gratis kan også anskaffes til dette brug.

Der nævnes også noget omkring OCR.

Denne type software medfølger til de fleste scannere jeg har set de sidste par år, omkring direkte integrering har jeg aldrig selv haft behov for at benytte mig af denne, men jeg undrer mig lidt over i hvilken eksamens situation man står og skal benytte sig af så lange citations, at OCR skulle være nødvendig. Det samme gør sig gældende for almindelige opgaver, så at snakke om integration af OCR som en forhindring for brug af OpenOffice er lige overdrevet nok.

Men som IT professionelle bør vi så vidt muligt stoppe med at blande Office vs. OpenOffice i snakken omkring åbne standarder, jeg synes at der er en tilbagevendende tendens til at blande disse to emner sammen, som desværre forplumrer debatten en smule. Jeg ved at det pt. er lidt svært at undgå og lad mig sluttelig selv bryde mantraet ved at komme med en sidste bemærkning.

Jeg kunne nemlig ikke lade være at bide mærke en kommentar "Mange forældre har ikke den fornødne viden til at installere OO selv. "

Så råber jeg vagt i gevær, vedkommende person kan alså ikke finde ud af at klikke på en link på openoffices hjemmeside, sige ja til at køre filen som derefter installerer OpenOffice....

Tror nok at nogen undervurderer forældrene.

Hvis man ikke kan finde ud af det, så kan poden det nok, og lad mig tilføje at selv min mor som først oppe i tresserne begyndte at bruge IT, kan med den rette vejledning finde ud af dette og det har de andre ældre borgere jeg har haft fornøjelsen af at sætte ind i computerens til tider vidunderlige verden også - og kan de ældre ja så kan de yngre nok også lære det...

 • 0
 • 0
#36 Bo Normann Jensen

Egentlig synes jeg det ville være rart hvis V2 og andre holdt op med at forsøge at skabe dårlig stemning omkring specifikke produkter og i stedet koncentrede sig om det essentielle, nemlig åbne standarder.

Målet må være at opnå lige betingelser for alle leverandører af kontorpakker og tilknyttede systemer. En (som i 1) åben dokumentstandard ser ud til at være midlet.

Det giver ingen mening, at forskelle i faciliteter og betjening, får lov at sætte dagsordenen.

Det er simpelthen ikke lige så vigtigt.

"Think of the children" og "udviklingen stoppes" er vildledning - som vi bør ignorere og koncentrere os om at skabe rammerne for dokumentudveksling.

( og her mister jeg så opbakning fra en del .. )

.. som det ser ud, mener jeg at det er nødvendigt at indføre OpenOffice som standard - i en periode. Microsoft kan komme på banen, når de har tilpasset sig og kan levere kompatibilitet i forhold til OpenOffice. Det kan de gøre hurtigt - hvis de vil. Bliver de taget med på råd, vil de trække os en gang mere rundt i manegen.

Jeg kan ikke se andre muligheder, for at bryde den negative dokumentstandard arv.

 • 0
 • 0
#37 Christian E. Lysel

@Claus

OpenOffice mangler simplicitet og overskuelighed. Men det vil en folk nørder der ikke har et problem med at lære 2 A4 sider med emacs bindings, aldrig kunne forstå.

Du får lige for en god ordens skyld en keyboard oversigt til Microsoft Office: http://office.microsoft.com/en-us/word/HP101476261033.aspx?pid=CH1009650...

Der er jo tydeligvis ingen som har interesse i at sætte sig ind i hvad eleverne har af ønsker, da de ikke er en målgruppe for udviklerne af OpenOffice.

Kik på http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Education_Project

 • 0
 • 0
#38 Peter Favrholdt

Det eneste formål clip-art har i en dansk afleveringsopgave må da være som fyld for at få sidetallet i vejret så eleven hurtigere kan komme tilbage til world of warcraft?

Dengang jeg gik i skole (og det er ikke så længe siden - der fandtes faktisk både computere og skrivemaskiner dengang) blev der lagt vægt på om man kunne læse og skrive (i faget dansk). Og mht. at skrive skulle man kunne strukturere teksten i afsnit og bruge tegnsætning korrekt.

Clip-art hører hjemme i formning/billedkunst.

 • 0
 • 0
#42 Christian Nobel

At den manglende OOXML-understøttelse nu betyder fravalg af OOo.

Sikke noget ævl Jesper.

Der står .docx, hvilket ikke nødvendigvis har noget at gøre med ISO 29500 at gøre.

Herudover så er den primære grund til fravalget nok mere en cocktail af bagstræberiske forældre og en uduelig IT chef.

Og bortset fra det, det lader åbenbart til du stadig ikke rigtig vil fatte hvad der er blevet besluttet fsva. åbne standarder!

/Christian

 • 0
 • 0
#44 Carsten Sonne

Clip-art hører hjemme i formning/billedkunst.

Tværdigmod. Jeg ser det ofte brugt i diverse præsentationer, også på dokumentetform. Det giver et mere indbydende resultat og et bedre helhedsindtryk. Det sjove ved mennesker er, at helhedsindtryk er langt vigtigere end at alle detaljerne tilsammen er 100% i orden.

Lidt på samme måde som førstegangssindtrykket er langt vigtigere end de næste mange gensyn.

 • 0
 • 0
#45 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Christian,

Der står .docx, hvilket ikke nødvendigvis har noget at gøre med ISO 29500 at gøre.

Ja, det er jo så din påstand. Jeg skrev jo i øvrigt ikke noget specifikt om ISO 29500 men om "OOXML generelt".

Herudover så er den primære grund til fravalget nok mere en cocktail af bagstræberiske forældre og en uduelig IT chef.

Det er måske korrekt.

Og bortset fra det, det lader åbenbart til du stadig ikke rigtig vil fatte hvad der er blevet besluttet fsva. åbne standarder!

Jo tak - jeg er udmærket klar over, hvad der blev besluttet i Folketinget - jeg har bla. skrevet en del om det på http://www.version2.dk/artikel/13784-konklusionspapiret-om-dokumentformater

Men spørgsmålet om hvorvidt OOo skal/bør understøtte OOXML har intet med åbne standarder at gøre, intet med ISO/ECMA/OASIS-godkendelse af dokumentformater intet med B103 at gøre ... til gengæld har det alt at gøre med den virkelighed, der findes derude.

(og Suns egen "mission-statement" om at være kompatibel med Microsoft Office)

http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Strategic_Marketing_Plan#Micros...

 • 0
 • 0
#46 Christian Nobel

Ja, det er jo så din påstand. Jeg skrev jo i øvrigt ikke noget specifikt om ISO 29500 men om "OOXML generelt".

Aha, derved vil du altså hævde at man er 100% sikker på hvad man får når det hedder .docx?

Og klart hvem kerer sig om ISO 29500, som jo (host, host) er det der mest ligner en standard - suk.

Jo tak - jeg er udmærket klar over, hvad der blev besluttet i Folketinget - jeg har bla. skrevet en del om det på http://www.version2.dk/artikel/1378...

Ja tak, dit krampagtige forsøg på ikke at acceptere beslutningen, fordi den ikke automatisk skrev dit højtelskede MS officeformat på listen.

Men spørgsmålet om hvorvidt OOo skal/bør understøtte OOXML har intet med åbne standarder at gøre, intet med ISO/ECMA/OASIS-godkendelse af dokumentformater intet med B103 at gøre ... til gengæld har det alt at gøre med den virkelighed, der findes derude.

Pladder.

Den virkelighed der er derude er at MS har og altid har haft sin egen dagsorden, hvor man ikke vil deltage i standardiseringsarbejde (HTML, ODF, HTML5.....), og man ikke selv vil understøtte andres formater (se f.eks. i gamle dag hvor WordPro fint kunne åbne stort set alt, incl. gamle WP dokumenter, hvorimod MS' understøttelse af alt andet en eget vendor-lock-in er en ynk!), men gerne opfinde sin egen (skod) "standard" som andre ikke har en kinamands chance for at implementere.

Jesper uagtet hvor meget du er tøsefornærmet over at OOXML (og nu åbenbart ikke engang ISO 29500) ikke er på listen, så er realiteten at ODF er valgt, selv om du og Jasper sikkert vil fortsætte jeres kampagne for at fremtiden også skal forblive en gang mudder.

/Christian

 • 0
 • 0
#47 Carsten Larsen

I Roskilde kommune er der også fra politisk side modstand mod OOo. I Roskilde avis, 23/9-2009, var der et indlæg fra byrådsmedelm Frede Lærke(S), hvor han på Socialdemokraternes vegne kommenterer et indlæg fra en anden politiker, Lars Lindskov(K), der ikke mente der var nogen risiko ved at fravælge MS's IT-programmer. Han (Frede Lærke(S) skrev blandt andet "Vi sætter ikke spørgsmålstegn ved gratisprogrammernes kvalitet. De kan /næsten/ det samme, som LL også skriver. Vores betænkelighed er knyttet til dette /næsten/. MS sætter standarden for logik og brugervenlighed, og giver dermed en stadig udviklende kompetence i læringsmiljøets samlede forløb. Det giver med andre ord eleverne det bedste afsæt til arbejdsmarked og voksenliv."

 • 0
 • 0
#48 Deleted User

Læs nu først hvad der står og hvad der siges. Et projekt, der tilsyneladende ikke var gennemtænkt og ikke ordentligt planlagt slår fejl. Hvad er der af nyt i det?

Hvis problemet er, at 8. og 9. klasse går i panik over at måtte slippe MS-livlinen, så lad dem beholde det. Og sats i stedet på de lavere klassetrin.

Hvis problemet er, at elever og lærere ikke føler sig godt nok undervist (måske fordi der her som i så mange andre sammenhænge aldrig er blevet sat tid og ressourcer nok af til undervisning), så undervis noget mere og bedre.

Hvis problemet er, at der opstår konverteringsproblemer, så gør det til en del af fremtidige projekter, at udvikle og afteste konverteringen ordentligt, før projektet igangsættes.

Hvis problemet er, at der mangler funktionalitet - og denne oplevelse er reel - så sørg for at tilvejebringe den manglende funktionalitet.

Hvis problemet er, at forældre synes, at det er svært at vænne sig til nye vaner og nyt software (hvordan kan det i øvrigt være forældrenes problem?) så sørg for, at forældrene får et tilbud, som de kan bruge - oplæring online og hjælp.

Pointen: Vi ved alle i det store og hele hvad der skal til for at gøre sådan et projekt til en succes - eller til en fiasko. Lad os nu finde en venlig lille hest et sted og klappe den. Og sørg så for, at det næste projekt er ordentligt planlagt, ordentligt understøttet og ordentligt gennemført. Så kan vi begynde at diskutere på et reelt grundlag. Men ikke før.

 • 0
 • 0
#49 Nicholas Colding

I skolerne og kommunerne, er der en enorm skræk for “nye og fremmede” programmer. Jeg har kollegaer som forlanger(!) at få installeret software, der er skrevet til Windows 95... Det siger sig selv, at det kan give problemer i moderne systemer.

Derfor er kvaliteten af “ny og fremmede” software underordnet. Det vil altid give problemer med nye produkter, sålænge brugerne skal prøve noget nyt.

Folkeskolen bærer selv en stor skyld for dette. At anvende programmer der ikke kan udveksle filer med andre leverandørers software, burde ikke finde sted. Og kære MS Publisher er derfor diskvalificeret på forhånd. Desværre har man ikke i folkeskolen brugt kræfter på denne problemstilling. Der bør være et krav om at eleven gratis kan anvende sine filer - også der hjemme, uden at skulle benytte et særligt produkt fra en særlig virksomhed.

Tænk hvis man kun måtte bruge skoletasker fra et særligt firma, eller kun anvende Puma gummisko i gymnastik timerne...

Venligst Nicholas

 • 0
 • 0
#50 Kristian Lund

@Claus Jørgensen:

Nu har Christian E. Lysel jo påpeget det faktuelt forkerte i din post. Men der er lige et par ting der bør kommenteres for god ordens skyld:

"Og mest af alt, det mangler OpenOffice et mindre ignorant community, som ikke tager deres sølvpapirshat på og give Microsoft skylden for alting ved enhver lejlighed. Der er jo tydeligvis ingen som har interesse i at sætte sig ind i hvad eleverne har af ønsker, da de ikke er en målgruppe for udviklerne af OpenOffice."

OpenOffice udviklergruppen består af samtlige mennesker og eventuelle skjulte AI'er og intelligente delfiner på planeten. Alle er velkomne. Det er ikke de pt. aktive i denne gruppe's ansvar om der er de funktioner en anden del af gruppen har brug for - men, og her er hele fucking pointen med fri software, og hvorfor OpenOffice er det rigtige valg selvom dine oplysninger havde været rigtige, det er lovligt og forholdsvist nemt at selv udvikle dem eller betale for det!

Den danske folkeskole burde mao. få udviklet de ting de har brug for - skab (eller hjælp med i, for du tog jo groft fejl i omkring et sådant eksisterer) et del-community der udvikler til skoler. Lav nogle skabeloner, lav nogle kurser, wizards, tutorials og introduktioner til programmet, skab den sammenhæng med andre programmer der er brug for (istedet for at klandre OpenOffice, i en latterlig undersøgelse, at skolesystemet betalte for at lave Skole Intra kombatibelt med Word, istedet for OO). Og læg lige mærke til at man her kunne samarbejde med alle andre skolesystemer på kloden. Alle! For der er ingen der bestemmer hvad du må rette i, eller hvem du må dele dine rettelser med.

Det ville sgu være behjælpeligt hvis folk lige satte sig ind i den vigtigste forskel mellem de to programmer...

 • 0
 • 0
#52 Richard Foersom

Fra artiklen: »Eleverne har udtrykt en generel frustration over, at Openoffice ikke virker på helt samme måde, og at funktionerne ligger placeret anderledes end i Microsoft Office.«

For et par år siden var MySpace populært, nu er Facebook mere benyttet. Jeg kunne godt lide at vide om samme elever også udtrykte frustration over at de ikke er helt ens.

 • 0
 • 0
#54 Casper Kjeldsen

Problemet er nok lidt mere komplekst end forskellen på Puma og Nike sko. Skoene har vel et interface mod den menneskelige krop og så et mod gulvet. Og sammelignet med software er det nok relativt simpelt.

"At anvende programmer der ikke kan udveksle filer med andre leverandørers software, burde ikke finde sted."

Hmm, kan man så overhovedet bruge software, for findes der programmer der bare kan udveksle filer med (alle) andre leverandører? Kan OO virkelig det? -Ja hvis alle andre leverandører vil rette ind, men det vil/kan de ikke nødvendigvis, og så er OO også ude!

 • 0
 • 0
#55 Kristian Lund

"Hmm, kan man så overhovedet bruge software, for findes der programmer der bare kan udveksle filer med (alle) andre leverandører?"

Nej. Men man kan benytte (programmer der bruger) standarder som alle nemt kan integrere med, gratis. Vi hverken behøver eller bør tvinge MS til at bruge åbne standarder, vi skal bare overhovedet ikke overveje at bruge dem i vores skoler medmindre de gør det.

 • 0
 • 0
#56 Lasse Reinholt

http://www.scribus.net/?q=taxonomy/... - og så kan de ikke komme og sige at det er pga Microsoft Publisher at de synes at de ikke gider skifte!!

Det mener du vel ikke seriøst? Jeg prøvede det lige. Første opstart tog 130 sekunder. Efterfølgende er lige så langsomme som Adobe Photoshop. På en 1.8 GHz med 3 GB RAM. Og dejlig velkomst man får hver gang: http://img20.imageshack.us/i/93567920.png/

Nå, men jeg ville indsætte et billede fra skrivebordet: http://img62.imageshack.us/i/50862045.png/

Hvor er skrivebordet?

OpenOffice udviklergruppen består af samtlige mennesker og eventuelle skjulte AI'er og intelligente delfiner på planeten.

Sjovt, jeg troede, 90% af mandetimerne var fra SUN, 5% fra IBM og resten fra diverse.

Skal vi acceptere den infrastruktur som giver MS et monopol-lignende hold over markedet

Normalt tørrer man en konkurrent af banen ved at lave noget der er bedre! Så få fingeren ud og lav noget, der giver Microsoft Office baghjul frem for at sidde og whine. Så skifter 6 mia mennesker helt automatisk.

 • 0
 • 0
#57 Kristian Lund

@Lasse Reinholt:

"OpenOffice udviklergruppen består af samtlige mennesker og eventuelle skjulte AI'er og intelligente delfiner på planeten." "Sjovt, jeg troede, 90% af mandetimerne var fra SUN, 5% fra IBM og resten fra diverse."

Nej, det er alle på planeten der må være med. Check evt. http://en.wikipedia.org/wiki/FOSS

"Skal vi acceptere den infrastruktur som giver MS et monopol-lignende hold over markedet"

"Normalt tørrer man en konkurrent af banen ved at lave noget der er bedre! Så få fingeren ud og lav noget, der giver Microsoft Office baghjul frem for at sidde og whine. Så skifter 6 mia mennesker helt automatisk."

Haha. Sødt. "Normalt" virker kun når du sammenligner to propritære produkter. Jeg kan kun anbefale at du læser ovenstående link, og sætter dig lidt ind i hvad denne sag handler om.

Pointen er jo at problemerne vi hører om, er problemer med "vendor lockin". De ville opstå ligegyldigt hvad man skifter til - problemet ligger slet ikke hos OpenOffice. Det er Word's (til formålet udviklede) dårligdomme der bider nu, og har intet (læs: nul ting) at gøre med OpenOffice.

Så få du selv fingeren ud og udvikl det du har brug for. Og lad alle verdens skoler gøre det samme.

Hvis du vil deltage i diskussionen, så fang lige den grundlæggende forskel mellem de to programmer, og tag så fat i denne her: http://linux.slashdot.org/comments.pl?sid=1545496&cid=31097640 Indtil Word-folket har svaret på den er resten af debatten kun åben af ren nysgerrighed...

 • 0
 • 0
#58 Christian Nobel

Det mener du vel ikke seriøst? Jeg prøvede det lige. Første opstart tog 130 sekunder.

12 sekunder.

Og dejlig velkomst man får hver gang: http://img20.imageshack.us/i/935679...

Gør man det?

Hvor er skrivebordet?

Hvor det altid har været.

Og maskinen, tjae en gammel tænkepadde, med en 1,7G mobile processor og 2G ram.

Men selvfølgelig, det hører med til historien at der er et rigtig OS på den.

/Christian

 • 0
 • 0
#59 Ole Bech

Vores forsøg i Roskilde havde til formål at afdække, hvad der skal til, hvis Open Office skal udbredes til alle kommunens over 20 skoler. Altså en slags forstudie, der da har vist, at der ikke kun er en række tekniske udfordringer, men også udfordringer i relation til elever og lærere - og ikke mindst altså også forældre - ved at skift fra MS til OO. Forsøget viser IKKE, at OO som kontorpakke er ubrugeligt. Slet ikke. Forsøget giver os et ganske fornuftigt grundlag for at vurdere elementerne i en business case for et skifte. For sagt sagt er forsøget ikke drevet af idealisme eller religion, men af det helt prosariske formål at spare penge i en i forvejen trængt kommunal økonomi. Lad os da se på business casen: På plussiden har vi sparede udgifter til MS-licenser. På skoleområdet er det ikke voldsomme summer, da MS har valgt at sætte prisen på deres kontorpakke lavt til netop skoleverden. En rund million årligt i min kommune. På minussiden har vi så en stribe tekniske udfordringer, hvoraf mange formenlig kan løses - men hvoraf nogle formentlig vil kræve udgifter af den ene eller den anden art, f.eks. i form af ekstern (=betalbar) konsulentbistand. Endvidere kompetenceudvikling/kurser til it-folk, som p.t. primært sidder med MS-viden. Endvidere workshops og uddannelse for skolernes fler tusinde elever og flere hundrede lærere. Og endelig også - som foreslået af andre her på kanalen - workshops og/eller informationsmøder for elevernes forældrene. Er det mon en vældig positiv business case, der kommer ud af dette? Sparer kommunen/skolerne så mange penge, at skolernes personale vil kaste sig begejstret ud i at løse denne opgave? Skolernes it-vejledere er betænkelige, for de vil komme til at stå i frontlinjen for eventuelle klager og frustrationer, hvis noget ikke virker ordentligt. Vi - it-folk og skolefolk i samdrægtighed - er efter vores forsøg med andre ord i tvivl om, hvorvidt det er bøvlet værd p.t.

 • 0
 • 0
#60 Lasse Reinholt

Hej Ole Bech,

Jeg kunne godt tænke mig at høre, om I fandt nogen tekniske fordele ved OpenOffice som produkt. Altså funktionalitet eller lign., som var overlegen i forhold til Microsoft Office.

Altså set bort fra kompatibilitet, penge osv.

 • 0
 • 0
#61 Niels Didriksen

For sagt sagt er forsøget ikke drevet af idealisme eller religion, men af det helt prosariske formål at spare penge i en i forvejen trængt kommunal økonomi.

Hmm,ja. Men er det på kort eller lang sigt? Jeg er sikker på (eller rettere; jeg VED) at den nævnte type it-chefer og app-udviklere i sin tid tænkte at det lå lige til højrebenet at spare en masse penge ved at binde sig til IE6 og bruge funktioner specifikt for den, men historien viser jo igen og igen at den slags kommer tilbage og bider som en kamphund: http://www.version2.dk/artikel/13838-it-chefer-tvinger-brugerne-til-inte...

 • 0
 • 0
#64 Jarle Knudsen

Vi - it-folk og skolefolk i samdrægtighed - er efter vores forsøg med andre ord i tvivl om, hvorvidt det er bøvlet værd p.t.

Hej Ole

Har I også taget i betragtning at det en OFFENTLIG sektor vi taler om? Hvad med så følgende:

 • Government must not allow for vendor lock-in. It must not create a situation where their data is hostage to a private company.

 • Government must be transparent in all its processes. Their software included, being open for public scrutiny.

 • Government must use secure software. No black-box encryption can be considered secure.

 • Government's duty is to be as accessible to wide public as possible. That means, amongst all, open API for their services, and software available to all citizens no matter what their material status. No paywall of any kind to let only the rich have their way.

 • OSS is not a choice of "cheaper". It's the choice of [b]"doing things the right way"[/b].

 • 0
 • 0
#65 Bo Normann Jensen

Hmm,ja. Men er det på kort eller lang sigt? ....

Det er ikke sikkert at MSO på langt sigt er billigere for skoler. Når indoktrineringen er fuldendt, kan prisen tænkes at stige.

I mellemtiden har trådene ( metastaser?) fra MSO viklet sig længere og længere ind i de omgivende systemer. Og som du nævner, også indskrænket it-personalets kompetancer.

Noget tyder på, at såfremt der ikke sker en udefra kommende påvirkning ( f.eks. dokumenstandard ), vil det blot blive mere og mere svært at bryde ud af mekanismen.

Nu er bedre end for sent.

 • 0
 • 0
#66 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Christian,

Aha, derved vil du altså hævde at man er 100% sikker på hvad man får når det hedder .docx?

Næeh - men umiddelbart vil jeg tro, at de fleste dokumenter man vil støde på er OOXML-dokumenter.

Den virkelighed der er derude er at MS har og altid har haft sin egen dagsorden, hvor man ikke vil deltage i standardiseringsarbejde (HTML, ODF, HTML5.....),

Det er [b]præcist[/b] min pointe - nemlig at Microsoft har opført sig lige nøjagtig så "ondt", som man kunne frygte/forvente. [b]DET[/b] er virkeligheden derude og det er den virkelighed, som Sun/OOo har vendt det døve øre til. Konsekvensen af ikke at have nosset sig sammen og implementere OOXML viser sig nu, hvor Office 2007++ har fået så stor udbredelse, at DOCX-dokumenter bliver mere og mere almindelige. Nu er Suns eget mål om at være kompatible med Microsoft Office ikke længere realistisk, og derfor fravælges OOo. Jeg selv har fravalgt OOo i privaten og brugt penge på iWork i stedet, for OOo er ubrugelig for mig, når jeg udveksler filer med familie, venner og bekendte.

Jeg har ikke selv testet det, men jeg har tidligere i dag fået at vide, at importfiltrene til OOXML i Symphony 3 skulle være blevet markant forbedret. Det er jo noget IBM har gjort fordi de godt ved, at deres relevans i markedet er betinget af kompatabilitet med Microsoft Office. Jeg vil forvente, at vi kan se det samme med den nye version af OOo.

men gerne opfinde sin egen (skod) "standard" som andre ikke har en kinamands chance for at implementere.

Jeg skriver bare denne kommentar på listen over de ting, du ikke kan dokumentere endsige konretisere, ikk' ?

Jesper uagtet hvor meget du er tøsefornærmet over at OOXML (og nu åbenbart ikke engang ISO 29500) ikke er på listen, så er realiteten at ODF er valgt

Jeg er faktisk ganske tilfreds med selve beslutningen om at satse på åbne standarder og at dokumentformaterne på listen godkendes af ekspertudvalget og OIO-komitteen - det skal nok komme til at fungere. Men det er korrekt, at jeg synes det er pudsigt, at man tilsyneladende accepterer ODFs placering på listen - selvom den ikke kan leve op til de krav, som gælder for andre dokumentformater. Jeg er jo ikke "dokumentformatracist", så jeg tror på lige regler for alle (dokumentformater), og at forhåndsgodkende ODF selvom den ikke kan leve op til kravene for at komme på listen er mystifystisk for mig at se.

 • 0
 • 0
#67 Andreas Neumann

Det var synd. Tror virkelig at når sådanne projekter fejler, så handler det ofte på en mangel af kommunikation. Folk der skal bruge OOo, skal have en ordentlig introduktion og gennemgang af programmet. Tror ofte det er det der fejler, samt en generel mangel på viden om forskellene på OOo og MS Office. Når mennesker hele livet har været vant til at bruge MS Office, så kræver det en ekstra indsats, at lære dem et nyt program. Der vil altid være tilvænningsproblemer i starten. Men det er trods alt kun tilvænningsproblemer, som vil forsvinde med tiden. Man skal selvfølgelig lytte til elevernes klager, men ikke altid handle derefter. De små utålmodige hoveder i 8-9 klasse behøver jo ikke altid at have ret. Men måske man bare skulle lade dem bruge Office 2007, og så udfase det efterhånden. Et andet problem er så lærerene. Ikke lige den mest It-kyndige profession der findes. Det brokker sig jo stort set lige så meget som eleverne.

Jeg forstår ikke at der er ikke findes nogle OOo eksperter der henviser mere til "Your Office Suite" på http://go-oo.org/. Denne OOo variant køre langt bedre og hurtigere en den officielle OOo, og så er den mere kompatibel med flere MS 2007 formater.

 • 0
 • 0
#69 Deleted User

Den virkelighed der er derude er at MS har og altid har haft sin egen dagsorden, hvor man ikke vil deltage i standardiseringsarbejde (HTML, ODF, HTML5.....)

Microsoft har deltaget i standardiseringsarbejdet på HTML4, XHTML og HTML5, samt CSS og mange andre W3C standarder.

De er krediteret med navn og firmanavn på de enkelte standard dokumenter hos w3c.org

 • 0
 • 0
#71 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Claus,

Offtopic: Version2 ændre på rækkefølgen af indlæg hvis man redigere i dem? Interassant.

Det må være en fejl på V2. Den opddaterer tydeligvist "posted date" i stedet for "last edited" eller tilsvarende, når man redigerer et indlæg.

Men - hvor længe har man kunnet det - altså redigere i egne indlæg?

 • 0
 • 0
#72 Christian Nobel

Næeh - men umiddelbart vil jeg tro

Tro hører hjemme i en kirke!

Det er præcist min pointe - nemlig at Microsoft har opført sig lige nøjagtig så "ondt", som man kunne frygte/forvente. DET er virkeligheden derude og det er den virkelighed, som Sun/OOo har vendt det døve øre til. Konsekvensen af ikke at have nosset sig sammen og implementere OOXML viser sig nu, hvor Office 2007++ har fået så stor udbredelse, at DOCX-dokumenter bliver mere og mere almindelige. Nu er Suns eget mål om at være kompatible med Microsoft Office ikke længere realistisk, og derfor fravælges OOo.

Man må altså have et meget specielt verdensbillede for at lægge den baglænse holdning til grund - men selvfølgelig for guldpartneren så helliger midlet målet.

Jeg skriver bare denne kommentar på listen over de ting, du ikke kan dokumentere endsige konretisere, ikk' ?

OOXML Format - Text Color - Text Alignment [code=xml]OOXML Text OOXML Sheet OOXML Presentation [/code] ODF Format - Text Color - Text Alignment [code=xml]ODF Text ODF Sheet ODF Presentation [/code]

Shhhh ... du må ikke rokke for meget ved Christians virkelighed

http://arstechnica.com/microsoft/news/2009/09/ie-program-manager-endorses-html-5-multimedia-tags.ars

/Christian

#73 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Christian,

Tro hører hjemme i en kirke!

Hæ ... nogle gange er det simpelthen for nemt at forudse din respons. Du spurgte om jeg "ville hævde" og jeg svarede "nej". Er det så svært at forstå?

Man må altså have et meget specielt verdensbillede for at lægge den baglænse holdning til grund

Hvis du mener at "kompatibilitet med Microsoft Office" er ligegyldig, så foreslår jeg dig at fjerne DOC-understøttelse i OOo samt begynde at arbejde på at få det snavs fjernet helt fra OOo. Indtil dette sker et din udtalelse mildelst talt ubrugelig.

men selvfølgelig for guldpartneren så helliger midlet målet

Hvad er det du helt præcist forestiller dig er indeholdt i "Guldpartner-status"?

OOXML Format - Text Color - Text ODF Format - Text Color - Text AlignmentAlignment

Aaah ja - hvad skulle I dog gøre uden Rob Weir :o)

Hmmm ... så når du skriver

"men gerne opfinde sin egen (skod) "standard" som andre ikke har en kinamands chance for at implementere."

Så mener du, at Microsofts konkurrenter ikke har "en kinamands chance" for at implementere disse seks elementer og attributter?

Jeg kan i øvrigt fortælle dig, at OOo 3.1.1 konkret understøtter [b]alle[/b] disse konstruktioner i dens import-filter. Der må derfor være noget andet, du tænker på?

 • 0
 • 0
#74 Christian Nobel

Speaking about forudsigelig Jesper - sic!

Så mener du, at Microsofts konkurrenter ikke har "en kinamands chance" for at implementere disse seks elementer og attributter?

Nu er de 6 attributter ikke de mest komplicerede, men når 6 så simple attributter ikke engang kan implementeres fornuftigt, så kan man tvivle stærkt (hvilket også er en trossag, al den stund mit liv er for kort til at trave 6000 siders dokumentation igennem for at påvise dens elendighed, hvorfor jeg baserer mig på et eksempel som din yndlingsaversion har fundet frem) på at kvaliteten af resten af "standarden" løfter sig op på et specielt imponerende plan.

Jeg kan i øvrigt fortælle dig, at OOo 3.1.1 konkret understøtter alle disse konstruktioner i dens import-filter. Der må derfor være noget andet, du tænker på?

Irrelevant, selvfølgelig har OO været tvunget til at implementere dem, men det ændrer ikke ved det faktum at det er noget bras.

/Christian

 • 0
 • 0
#75 Ayhan Binici

@Jesper

Så mener du, at Microsofts konkurrenter ikke har "en kinamands chance" for at implementere disse seks elementer og attributter?

Hvorfor skulle man gøre det, når ODF formodentlig får en større udbredelse qua dens bredere anerkendelse hos de forskellige regeringer / institutioner?

Hvis det fortsætter med den hast, så går OOXML ikke en særlig lys fremtid i møde. Her er en analyse fra Webmasterpro.de der viser gode tendenser for OOo:

http://www.webmasterpro.de/portal/news/2010/02/05/international-openoffi...

Andre tal:

http://www.schoolforge.net/education-case-studies

 • 0
 • 0
#76 Claus Waldersdorff Knudsen

En pudsig lille detalje i det eksempel som Christian peger på: (angående 'style:paragraph-properties'. Ja, jeg anvender ODFs egenskabsbetegnelse, da den er den samme i alle tre eksempler i ODF eksemplet:-) I OOXML er det vi i vesten normalt kalder højrestillet angivet ved parameteren "right" eller "r", medens parameteren i ODF er "end".

Vil det så sige at ODF er multikulturelt, i og med at samme parameter vil give forskellige resultater, afhængig af hvilket sprogområde maskinen er sat op til? Venstrestillet for dem der læser fra højre mod venstre, og højrestillet for dem der læser fra venstre mod højre. Eller op og ned...

Det var da en smart lille gennemtænkt detalje, ODF folkene der er kommet frem til.

Bortset fra det, så viser eksemplet vist også med al tydelighed, at de forskellige arbejdsgrupper i MS ikke altid arbejder specielt godt sammen. Og lur mig om de nogensinde kommer til det, medmindre der er et forretningsmæssigt grundlag for at gøre det. Og det er jo en meget amerikansk adfærd.

 • 0
 • 0
#77 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Christian,

Speaking about forudsigelig Jesper - sic!

"I'm playing you like a violine" ... :o)

Det er nu anden gang jeg præcist kunne forudse, hvad du ville svare.

:o)

Nu er de 6 attributter ikke de mest komplicerede, men når 6 så simple attributter ikke engang kan implementeres fornuftigt, så kan man tvivle stærkt (hvilket også er en trossag, al den stund mit liv er for kort til at trave 6000 siders dokumentation igennem for at påvise dens elendighed

(...)

Irrelevant, selvfølgelig har OO været tvunget til at implementere dem, men det ændrer ikke ved det faktum at det er noget bras.

Nåååeh ... så det var slet ikke de 6 elementer og attributtter du talte om?

Det korte af det lange er jo, at dette med al tydelighed viser, at du ikke ved en rygende fis om dette emne. Du har nogle holdninger - bevares, men du kan ikke konkretisere dine bastante udmeldinger som at konkurrenterne ikke har "en kinamands chance". Du behøver jo i øvrigt ikke at trawle alle 6000 sider igennem - jeg beder blot om ét eksempel på et element eller attribut, som Microsofts konkurrenter ikke kan implementere, hvis de vil.

Christian, én af dine absolutte kvaliteter herinde er i mine øjne, at du er mand nok til åbent at erkende, når du tager fejl (som fx da du sagde, at er invalid XML) ... i de sjældne tilfælde det trods alt sker. Jeg prøver selv at efterleve dit gode eksempel, når jeg tager faktuelt fejl (og det ikke drejer sig om holdninger) i stedet for blot at forlade diskussionen som en anden eksempelvis gjorde her:

http://www.version2.dk/artikel/13784-konklusionspapiret-om-dokumentforma...

Dette må være sådan ét af de eksempler, hvor du kryber til korset og erkender, at du tog fejl, da du bastant erklærede, at "(Microsoft vil) opfinde sin egen (skod) "standard" som andre ikke har en kinamands chance for at implementere."

Mikrofonen er din.

:o)

 • 0
 • 0
#78 Michael Rasmussen

[..]jeg beder blot om ét eksempel på et element eller attribut, som Microsofts konkurrenter ikke kan implementere, hvis de vil

Ovenstående er essensen af negativ- og positivlisten. For at efterkomme dit krav, skal man have et detaljeret kendskab til OOXML, hvilket de færest har. MS må formodes at have det detaljerede kendskab, hvorfor det vil være nemmere for at bevise, at OOXML netop kan implementeres af alle interesserede i sin helhed end for Christian at bevise det modsatte!

Så derfor Microsoft: Hvis i har reelle hensigter, da frigiv kildekoden til biblioteket i MSO der implementerer OOXML.

 • 0
 • 0
#79 Deleted User

http://arstechnica.com/microsoft/news/2009/09/ie-program-manager-endorse...

Hvis din pointen er at IE ikke understøtter HTML5 video endnu, så skal du jo bare være glad.

Hvis Microsoft valgte at understøtte h.264 i fra i morgen, så ville de samtidig tvinge Mozilla til at købe en h.264 licens, ligesom Google Chrome.

Du skal være glad for at Microsoft ikke vil implementere HTML5 mens den stadigvæk er draft, fordi det vil KUN give problemer. Problemer som du så vil sidde og brokke dig over de næste 10 år.

Hastværk er lastværk! Og det er dobbeltmoralsk at kræve at MS skynder sig, for at brokke sig over de var for hurtige bagefter.

 • 0
 • 0
#80 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Michael,

Ovenstående er essensen af negativ- og positivlisten.

Tjoeh ... men jeg synes lidt, at jeres palaver om lister er forkert. Jeg har fx aldrig foreslået en "negativ-liste". Listen er jo klart en "positiv-liste", og jeg har aldrig foreslået, at "alt skulle tillades", hvis man ikke kunne bevise knytninger til fx platforme eller hardware.

Ja, faktisk står der i mit forslag nøjagtig samme formulering som i Folketingets konklusionspapir, nemlig at

"Følgende principper skal være opfyldt for, at en standard kan omfattes af listen".

Med andre ord er kravene forudsætningen for at blive taget i betragtning til den endelige liste, men der står intet sted noget om, at "hvis man ikke kan bevise knytninger til platforme etc, så er formatet automatisk indført på listen".

Og med hensyn til muligheden for at blive afvist ved døren: Der kræves intet "detaljeret kendskab til OOXML" for at diskvalificere OOXML - alt det kræver er principielt ét element eller én attribut, som ikke er beskrevet godt nok i OOXML.

Nåt man tænker på, hvilken gennemtæskning OOXML har været igennem med ikke alene eksperter fra hele verden i ISO-regi, tosserne på V2 (ingen nævnt, ingen glemt), Groklaw, Roy Schestowitz, ooxml.org og Rob Weir - tror du så ikke, at det ville have være kommet frem, hvis der var de problemer I forsøger at fremmane? IBM og Sun er jo i gang med at implementere OOXML, og når man tænker på, hvor meget de er imod det, mon så ikke der ville være tonsvis af blogindlæg eller bugreports, der beskrev de elementer, som I mener måske er i OOXML?

Kom nu, for pokker ... jeg udfordrer jer ... giv mig bare ét element, som kun Microsoft har kendskab til og kan implementere.

(når jeg melder så hårdt ud er det naturligvis af to grunde: 1) jeg tror ikke på, at de findes, og ifbm arbejdet i WG4 er vi ikke stødt på eksempler og 2) det er naturligvis relevant ifht netop arbejdet i WG4, så hvis I finder et element, så skal det naturligvis enten beskrives bedre eller fjernes fra spec)

MS må formodes at have det detaljerede kendskab, hvorfor det vil være nemmere for at bevise, at OOXML netop kan implementeres af alle interesserede i sin helhed end for Christian at bevise det modsatte!

Beviset ligger jo tilgængelig allerede i dag - nemlig i form af OOXML-specifikationen.

 • 0
 • 0
#81 Ayhan Binici

@Jesper

Kom nu, for pokker ... jeg udfordrer jer ... giv mig bare ét element, som kun Microsoft har kendskab til og kan implementere.

Hvorfor bliver du ved med at ævle om OOXML?

Har du ikke snart fattet at de fleste herinde synes at OOXML ikke er sundt for konkurrencen?

Har du ikke snart indset at løbet er ved at være kørt når folketinget tilkendegiver denne bekymring ved kun at godkende ODF til udveksling af dokumenter?

Lockin-fidussen er efterhånden gået op for de fleste er noget skidt.

Desuden, hvor mange kontorpakker var det nu der understøttede OOXML ISO 29500 Strict? Når nu det tal er nul i øjeblikket, så er konklusionen ret klar: OOXML er et stykke papir, intet andet. Kom tilbage når det er understøttet på flere platforme og af flere leverandører.

Hav en fortsat god aften.

 • 0
 • 0
#82 Christian Nobel

jeg beder blot om ét eksempel på et element eller attribut, som Microsofts konkurrenter ikke kan implementere, hvis de vil.

I vanlig stil fordrejer du tingene.

Vi skal holde tingene adskilt:

Jeg mener og vil holde fast ved at OOXML er en gang skod, hvor eksemplet tydeligt dokumenter (sågar for noget helt banalt) at OOXML repræsenterer et kludetæppe af programmer og ikke en homogen velgennemtænkt standard. Folk der har mere forstand på at gennemskue 6000+ siders dokumentation, samt lyst til at afsætte tiden til det, vil nok kunne vise at disse eksempler næppe er enkeltstående.

Det afholder ikke andre fra at implementere i hvert fald den del af OOXML (så på den måde kan du godt have ret), men hvorfor spilde tid (3 gange så lang som almindelig fornuft vil tilsige) på at implementere en gang eklatant l...

Og det leder så til det næste, nemlig at det [b]måske er muligt at implementere S[/b], men det vil være et monster stort arbejde, hvor MS har misbrugt sin egen hjemmebanefordel til at gøre det stort set uoverkommerligt for andre at implementere "standarden" - og hvis det, fordi standarden har lige så mange undtagelser som den franske grammatik, tager 5 år at komme igennem, så kommer kinamanden ind i billedet.

Og herudover, hvis der skal være nogen som helst ræson i overhovedet at tale om OOXML, så skal det være strict, som MS jo ikke en gang selv understøtter.

Herudover, så har du stadig, hvis vi holder os til artiklens kontekst smøget dig uden om klart at bevise at de forskellige inkarnationer af [b].docx[/b] kan implementeres af alle.

MS må formodes at have det detaljerede kendskab, hvorfor det vil være nemmere for at bevise, at OOXML netop kan implementeres af alle interesserede i sin helhed end for Christian at bevise det modsatte!

Og sjovt nok så kan MS ikke engang selv implementere S!

i stedet for blot at forlade diskussionen som en anden eksempelvis gjorde her:

Hvad er det du prøver at insinuere med det?

/Christian

 • 0
 • 0
#83 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Ayhan,

Hvorfor bliver du ved med at ævle om OOXML?

Har du ikke snart fattet at de fleste herinde synes at OOXML ikke er sundt for konkurrencen?

Jeg er ganske godt klar over, at min holdning til bla. OOXML ikke deles af parnasset herinde, men skulle jeg så hellere tie?

Desuden, hvor mange kontorpakker var det nu der understøttede OOXML ISO 29500 Strict?

Hvorfor er S nu pludselig relevant i denne samtale?

Kom tilbage når det er understøttet på flere platforme og af flere leverandører.

Hvis det blot er kriteriet, så kan vi nu bare nuppe OOXML T, der er implemeteret på flere platforme og af flere leverandører.

:o)

 • 0
 • 0
#84 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Christian,

I vanlig stil fordrejer du tingene.

Nej - du udtalte, at Microsofts konkurrenter ikke havde en kinamands chance for at implementere OOXML. Det spurgte jeg om dokumentation for, og du henviser så til 6 elementer, som alle er unerstøttede af OOos importfiltre.

Jeg mener og vil holde fast ved at OOXML er en gang skod, hvor eksemplet tydeligt dokumenter (sågar for noget helt banalt) at OOXML repræsenterer et kludetæppe af programmer og ikke en homogen velgennemtænkt standard. Folk der har mere forstand på at gennemskue 6000+ siders dokumentation, samt lyst til at afsætte tiden til det, vil nok kunne vise at disse eksempler næppe er enkeltstående.

Christian, det er helt fair - jeg er sikker på, at denne holdning deles af de fleste herinde.

Men der er en verden til forskel på at sige, at man synes OOXML er noget skod - og så til at sige, at kun Microsoft kan implementere OOXML.

Det afholder ikke andre fra at implementere i hvert fald den del af OOXML (så på den måde kan du godt have ret)

Tak - jeg er glad for, at du stadig holder det høje niveau og er mand nok til at erkende, at du tog fejl. Måtte det være et eksempel til efterfølgelse for andre.

(hvis du skulle sidde og undre dig over, om jeg er sarkastisk herover, så er det ikke tilfældet - jeg mener det jeg skriver)

Herudover, så har du stadig, hvis vi holder os til artiklens kontekst smøget dig uden om klart at bevise at de forskellige inkarnationer af .docx kan implementeres af alle.

Ja, og så er vi jo tilbage.

I min verden er der to "inkarnationer" af OOXML (DOCX), hvilket er ECMA 376 (1st ed) og ISO/IEC 29500. Den første var grundlaget for ISO-processen og den anden er resultatet af den.

En OOXML-fil med filendelsen .DOCX er jo en konkretisering af indholdet af standarden, og det er naturligvis ikke muligt at bevise, at alle OOXML-filer kan læses af alle - fx kan jeg selv i hånden lave en OOXML-fil med elementer i, som kun kan forstås af "Jespers OOXML-bibliotek". Derfor er spørgsmålet om alle filer dannet af Microsoft Office i alle versioner overholder OOXML naturligvis skægt - på niveau med udsagn som "Bevis, at der ikke er Koala-bjørne i København".

Kender du udtrykket "Code talks - bull-shit walks"?

Hvad er det du prøver at insinuere med det?

Absolut intet - om dig, i hvert fald. Men jeg synes da, at det er påfaldende så meget energi Kristian havde til at følge mig på tværs af tråde, da han brokkede sig over min udtalelse omkring Symphonys manglende uafhængighed af kildekode fra Sun ... og da jeg så finder en udtalelse fra IBM selv, hvor de praler med, hvor meget af Suns kode de har genbrugt, så bliver Kristian tavs som en østers.

(og ja, jeg er udmærket klar over, at der kan komme ting i vejen, syg familie, arbejdspres etc)

:o)

 • 0
 • 0
#85 Christian Nobel

Men der er en verden til forskel på at sige, at man synes OOXML er noget skod - og så til at sige, at kun Microsoft kan implementere OOXML.

Næh næh du, så let slipper du ikke.

Jeg vil ikke udelukke at det [b]måske[/b] er muligt for andre at implementere OOXML (især dem der allerede har brugt oceaner af tid på reverse engineering af MSO), og nok lettere fsva. strict, men det ændrer ikke på det faktum at det er et kæmpe arbejde der kan tage årevis (hvor lang tid er det lige det tager for MS at implementere strict?) samt kræver en hærskare at dechifrere, hvilket gør at opgaven i et agilt marked er næsten uoverkommelig - især når MS bliver ved med at misbruge sin egen position i det marked.

Så muligvis lykkes operationen, men patienten er død i mellemtiden - derfor kinamanden!

I min verden er der to "inkarnationer" af OOXML (DOCX), hvilket er ECMA 376 (1st ed) og ISO/IEC 29500. Den første var grundlaget for ISO-processen og den anden er resultatet af den.

Og du vil dermed hævde at alt hvad der kommer ud af .docx fra de versioner af MSO der findes i [b]den virkelige verden[/b] , og som man jævnligt bliver begavet med, overholder disse standarder til punkt og prikke?

/Christian

 • 0
 • 0
#86 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Christian,

Jeg vil ikke udelukke at det måske er muligt for andre at implementere OOXML

Super!

Jeg går ud fra, at diskussionen om andres manglende mulighed for at implementere OOXML nu er lukket.

(især dem der allerede har brugt oceaner af tid på reverse engineering af MSO), og nok lettere fsva. strict, men det ændrer ikke på det faktum at det er et kæmpe arbejde der kan tage årevis (hvor lang tid er det lige det tager for MS at implementere strict?)

Nemlig - det tager årevis (lidt afhængig af resource-allokering, naturligvis) at implementere den fulde ODF og OOXML. Jeg har aldrig påstået andet.

Og du vil dermed hævde at alt hvad der kommer ud af .docx fra de versioner af MSO der findes i den virkelige verden , og som man jævnligt bliver begavet med, overholder disse standarder til punkt og prikke?

Ja, jeg har ikke set eksempler på det modsatte - har du?

 • 0
 • 0
#87 Christian Nobel

Jeg går ud fra, at diskussionen om andres manglende mulighed for at implementere OOXML nu er lukket.

Sludder og vrøvl - jeg kan også bygge en bil fra bunden, men det vil nok tage så lang tid at før jeg endelig er færdig, så ligger jeg i graven. Så du kan ikke bare parkere den uden at tage tidsaspektet med i billedet.

Ja, jeg har ikke set eksempler på det modsatte - har du?

Det er svæart at sige, da meget af det .docx jeg har fået ser mere eller mindre obskurt ud, og svjv. så er de første versioner af .docx ikke det samme som OOXML - men jeg mener bevisførelsen for at .docx i eksisterende implementationer af MSO er præcis OOXML skal komme fra MS, ikke omvendt.

/Christian

 • 0
 • 0
#88 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Christian,

Det er svæart at sige, da meget af det .docx jeg har fået ser mere eller mindre obskurt ud, og svjv. så er de første versioner af .docx ikke det samme som OOXML - men jeg mener bevisførelsen for at .docx i eksisterende implementationer af MSO er præcis OOXML skal komme fra MS, ikke omvendt.

Du er velkommen til at sende mig nogle af de dokumenter du taler om, så skal jeg gerne kigge på dem.

:o)

 • 0
 • 0
#91 martin gerup

Efter mange år i Roskilde, både i administrationen og på skolerne, er det min opfattelse at it-afdelingen skal gabe over et meget stort område.

Folkeskolerne har ansvarliggørelse og udfordringer på programmet. Eleverne skal knuse problemer.

I den kommunale administration har man brug for sikkerhed og genkendelighed.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere