I Roskilde Kommune satser man fortsat på, at stationære og bærbare computere er det sikre valg for undervisningen i folkeskolerne. Sådan lyder meldingen fra kommunens digitaliseringschef, Ole Bech.
Kommunen skal have over 5.500 nye computere, fordelt på 3.000 stationære og 2.500 bærbare. To tredjedele vil være til folkeskolerne og en tredjedel til det administrative i kommunen, fortæller Ole Bech til Version2.
Det fik Roskilde Avis til at stille spørgsmålstegn ved valget om fortsat at vælge stationære computere og ikke eksempelvis tavlecomputere, som Odder Kommune har valgt at gøre. Men ifølge Ole Bech er beslutningen omkring tavlecomputere i undervisningen slet ikke hans:
»Beslutningen omkring tavlecomputere i undervisningen bør ikke ligge hos it-chefen, men hos skoleforvaltningen,« siger Ole Bech til Version2 og påpeger, at han aldrig kunne drømme om bare at indkøbe et par tusinde iPads til skolen i stedet for stationære computere:
»Investeringen i en iPad ville være dårlig, hvis ikke der er et pædagogisk argument bag ved. Det skal ikke handle om teknikken, men om det pædagogiske ved det. iPads er gode at have med sig rundt og gode at læse på, men hvad hvis man skal skrive en længere stil på dem? Det er ikke min opgave som it-chef at vurdere,« siger Ole Bech til Version2.
iPad-udfordringen
Når det er sagt, ville en skolefaglig beslutning omkring et skift til Apples tavlecomputer betyde, at store dele af it-infrastrukturen i kommunen skulle bygges om. For de fleste af kommunens it-systemer er lige nu Windows-baserede, og dem kan tavlecomputeren fra Californien ikke så godt snakke sammen med:
»Man kan ikke uden videre koble iPads på et Windows-netværk. Der er noget bagvedliggende infrastruktur, der skal spille sammen, og det er en større opgave at skifte infrastrukturen,« siger Ole Bech til Version2.
Ifølge Ole Bech handler det mere om, at de står og skal bruge nye computere nu og her. Om tre år, når kommunen igen skal ud og købe nyt udstyr, fordi det nyindkøbte er blevet slidt, kan valget sagtens falde på en tavlecomputer, for eksempel en iPad.
Ole Bech tegner et billede af, at elever og ansatte gradvist forventer, at deres egne computere, tavlecomputere og smartphones kan komme på netværket. Derfor skal netværket også gentænkes, når der næste gang er penge til at udbygge, ændre eller tilbygge:
»Vi ville rigtig gerne understøtte alle enheder i vores system, men det koster penge, og dem har vi ikke. Men det er et spørgsmål om tid, før det bliver sådan, at vi kan understøtte alle enheder,« siger Ole Bech og påpeger, at i takt med at teknologien er kommet ned i øjenhøjde med forbrugeren, har it-afdelingens magt over enheder i organisationen ændret sig:
»Tidligere bestemte man i it-afdelingen, hvilke tre telefoner og hvilken bærbar computer medarbejdere måtte have og bruge med netværket. Det gør vi ikke længere med telefonerne. Lige nu bestemmer vi, hvad folks arbejdscomputere skal være. Men allerede nu forventer ansatte og elever, at de kan tage deres bærbare computere med på netværket, og dem skal vi selvfølgelig kunne understøtte.«
Det digitaliserede byrådsmøde
Hvordan netværket i fremtiden skal se ud for Roskilde Kommune, kommer der måske snart et svar på. Kommunen har nemlig bedt om et tilbud fra kommunens leverandør af ESDH-system, som rummer materiale til møderne, på hvad det vil koste at lave en iPad-understøttelse af kommunens politiske dagsordner. Man er i gang med at teste, om byrådspolitikerne i fremtiden skal arbejde med iPad’en og på den måde spare en masse papir. Men det er alt sammen i teorien, for ifølge Ole Bech har de ikke truffet nogen endelig beslutning omkring, hvorvidt iPads fremover skal være mediet, som dagsordenen i byrådet leveres på.
Erfaringerne fra de medarbejdere, der i øjeblikket er i gang med at teste iPad’en for at se, hvor brugervenlig den ville være til byrådsmøder, er dog klar ifølge Ole Bech:
»Tilbagemeldingerne viser, at iPad’en er utroligt lækker, let at transportere og at læse på, men når man selv skal producere længere tekster end en A4-side, begynder det at knibe med brugervenligheden. Smertegrænsen går ved en A4-side,« siger Ole Bech og påpeger, at det også er en af bekymringerne ved brug af tavlecomputere i undervisningssammenhæng.