Rødt lys til syv statslige it-projekter: Højeste andel nogensinde er i farezonen
De røde lamper blinker på i alt syv af statens it-projekter med et budget på mere end 10 millioner kroner.
Det viser den seneste statusrapport fra Statens It-råd, der halvårligt fremlægger deres vurdering af de igangværende projekter.
Denne gang er det en årsrapport, men her fremgår det også, at altså i alt syv projekter er i alvorlige vanskeligheder, mens 14 projekter har modtaget et gult trafiklys. Det samlede antal med røde og gule lys er således svagt stigende og udgør nu 60 procent. Det er den højeste andel nogensinde.
"It-rådet fnder det bekymrende, at flere projekter har udfordringer med at overholde deres tidsplaner og budgetter samt at realisere de opstillede gevinster," skriver rådet i sin rapport.
Det drejer sig konkret om:
Elektronisk Certificering hos Fødevarestyrelsen
"Projektet fik også ved seneste statusrapportering tildelt et rødt trafiklys og er i 2. halvår 2020 blevet yderligere forsinket og fordyret, så det nu er fordyret med 6,7 mio. kr. (25,6 pct.) og forsinket
med næsten 11 måneder"One Stop Moms 2 (OSM2) hos Skattestyrelsen & Udviklings- og Forenklingsstyrelsen
"Projektet er under re-estimering og har i december fået tilslutning fra Finansudvalget om at fortsætte udviklingen af OSM2 frem mod 1. kvartal 2021. I 1. kvartal 2021 forelægges endnu et aktstykke, hvori der anmodes om forhøjelse af den økonomiske ramme for udviklingen af OSM2, herunder en forlængelse af projektet til og med august 2022. Som følge af re-estimeringen af projektet blev der identificeret et behov for allokering af yderlige udviklingsteams for at nå de planlagte idriftsættelser i 2021."Implementeringscenter for Ejendomsvurderinger (ICE) Udviklings- og Forenklingsstyrelsen
"Programmet rapporterer, at tidsplaner og økonomi er under re-estimering, og at den hidtidige tidsplan fra Akt. U af 11. april 2019 ikke kan overholdes"NemLog-in3 i Digitaliseringsstyrelsen
"Projektet rapporterer en forsinkelse på næsten ni måneder, hvilket skyldes, at leverandøren varslede i oktober, at den fremlagte plan fra august ikke var reali stisk, idet det ikke var muligt for leverandøren at gennemføre den forudsatte parallelle udvikling af delleverance 2 og 3...Den nye tidsplan betyder, at go-live for den nye erhvervs løsning, MitID Erhverv, udskydes fra maj 2021 til december 2021"Digitalt Skibsregister hos Søfartsstyrelsen
"Projektet var forsinket fem måneder ved seneste statusrapportering og rapporterer ved denne statusrapportering en samlet forsinkelse på ni måneder. Forsinkelsen har medført en fordyrelse på 6,9 mio. kr. svarende til en stigning på 32,2 pct."Implementeringscenter for Told (ICT) DK-CRS (EUTK) hos Toldstyrelsen & Udviklings- og Forenklingsstyrelsen
"Projektet rapporterer en forsinkelse på cirka 7 måneder, der begrundes med, at projektet har fået tilført nye opgaver, COVID-19 har besværliggjort muligheden for udviklernes samarbejder, projektet har begrænset erfaring i brugen af DevOps og MS Azure, hvilket løbende skaber udfordringer, og der har været få muligheder for assistance, samt at fase to af DKCRS- projektet har vist sig at være væsentligt mere omfangsrigt end først antaget."Domsdatabasen hos Domstolsstyrelsen
"Projektet rapporterer, at det er 9,3 mio. kr. (19,6 pct.) fordyret som konsekvens af øgede udgifter til blandt andet ekstern konsulentbistand"
I løbet af det foregående år er mængden af igangværende projekter i projektporteføljen faldet. I 2016 var der således gang i 23 projekter i It-rådets projektportefølje. I årene derefter voksede portef'ljen markant, men i løbet af de sidste år er blevet aflsuttet 19 projekter, mens 12 er blevet sat i gang.
På nuværende tidspunkt betyder det, at den nu indeholder i alt 35 projekter. Faldet kommer er flere år med en vækst i proteføljen. Sidste år blev der såeldes afsluttet 19 projekter, hvilket rådet findet positivt.
It-rådet vurderer løbende statens it-projekter, der har et budget på mere end 10 millioner kroner. Rådet er sammensat af ledere fra de offentlige og det private erhvervsliv, og blandt medlemmerne er flere prominente it-skikkelser med stor erfaring. Blandt medlemmerne er blandt andre Michael Moesgaard, der er it-direktør hos DSB, CIO hos Tryg Anne Nørklit Lønborg, Stig Lundbech, der er direktør i Koncern IT i Københavns Kommune og Torben Ruberg, der er CIO hos Maersk Tankers. Rådet udgiver halvårligt en statusrapport over, hvordan det står til med de statslige it-projekter. Den seneste rapport omhandler andet halvår 2020.FAKTA – Statens It-råd
Ændringer blandt de udskældte
Den seneste rapport, der udkom i oktober sidste år, fastslog, at det dengang stod skidt til med fem af statens it-projekter. Der er altså numerisk kommet et par stykker til, men ser man på, hvilke systemer det konkret drejer sig om, fremgår det, at tre af systemerne også hang i kviksandet i første halvår.
Det gælder både for elektronisk certificering-projektet, Implementeringscenter for Ejendomsvurderinger (ICE) hos Udviklings- og Forenklingsstyrelsen og One Stop Moms 2 (OSM2) fra Udviklings- og Forenklingsstyrelsen.
Tal fra rapporten fra Statens it-råd skriver baseret på myndighedernes årsrapporter, at staten samlet set bruger cirka 8,4 milliarder kroner om året på it. Tal fra myndighedernes årsrapporter viser, at staten samlet set bruger cirka 8,4 mia. kr. årligt på it fordelt på 2.574 it-systemer. Det er særligt Skatteministeriet, Finansministeriet og Justitsministeriet, der bruger penge på it. Tilsammen står det for 60 procent af projekterne i den igangværende it-projektportefølje.FAKTA – Så mange penge bruger staten på it
Samtidigt har It-rådet gennemført en replanlægning af IAM (Identity Access Management) hos Rigspolitiet, der i den forrige rapport stod i rød. Projektets baseline
er derfor justeret ved denne rapportering, står der i rapporten. It-rådet har desuden replanlagt af LEOPARD-projektet hos Lægemiddelstyrelsen, der også blinkede rødt i første halvår af 2020.
Med dagens rapport bliver der altså både tilføjet og fjernet systemer til den sorte bog over statslige it-projekter.
(Artiklen fortsætter efter billedet...)
Lang fra den oprindelige plan
Den seneste rapport omhandler det andet halvår af 2020, som naturligt nok også har været præget af corona-situationen. Syv ud af 48 projekter rapporterer i årsrapporten, at COVID-19 er medvirkende årsag til de indrapporterede overskridelser for tidsplan og budget.
Statens It-råd vurderer løbende de igangværende projekter og giver dem enten et grønt, gult eller rødt trafiklys. Med et rødt lys indikerer de, at projektet på vurderingstidspunktet er langt fra den oprindelige plan.
Statens It-råd mærker it-projekter i den statslige projektportefølje med et rødt trafiklys, hvis det forventes at overskride budgettet mere end 10 pct. eller 6 millioner kroner i forhold til baseline, bliver mere end tre måneder forsinket, og nettonutidsværdien står til at blive mindre end 90 pct. af baseline.
»Et rødt trafiklys betyder, at der bør være særlig ledelsesopmærksomhed på at håndtere udfordringer i projekterne, og It-rådet er i dialog med de pågældende projekter,« skriver Digitaliseringsstyrelsen på sin hjemmeside.
Opdateres...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.