Roskilde Festival vækker harme med datapolitik - med Snowden på programmet

Disse skilte møder gæsterne på årets Roskilde Festival, som har programsat Edward Snowden i forbindelse med at sætte fokus på overvågning. Illustration: Roskilde Festival/Facebook
Plakater på Roskilde Festival orienterer om en datapolitik, der indebærer indsamling af oplysninger om telefonopkald. Det ligner dog en kæk reklame for festivalens indslag med Edward Snowden.

Opslag om en 'datapolitik' på årets Roskilde Festival har fået temperamentet hos adskillige deltagere til at stige fra det orange til det røde felt, fordi festivalen angiveligt skulle indsamle oplysninger om telefonopkald, sms-beskeder og internetadfærd.

Der er dog formentlig tale om reklame for festivalens fokus på overvågning, hvor Edward Snowden blandt andet skal deltage i en debat tirsdag.

Det sker som led i en række af de aktiviteter, hvor Roskilde Festival har inviteret forskellige organisationer til at skabe opmærksomhed om lighed og menneskerettigheder.

Til Version2 oplyser festivalens pressetjeneste, at den ikke har yderligere kommentarer til opslagene.

Datapolitikken skulle angiveligt gå ud på, at festivalen indsamler oplysninger om telefonopkald og sms-beskeder og forbeholder sig retten til at beholde oplysningerne på ubestemt tid.

Derudover vil oplysninger om brugernes færden på internettet kunne videregives til eksterne samarbejdspartnere.

Det fik i løbet af weekenden, da festivalområdet åbnede, flere til at kommentere med forargelse på sociale medier, skrev blandt andet Ekstra Bladet. Festivalens svar var, at 'de lytter' til deltagerne ved et arrangement mandag eftermiddag.

Illustration: Roskilde Festival/Facebook

Faste Version2-læsere vil nok bide mærke i, at selvom Roskilde Festivals datapolitik lyder som noget, der går langt over stregen - og muligvis også vil være på kant med loven for et arrangement som Roskilde Festival - så er der reelt tale om overvågning på et niveau, som de fleste af deltagerne i forvejen lever med til hverdag.

Indsamling af oplysninger om, hvem der ringer til hvem hvornår, og tilsvarende for sms-beskeder, logges i forvejen af teleselskaberne, og disse oplysninger stilles til rådighed for myndighederne mod dommerkendelse som en del af telelogningen i Danmark.

Hvad angår deltagernes internetfærden, så er indsamlingen af oplysninger med henblik på at videregive dem til tredjepart ikke meget forskellige fra dels, hvad kan blive mødt med på gratis wifi-hotspots, og dels tracking fra Facebook, Google og adskillige andre udbydere eller for den sags skyld i mobil-apps.

Kombinationen af festivalens tavshed og programsætningen af Edward Snowden indikerer, at skiltene, der orienterer om datapolitikken, er opsat for at gøre deltagerne opmærksomme på emnet overvågning ved at udpensle det i korte sætninger frem for at gemme det i en lang forklaring om privatlivsbetingelser.

Hvorvidt festivalen formår at løfte den efterfølgende debat fra den umiddelbare forargelse til en dybere diskussion, er et godt spørgsmål.

Der er ikke noget let svar på, hvorvidt vi skal tillade vores egen efterretningstjeneste at spionere på borgere i andre lande, hvis vi ikke selv ønsker at blive overvåget af fremmede magter.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (11)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Nicolai Larsen

Det er en gimmick, som jeg forstår skal skabe debat omkring brugernes tankeløse tilladelse til at alle app-udviklere, globale medier, private aktører osv kan høste og bruge vores data. Folk vil ikke have at myndigheder kan overvåge os i forsøget på at sikre folks demokratiske rettigheder og sikre det demokratiske fundament - men når vi vil bruge de digitale tjenester, sociale medier, kreditkort, smartphones osv osv, så er de fleste "ligeglade". Det medfører at danskerne indvilger i at skruppelløse globale virksomheder uden demokratisk kontrol overvåger os, alt imens vi modsætter os når de "sikre" myndigheder (kendelse af dommer) ønsker det samme for at sikre vores demokrati.

http://ekstrabladet.dk/roskilde/roskildes-vilde-loegn-derfor-kan-de-ikke...

 • 6
 • 0
#3 Claus Lensbøl

Som Nicolai siger er det nok en reklame, og så kan vi alt efter teknologien diskuterer hvor krypteret din forbindelse mellem telefon og celletårn er. Med GSM har du tabt fra starten, og hvis celletårnet nu står på festivalpladsen og måske endda er ejet delvist af festivallen, kan de teoretisk også følge med da der ikke er krav om kryptering i resten af netværket med nyere teknologier.

 • 2
 • 0
#4 Robert Winther

Mig bekendt er kommunikationen imellem telefonen og celletårnet da krypteret, er den ikke?

Der er formentlig kun tale om et mediestunt, men hvis man ville er der to muligheder der lige er oplagte:

1) Lyt 'på den anden side' af celletårnet (mellem celletårn og videre ud mod nettet - kræver nok lidt samarbejde fra teleudbyder)

2) Opsæt et man-in-the-middle celletårn (et celletårn der giver sig ud for at være teleudbyderens men som du kontrollerer - https://en.wikipedia.org/wiki/Stingray_phone_tracker og https://en.wikipedia.org/wiki/IMSI-catcher)

 • 1
 • 0
#5 Deleted User

Mig bekendt er kommunikationen imellem telefonen og celletårnet da krypteret, er den ikke?

Så snart kommunikationen går fra trådløs til kablet, så bliver din samtale dekrypteret.

Det er rimeligt trivielt at tappe samtalerne efter masten har dekrypteret samtalen.

Krypteringen er kun lavet for at beskytte signalet mens det er i luften og "alle" kan "lytte med".

Husker stadigvæk de gamle NMT dage, der kunne en alm scanner opfange en telefonsamtale.

Der blev godt nok brugt en frekvens til TX og en til RX, men de fleste telefoner havde så meget overhør fra højtaler til mikrofon at man sagtens kunne høre begge ender af samtalen......Har jeg hørt.

 • 2
 • 1
#7 Ole Jørgensen

Det fik i løbet af weekenden, da festivalområdet åbnede, flere til at kommentere med forargelse på sociale medier ..

Jeg er da glad for at folk bliver forarget over overvågning, så er fremtiden måske ikke så dyster som jeg forestiller mig, men de der kommentere med forargelse på "sociale medier", som jeg antager er Facebook og Twitter, skulle måske kigge nærmere på platformen hvor de ytre sig, for hvis de var klar over at grundstenen er total overvågning og kontrol, blev de nok så forargede at de omgående slettede deres profil.

 • 5
 • 0
#8 Nicolai Oe

Det kommer an på, hvilken ROM du bruger på telefonen. iMassage er krypteret, men opkald er ikke på en hvilken som helst ROM. Hvis dette skal opnås, vil det være igennem VOIP, som ikke er helt det samme. Desuden er det ikke ulovligt, men en gråzone, da diverse virksomheder godt må skaffe sig oplysninger, så længe det er generelt og anonymiteten er delvist til stede

 • 0
 • 0
#9 sebastian büttrich

1/ Man må jo sige at der er tale om en vellykket PR-stunt - hvis den formå til at udløse så mange diskussioner - selv her på version2. 2/ Og så bliver den diskuteret på "social" networks som har data policies som ligner den kontroversielle på en prik. det har man åbenbart ikke så mange problemer med ...

 • 0
 • 0
#10 Finn Aarup Nielsen

Den var lidt for tyk for at nørder skulle falde i. Der er kunstnerduoen The Yes Men http://politiken.dk/kultur/musik/roskildefestival/ECE3273823/kendt-kunst...

Med hensyn til "Sharing is Caring". Jeg forbinder sloganet med Merete Sanderhoff og Statens Museum for Kunst og deres åbenhed omkring digitaliserede værker. Det føles lidt som om The Yes Men har "stjålet" sloganet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere