Roskildes it-chef: Derfor dumper Openoffice på skole-pc'erne
Roskilde Kommune har i et halvt års tid forsøgt sig med at skifte Microsofts kontorpakke Office 2007 ud med det gratis alternativ Openoffice på pc'erne på én af kommunens skoler.
Men det har vist sig at give så store problemer for skolens lærere, elever og til dels deres forældre, at projektet i det mindste for en stund er blevet skrinlagt af kommunen.
Problemerne har lydt på manglende funktionalitet i Openoffice, konverteringsproblemer mellem Openoffice og Microsoft Office, lange opstartstider og problemer for eleverne med at lære at bruge Openoffice efter flere års daglig brug af Microsofts kontorpakke.
Version2-blogger og it-chef i Roskilde Kommune, Ole Bech, skrev tirsdag et blogindlæg her på siden under overskriften 'Officepakker har forældres bevågenhed', hvor han kort beskriver erfaringerne.
»Summa summarum - tekniske og menneskelige problemstillinger set under eet - har vi valgt at klappe hesten for en tid og fortsætte med MS (Microsoft Office, red.),« lød sammenfatningen fra Ole Bech.
Format-besvær og lange opstartstider
Ifølge Ole Bech er der tale om en ganske almindelig folkeskole, der som den eneste i kommunen har forsøgt sig med Openoffice på skole-pc'erne.
De tekniske problemer har vist sig i form af mangel på et alternativ i Openoffice til DTP-programmet Microsoft Publisher, som eleverne bruger til at fremstille eksempelvis plancher.
Samtidig har man savnet indbygget OCR-understøttelse for scannere i Openoffice og integreret clipart, og især det sidste kan være et problem i en eksamenssituation, hvor eleverne ikke har adgang til nettet og derfor skal kunne hente clipart direkte fra kontorpakken, fortæller Ole Bech.
»Derudover har man oplevet en dårlig integration med .docx-formatet, og så er der opstartstiden, hvor Openoffice har været mindst dobbelt så lang tid som Microsoft Office om at starte op. Det er især er problem for lærerne i forhold til at komme i gang med undervisningen,« siger Ole Bech.
Kritik fra Lyngby-Taarbæk elever gentages
I Lyngby-Taarbæk Kommune har man siden efteråret 2009 kørt Openoffice på alle kommunens skoler.
I begyndelsen af 2010 skrev elevrådet på én af kommunens skoler, Virum Skole, et åbent brev til kommunens borgmester, hvori eleverne blandt andet klagede over at skulle bruge Openoffice til eksamen uden at kende nok til kontorpakken.
»Det er et kæmpe problem, at vi aldrig har lært at bruge programmet, og især fordi niende klasserne skal til eksamen i et program, de ikke kender, og ikke ved hvordan man skal bruge,« skrev elevrådet i brevet.
Den kritik gentages af eleverne på Roskilde-skolen.
»Eleverne har udtrykt en generel frustration over, at Openoffice ikke virker på helt samme måde, og at funktionerne ligger placeret anderledes end i Microsoft Office. De har klaget over, at de nu i så mange år har lært at arbejde med Microsoft Office og derfor synes, at det er ekstra stressende at skulle sætte sig ind i en ny kontorpakke op til terminsprøven og eksamen,« siger Ole Bech.
Hvis man for eksempel ser på Tønder Kommune, der har brugt Openoffice i en årrække, klager de ikke over samme problemer.
»Det er rigtigt, men man kan også vende den om og se på, hvad der har været af problemer i Lyngby-Taarbæk Kommune. Derfor er det rigtigt interessant at prøve at finde ud af, hvorfor forsøgene med at indføre Openoffice falder forskelligt ud i forskellige kommuner.«
Har Roskilde Kommune helt droppet tanken om at indføre Openoffice på skolerne?
»Nej, og senere på måneden (februar, red.) sætter vi os sammen nogle kommuner for at udveksle erfaringer og forhåbentlig få et større indblik i, hvorfor det falder forskelligt ud at indføre Openoffice i forskellige kommuner,« siger Ole Bech.
Han kender pt. ikke kommunernes navne, da tilmeldingen endnu ikke er afsluttet.
»Vi er alle født og opvokset med Microsofts kontorpakke, og derfor kan det være vanskeligt at træde over i den anden verden. Men én af de ting, der er med til at gøre det mere overskueligt at indføre Openoffice på skolerne, er, at de ikke har så hårde bindinger op mod Microsofts produkter, som for eksempel de store systemer i kommunens administration har.«
Roskilde-skolen har også oplevet, at skolernes intranet, Skole Intra, ikke kan læse Openoffice-formatet .odf.
Samtidig har 'en pæn del' af elevernes forældre ifølge Ole Bech ikke været glade for, at skolen har brugt en anden kontorpakke end den, som familien har installeret derhjemme, og forældrene selv bruger på arbejdet.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.