Roskildes it-chef: Derfor dumper Openoffice på skole-pc'erne

10. februar 2010 kl. 14:0984
Efter at have afprøvet Openoffice på en Roskilde-skoles pc'er er den gratis kontorpakke blevet dømt ude af lærere og elever. Konverteringsproblemer og lange opstartstider bærer en del af skylden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Roskilde Kommune har i et halvt års tid forsøgt sig med at skifte Microsofts kontorpakke Office 2007 ud med det gratis alternativ Openoffice på pc'erne på én af kommunens skoler.

Men det har vist sig at give så store problemer for skolens lærere, elever og til dels deres forældre, at projektet i det mindste for en stund er blevet skrinlagt af kommunen.

Problemerne har lydt på manglende funktionalitet i Openoffice, konverteringsproblemer mellem Openoffice og Microsoft Office, lange opstartstider og problemer for eleverne med at lære at bruge Openoffice efter flere års daglig brug af Microsofts kontorpakke.

Version2-blogger og it-chef i Roskilde Kommune, Ole Bech, skrev tirsdag et blogindlæg her på siden under overskriften 'Officepakker har forældres bevågenhed', hvor han kort beskriver erfaringerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Summa summarum - tekniske og menneskelige problemstillinger set under eet - har vi valgt at klappe hesten for en tid og fortsætte med MS (Microsoft Office, red.),« lød sammenfatningen fra Ole Bech.

Format-besvær og lange opstartstider
Ifølge Ole Bech er der tale om en ganske almindelig folkeskole, der som den eneste i kommunen har forsøgt sig med Openoffice på skole-pc'erne.

De tekniske problemer har vist sig i form af mangel på et alternativ i Openoffice til DTP-programmet Microsoft Publisher, som eleverne bruger til at fremstille eksempelvis plancher.

Samtidig har man savnet indbygget OCR-understøttelse for scannere i Openoffice og integreret clipart, og især det sidste kan være et problem i en eksamenssituation, hvor eleverne ikke har adgang til nettet og derfor skal kunne hente clipart direkte fra kontorpakken, fortæller Ole Bech.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Derudover har man oplevet en dårlig integration med .docx-formatet, og så er der opstartstiden, hvor Openoffice har været mindst dobbelt så lang tid som Microsoft Office om at starte op. Det er især er problem for lærerne i forhold til at komme i gang med undervisningen,« siger Ole Bech.

Kritik fra Lyngby-Taarbæk elever gentages
I Lyngby-Taarbæk Kommune har man siden efteråret 2009 kørt Openoffice på alle kommunens skoler.

I begyndelsen af 2010 skrev elevrådet på én af kommunens skoler, Virum Skole, et åbent brev til kommunens borgmester, hvori eleverne blandt andet klagede over at skulle bruge Openoffice til eksamen uden at kende nok til kontorpakken.

»Det er et kæmpe problem, at vi aldrig har lært at bruge programmet, og især fordi niende klasserne skal til eksamen i et program, de ikke kender, og ikke ved hvordan man skal bruge,« skrev elevrådet i brevet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den kritik gentages af eleverne på Roskilde-skolen.

»Eleverne har udtrykt en generel frustration over, at Openoffice ikke virker på helt samme måde, og at funktionerne ligger placeret anderledes end i Microsoft Office. De har klaget over, at de nu i så mange år har lært at arbejde med Microsoft Office og derfor synes, at det er ekstra stressende at skulle sætte sig ind i en ny kontorpakke op til terminsprøven og eksamen,« siger Ole Bech.

Hvis man for eksempel ser på Tønder Kommune, der har brugt Openoffice i en årrække, klager de ikke over samme problemer.

»Det er rigtigt, men man kan også vende den om og se på, hvad der har været af problemer i Lyngby-Taarbæk Kommune. Derfor er det rigtigt interessant at prøve at finde ud af, hvorfor forsøgene med at indføre Openoffice falder forskelligt ud i forskellige kommuner.«

Har Roskilde Kommune helt droppet tanken om at indføre Openoffice på skolerne?

»Nej, og senere på måneden (februar, red.) sætter vi os sammen nogle kommuner for at udveksle erfaringer og forhåbentlig få et større indblik i, hvorfor det falder forskelligt ud at indføre Openoffice i forskellige kommuner,« siger Ole Bech.

Han kender pt. ikke kommunernes navne, da tilmeldingen endnu ikke er afsluttet.

»Vi er alle født og opvokset med Microsofts kontorpakke, og derfor kan det være vanskeligt at træde over i den anden verden. Men én af de ting, der er med til at gøre det mere overskueligt at indføre Openoffice på skolerne, er, at de ikke har så hårde bindinger op mod Microsofts produkter, som for eksempel de store systemer i kommunens administration har.«

Roskilde-skolen har også oplevet, at skolernes intranet, Skole Intra, ikke kan læse Openoffice-formatet .odf.

Samtidig har 'en pæn del' af elevernes forældre ifølge Ole Bech ikke været glade for, at skolen har brugt en anden kontorpakke end den, som familien har installeret derhjemme, og forældrene selv bruger på arbejdet.

84 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
68
11. februar 2010 kl. 14:12

Hej Claus,

Microsoft har deltaget i standardiseringsarbejdet på HTML4, XHTML og HTML5.

Shhhh ... du må ikke rokke for meget ved Christians virkelighed :o)

1
10. februar 2010 kl. 14:26

Samtidig har man savnet indbygget OCR-understøttelse for scannere i Openoffice og integreret clipart, og især det sidste kan være et problem i en eksamenssituation, hvor eleverne ikke har adgang til nettet og derfor skal kunne hente clipart direkte fra kontorpakken

Er der lige en, der gider at forklare mig, hvorfor eleverne skal sidde og sætte clipart ind i eksamensopgaverne??

34
10. februar 2010 kl. 23:14

Situationen for OOo i Danmark ser lysere ud nu end den gjorde for to år siden - og det er jeg glad for. http://xkcd.com/605/

3
10. februar 2010 kl. 14:38

Er der lige en, der gider at forklare mig, hvorfor eleverne skal sidde og sætte clipart ind i eksamensopgaverne??

For ellers bliver eleverne jo ikke de gyldne Microsoft(R) Office(TM)-ryttere, som erhvervslivet jo har så hårdt behov for. Og manglende træning i clip-art-indsætning gør jo iøvrigt de kære små målbart dummere end dem, der allerede HAR lært at lave festsange i publisher. ...er vist rationalet hos dem, der argumenterer for for den slags.

4
10. februar 2010 kl. 14:44

Jeg forstår heller ikke ... er Publisher nu en del af MS Office-pakken? Sådan en sammenligning skal vel holde sig inden for sine rammer, ellers kan man også klage over at OOo heller ikke indeholder en pendant til Project eller Outlook. Det er jo for så vidt korrekt -- men det gør MSO ret beset heller ikke.

9
10. februar 2010 kl. 15:19

Hvis det nu var den omvendte verden - monstro ikke folk skulle trænes i at bruge MS Office hvis de var vænnet til OpenOffice? Men neeeej da - det er jo bare en kontorpakke, så ingen træning er nødvendig.

Kritik punkterne her drejer sig jo ikke om kontorpakken, men om at man ikke kan bruge et lukket format (.docx), ikke har publisher (brug et andet OpenSource alternativ), og at man har valgt et intranet der er bundet op på MS. Jeg KAN ikke se at noget af dette kan ligge OpenOffice til last!

Når man vælger at skifte software så skal der i projektet indtænkes implementering og træning af brugere. Man kunne måske starte med at de nye elever starter med at bruge OpenOffice, giver dem en USB nøgle med hjem hvor der ligger den version skolen bruger, og man lader de elever der har brugt MS Office fortsætte med dette til eksamen er overstået.

Alle de argumenter der kommer frem her har intet med OpenOffice at gøre, men om forventninger om at et gratis altenativ kan "smides" ind uden omkostninger - Der er naivt på et meget højt plan!

..og til de forældre der brokker sig - spørg om de har lyst til en skattestigning for at vedblive med at bruge MS Office.

7
10. februar 2010 kl. 15:02

Jeg forstår heller ikke ... er Publisher nu en del af MS Office-pakken?

Publisher har i mange år været en del af office pakken, også selv om den ikke har været en del af den billige skrabede office udgave.

Office pakken består af 14 produkter som du kan se her: http://office.microsoft.com/da-dk/products/FX100487411030.aspx?pid=CL100571081030

At antage at bare fordi den billig version du har stiftet bekendskab med ikke har publisher, så er publisher ikke en del af office pakken, er det samme som at sige der ikke er en medie afspiller i Windows, da Windows N-versionerne kom uden media afspiller.

8
10. februar 2010 kl. 15:07

Ved at lave en halvhjertet skift, hvor man ikke tog højde for forskellen mellem programmerne, ikke sikrede konvertering ordentligt, ikke integrerede det nye program med andet software viste det sig sjovt nok at:

Eleverne og lærere blev irriterede over ikke blive oplært i forskellen mellem programmerne, at konvertering ikke virkede og at det nye program ikke kunne snakke med et andet stykke software.

Og der var stor opstandelse i blogosfæren.

Er der ikke snart nogle der tager det her alvorligt, og rent faktisk skifter til OpenOffice - istedet for bare at trykke på download og se hvad der sker? Og så i øvrigt stoppe med at hjælpe MS i deres indoktrinering, som den seneste opstandelse dog med al tydelighed har bevist er et stort og aktuelt problem?

10
10. februar 2010 kl. 15:20

In before Microsoft hate... damn too late :)

11
10. februar 2010 kl. 15:27

Jeg må indrømmet at jeg troede at Ole Bech var mere seriøs med det her projekt.. Det, der skræmmer mere er at danske skoleelever er så indskrænkede at de ikke kan bruge en anden kontorpakke. Hvis det kun er Microsoft Office, der kan opfylde deres behov, så er der noget helt basalt galt med undervisningsmaterialet, og de krav, der stilles til eleverne. Clipart hører ikke hjemme i en eksamens situation, det er opgavens indhold og ikke en indsat tegning Hvis clipart er påkrævet, så kan det ikke være så svært at hente nogle af de tnsvis af clipart, der allerede findes, og ligge dem på undervisningsmaskinerne.

Jeg kunne godt tænke mig en seriøs neutral tilgang til den her problemamtik

13
10. februar 2010 kl. 15:50

"Jeg kunne godt tænke mig en seriøs neutral tilgang til den her problemamtik" Altså en tilgang der understøtter din opfattelse? Det er spøjst at det altid er undersøgelserne der er problemet når det er pro-Microsoft.....

Hvis deres beslutning er at Open Office ikke er godt nok til dem, så må det jo blot være sådan. Der er ingen skade sket for dem som foretrækker Open Office. Programmet er vel ikke blevet værre af at andre foretrækker et alternativ, blot fordi alternative er Microsoft. Er det ikke hele humlen også med open source software? Valgfrihed? Selv hvis valget falder bestemte folk for brystet? Så kan de køre med de problemer som alternativet giver - der er da igen grund til at himle op over.

14
10. februar 2010 kl. 15:56

De tekniske problemer har vist sig i form af mangel på et alternativ i Openoffice til DTP-programmet Microsoft Publisher, som eleverne bruger til at fremstille eksempelvis plancher.

Hvad så med Draw? Så vidt jeg ved har de da ikke fjernet det fra OpenOffice. Det kan ganske vist ikke lave de samme fancy 3D tegninger osv., men det er da rigeligt fint til at lave plancher med.

EDIT: Det fik mig pludselig til at tænke, hvor lille viljen til at gøre et forsøg på at skifte egentlig må have været. For den påstand er jo direkte forkert.

12
10. februar 2010 kl. 15:46

Jeg synes det er pinligt at Ole Bech først laver et blogindlæg her på V2, hvor han angiver (sagt på rent dansk) forældrenes bagstræberiske holdning som den primære årsag.

Efterfølgende holder han sig væk fra debatten, men får så V2 til at holde mikrofonen for endnu en svada.

Så det er måske udtryk for en debatstil hvor man ikke tør argumentere åbent for sine holdninger?

Herudover så er der da meget der tyder på at forsøget har været overmåde halvhjertet fra OBs side, så hvis man som udgangspunkt er interesseret i forsøget skal gå galt, ja så gør det det også!

/Christian

18
10. februar 2010 kl. 17:46

Efterfølgende holder han sig væk fra debatten, men får så V2 til at holde mikrofonen for endnu en svada.</p>
<p>Så det er måske udtryk for en debatstil hvor man ikke tør argumentere åbent for sine holdninger?

Mon han ikke har vigtigere ting at tage sig til ?

At forsøge at forklare hvordan hans arbejdsplads fungere, er spild af tid. Det er der ikke nogen der er interesseret i at høre alligevel. Alle forklaringer vil blive skudt ned med de samme argumenter, som vi ser igen og igen, også i denne tråd.

Det er da rimelig forudsigeligt, er det ikke ?

43
11. februar 2010 kl. 08:58

Standarder og interoperabilitet må efterhånden kommet for at blive - eller ??

Bestemt. Det hjælper bare ikke at gå efter manden. Det er bolden det handler om :-)

19
10. februar 2010 kl. 18:05

@Ole: Går man ind i en diskussion som denne ikka kan finde på andet end mangel på clipart, OCR(hm "låner" de andres arbejde"), docx kompabilitetsproblemer, publisher(der er der scribus som er OS uafhængig) så er der nogen inkl undertegnede der synes det er lidt tyndt, og det virker som man ikke rigtig ville det.

Mine små erfaringer med undervisning er at da vi gik over til OS uafhængige omgivelser (som eclipse og java), openoffice osv ja så blev alt lettere og ingen religiøse diskussioner om OS.

Om mine ret tætte erfaringer med folkeskolen er at alt ! kan løses med såvel OO produkter som med MS. Det er (undskyld udtrykket) ikke raketvidenskab.

Det vil vel tage de rette folk en uges tid at lave en håndfuld skabeloner der kan bruges hvis ikke eleverne gør det selv.

Standarder og interoperabilitet må efterhånden kommet for at blive - eller ??

15
10. februar 2010 kl. 15:56

nu er tid ikke en udtømmelig faktor det kunne jo være manden sidder i møde og ikke ved at der er posted en post af V2

16
10. februar 2010 kl. 15:59

@allan S. Hansen: "Det er spøjst at det altid er undersøgelserne der er problemet når det er pro-Microsoft..."

Undersøgelsen er ikke pro-Microsoft. Det er hele pointen. Undersøgelsen er pro-lad-være-med-at-skifte-til-et-program-og-format-som-anden-software-elever-og-lærere-ikke-er-klar-til.

"Der er ingen skade sket for dem som foretrækker Open Office."

Er det et forsøg på at være morsom? Denne sag viser jo med al tydelighed at dem der foretrækker OpenOffice ikke kan bruge det lige så godt som Office, _fordi skolerne for længst er gået med på MS' præmisser og skrevet Skole Intra så det ikke virker med åbne formater, undervist lærere og elever i et lukket system, etc. etc.

"Programmet er vel ikke blevet værre af at andre foretrækker et alternativ, blot fordi alternative er Microsoft."

Programmet, nej. Muligheden for at bruge programmet, ja.

"Er det ikke hele humlen også med open source software? Valgfrihed? Selv hvis valget falder bestemte folk for brystet?"

Det er gud bedre det ikke valgfrihed at eleverne tvinges til at bruge Office og aflevere i .doc - program og formater som udelukket andre valg (efter deisgn).

"Så kan de køre med de problemer som alternativet giver - der er da igen grund til at himle op over."

Og hér afslørede hele fejlen sig ved din tankemåde: "alternativet". Modsat hvad MS påstår, så er Office ikke det gudsgivne og alt andet alternativer. Og problemet er ikke i "alternativet"; det er i infrastrukturen rundt om det! Skal vi acceptere den infrastruktur som giver MS et monopol-lignende hold over markedet, eller skal vi insitere på en infrastruktur som ikke kommer et bestemt firma til gode?

17
10. februar 2010 kl. 17:42

bliver endnu engang angrebet bagfra. Tilsyneladende er det Microsoft, som har lov til at sætte standarden - og så kan alle andre bare følge efter.

Nogen der husker IE6 og CSS? De fleste hjemmesider blev nødt til at blive oprettet i to versioner, og så ville den ene side eller den anden blive brugt afhængig af browser - Microsoft endte med ene og alene at sætte en dobbelstandard.

Der er i øvrigt slet ikke noget problem at åbne dokumenter i OOo som ikke er .docx - faktisk har OOo LANGT større kompatilitet end MSO.

Jeg synes alt i alt denne her problemstilling virker alt for bekendt. Det må ikke ske igen...

I øvrigt har jeg ingen forståelse for, at folk ikke kan finde ud af programmet. Pr. default er næsten alt sat op som i Word 2003. Faktisk har den mere eller mindre Word 2003's brugergrænseflade. Enkelte menupunkter ligger en anelse anderledes, men det er oftest sådan nogle ting som sidehoved og sidefod - ting som tager 5 sekunder at lære hvis man lige får en pegefinger hen til knappen (hvis man endda behøver det)

Den nye generation er blevet rasende afhængige af båndet, som jeg har et hadeforhold til. (Den er så forbandet rodet og scalerbarheden er helt i bund. Den fungerer med nød og næppe til Paint, men så går den heller ikke længere.)

Der er øjensynligt ingen der brokker sig over OOo i sig selv (undtagen Impress, indrømmet). De brokker sig kun over at alle andre bruger MSO og at de intet andet lærer. Reaktion? Lad os alle skifte til MSO igen.

Helt ærligt...

6
10. februar 2010 kl. 14:53

Jeg forstår heller ikke ... er Publisher nu en del af MS Office-pakken?

I min egen Office 2007 er det, og også i den 2010 beta, jeg har installeret.

5
10. februar 2010 kl. 14:53

Det er pusherens skyld. De første var gratis og nu kan jeg ikke komme ud af det = Nu er vi låst fast på en platform og kan ikke komme ud af det.

Det burde jo give stof til eftertanke. Hvis man købte telefonsystemer som kun kunne med en leverandør eller lokaler som kun kunne indrettes med møbler fra en leverandør, var der jo nok en indkøbschef som ville blive sparket ud. Pronto!

2
10. februar 2010 kl. 14:34

Er det ikke bare de hersens billeder man kan sætte ind? Hvis det er tilfældet vil jeg stille mig i køen sammen med dig for dem der undrer sig over hvad fanden det laver i en eksamensbesvarelse.