Rødovre installerer Openoffice på 700 pc'er

Opdateret kl. 9.34. Fra mandag lægger Rødovre Kommune Openoffice på 700 af kommunens pc'er. Licensbesparelser og flere værktøjer til rådighed er argumenterne fra kommunens it-chef.

Rødovre Kommune installerer i dag open source-kontorpakken Openoffice på 700 sagsbehandleres pc'er, skriver Business.dk.

Ifølge it-chef i Rødovre Kommune og Version2-blogger, Lars Roark, sker det for at spare licenspenge og for at få en bedre kontorpakke ind på sagsbehandlernes maskiner i forhold til Microsoft Office.

»OpenOffice giver os ud over licensbesparelserne nogle værktøjer, vi ikke kunne få umiddelbart med Microsoft Office,« siger Lars Roark til Business.dk og fremhæver, at Openoffice for eksempel har en indbygget funktion til at konvertere dokumenter til PDF-filer.

Som tidligere skrevet her på Version2 har Lyngby-Taarbæk Kommune skiftet fra Microsoft Office til Openoffice Novell Edition på alle lærer- og elev-pc'er på kommunens skoler.

Det affødte en diskussion mellem it-chef i Lyngby-Taarbæk Kommune og Microsoft her på siden, som gik på besparelserne ved at skifte til open source-alternativet Openoffice og de konsekvenser, det kunne få for børnenes indlæring.

Microsofts teknologidirektør Jasper Hedegaard Bojsen har efterfølgende skrevet et åbent brev til borgmesteren i Lyngby-Taarbæk Kommune, hvor nogle af de samme pointer gentages.

Men Lars Roark er ikke i tvivl om, at Openoffice både vil være billigere at vedligeholde og samtidig vil fungere bedre.

»Det er en stor forbedring, der sparer dyr konverteringstid for os,« siger Lars Roark til Business.dk.

Opdateret kl. 9.34: Version2 har talt med Lars Roark, der fortæller, at installationen af Openoffice sker ved siden af Microsoft Office, og ikke som en erstatning. Openoffice vil blive brugt ved oprettelsen af nye dokumenter i kommunens ESDH-system. Version2 følger op med flere oplysninger i sagen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (51)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Anonym

Det vælter da bare ind med gaver, og så er det ikke engang jul...

Et navn mere til fan-tshirt:

Lars Roark!

T-shirt kunne laves med en Tour oversigt på ryggen, Redmond skal sikkert stå nederst :-)

PS. Hvornår skifter folkeskolerne i Rødovre ?

 • 0
 • 0
#2 Michael T. Jensen

Hvordan kan der være tale om licensbesparelse, hvis Open Office bliver installeret ved siden af Microsoft Office? Det kan da kun være, hvis man på den måde undlader at opgradere Microsoft Office, som man måske ellers havde planlagt...

Er der en uddybning af dette?

 • 0
 • 0
#3 Henrik Sørensen

Fra http://www.business.dk/article/20091109/techmobil/91108011/:

Microsoft har nemlig i flere omgange forsøgt at få fyret Roarks kollega i Lyngby-Taarbæk, Jens Kjellerup, senest da denne efter aftale med et enstemmigt konservativt ledet byråd i oktober udskiftede Microsofts kontorpakke med OpenOffice på kommunens skoler.

What?? Er det korrekt? Er de sunket SÅ dybt?

/Henrik

 • 0
 • 0
#8 Anonym

Fuld respekt for den beslutning. Der er så meget FUD at kæmpe mod ved at tage en sådan beslutning. Ikke mindst fra Microsoft selv. Ydermere er man oppe mod vanen og "hvorfor gør vi ikke som vi plejer". Det er hamrende vigtigt, at der er nogen, der har "nosserne" til at gå mod stømmen og stå fast. Det er vi mange, der kunne lære noget af.

 • 0
 • 0
#11 Lars Hansen

Det kan da virkelig ikke passe at M$ har prøvet på det? Hvis det passer så har M$ virkelig noget at skulle forklare omgivelserne.

Men det er flot at Rødovre nu også skifter, snart opdager kommunerne nok også at man sagtens kan bruge Linux til almindelige opgaver i det offentlige...

 • 0
 • 0
#13 Ole Wolf

"Det kan da virkelig ikke passe at M$ har prøvet på det? Hvis det passer så har M$ virkelig noget at skulle forklare omgivelserne."

Det tror jeg meget gerne på, at de har gjort. Ikke fordi det er Microsoft, eller fordi jeg er paranoid, men fordi jeg også har set en sådan adfærd i langt mindre virksomheder med blot nogle hundrede ansatte. Der er mange måder at forsøge at få en person fyret på, f.eks. ved at omtale en person som "uansvalig overfor skatteyderne" eller tilsvarende.

 • 0
 • 0
#14 Ditlev Petersen

Jeg har nævnt det for vores kandidat til Syddjurs Kommune, så hvis han ellers kommer ind, vil de nok også overveje det. Han var i øvrigt godt klar over problemet i forvejen.

Noget andet er, kan Microsoft Office faktisk ikke opgraderes med en service pack eller lignende, så den også kan skrive pdf-filer? Formatet er jo offentligt nu. Selv Microsoft har vel krav på en retfærdig vurdering. Det vil de nu nok helst selv være fri for :-)

 • 0
 • 0
#17 Anonym

Nu er det vel en kendt sag at PDF ikke ligefrem er Microsofts varmeste kop the. Microsoft har længe ønsket PDF derhen hvor pebret gror og har de seneste år gjort meget for at push'e deres eget alternativ XPS - herunder implementeret en direkte "Save as XPS" i den seneste MS Office. Så man kan vel ikke undre sig over at PDF-understøttelse i MS Office ikke har været voldsomt helhjertet...

 • 0
 • 0
#18 Deleted User

OpenOffice giver os ud over licensbesparelserne nogle værktøjer, vi ikke kunne få umiddelbart med Microsoft Office,« siger Lars Roark til Business.dk og fremhæver, at Openoffice for eksempel har en indbygget funktion til at konvertere dokumenter til PDF-filer.

Voila ! - Har "kun" været tilgængelig siden december 2006 ! - Og ganske gratis: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=da&FamilyID=...

 • 0
 • 0
#21 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Erik,

Voila ! - Har "kun" været tilgængelig siden december 2006 ! - Og ganske gratis: http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=da&FamilyID=...

Jeg skal ikke kunne vurdere, om det er en god eller dårlig beslutning Rødovre har truffet, men jeg er lidt forbavset over, at "Gem som PDF" skulle være så essentiel feature ved OOo og brugsmønstret ved de ansatte i Rødovre, at den nævnes som den eneste grund udover licensomkostningerne.

[i]"»Det er en stor forbedring, der sparer dyr konverteringstid for os,« siger Lars Roark til Business.dk"[/i]

 • 0
 • 0
#22 Anders Rosendal

fremhæver, at Openoffice for eksempel har en indbygget funktion til at konvertere dokumenter til PDF-filer.

Voila ! - Har "kun" været tilgængelig siden december 2006 ! - Og ganske gratis: http://www.microsoft.com/downloads/...

Så kan man vel godt argumentere for den ikke er specielt "indbygget"? Men det er måske bare mig.

Jeg troede at office var nemmere at at bruge, men det ser ud til at man skal ud på nettet og undersøge hvorfor office ikke understøtter pdf. Derefter hente og installere noget. Med OO virker det noget nemmere.

 • 0
 • 0
#23 Anonym

Ja, undskyld!. Men min pointe er, at hvis man kigger på andre styresystemer (end MS Windows forstås), så har disse haft PDF-understøttelse siden årtusindeskiftet - "system wide". Microsoft forsøger stadig at forhale tilgangen ved at du som bruger skal downloade et plugin. Det kan nogen finde ud af, men ikke det store flertal af alm. brugere. Det er efter min mening ikke at understøtte formatet på en fair måde.

 • 0
 • 0
#24 Anonym

Jeg skal ikke kunne vurdere, om det er en god eller dårlig beslutning Rødovre har truffet, men jeg er lidt forbavset over, at "Gem som PDF" skulle være så essentiel feature ved OOo og brugsmønstret ved de ansatte i Rødovre, at den nævnes som den eneste grund udover licensomkostningerne.

Husk nu lige på at historien har været igennem en journalist-hjerne !

Og, det er da alt for vanskeligt, for de berømte Hr. og Fru Jensen, at skulle downloade software :-)

Hvilket format er så standard, når man har valgt "Save as PDF or XPS" ?

 • 0
 • 0
#25 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Peter,

Læste du artiklen fra microsoft-watch.com? Adobe kæmpede længe for at holde direkte indbygget PDF-understøttelse ude af Windows (og Office).

... og pudsigt nok, så er der et tidsmæssigt sammenfald imellem ISO-godkendelsen af PDF (ISO/IEC 32000) og det tidspunkt, hvor Microsoft alligevel puttede understøttelsen direkte i.

(hurra for ISO-certificering)

:o)

 • 0
 • 0
#26 Anonym

Måske fordi Microsoft ikke ville betale licens? Det valgte bl.a. Apple at gøre, hvorfor de allerede ved deres første version af MacOSX havde fuld understøttelse af PDF-formatet fra 2001.

 • 0
 • 0
#27 Martin Pihl

Hvis kommunens ansatte har anvendt Microsoft Office 2003, så er det en dyr omgang at opgradere til Microsoft 2007 blot for at få indbygget PDF-funktionalitet.

Og det er en besværlig omgang at downloade og installere PDF-plugins, og hvad ved jeg på 700 PC'ere, når man nu kan tænke langsigtet og installere OpenOffice én gang for alle - og så være ude over eksterne PDF plugins og dyre licensopgraderinger.

 • 0
 • 0
#28 Nicholas Colding

Tillykke Rødovre!

I har sparet en masse penge, som I i stedet kan bruge på at servicerer borgerne. Hvorfor gør alle kommuner egentligt ikke det?

MEN: ordbogen og stavekontrollen har stadig noget tilbage at ønske. Ret det og så vil mange flere sikkert skifte.

Ps. er der stadig ingen, som ved om MS betaler skat af sine licens indtægter i Danmark?

VH Nicholas

 • 0
 • 0
#30 Deleted User

Først og fremmest: Godt gået Rødovre. Mere af den slags. Også fordi det skal være politikere og borgere der bestemmer i kommunen ikke Microsoft eller andre. Og så det PDF ... PDF Viewer er et godt bud på fremvisning af PDF-filer (bedre end det originale Adobe produkt). og PDF Creator er et Open Source, freeware produkt, der kan skabe PDF-filer hurtigt og effektivt. Det behøver ikke være integreret for at virke.

 • 0
 • 0
#31 Filip Gordon

Stort tillykke til Rødovre og Lyngby med beslutningen om Open Office. De får et fantastisk program, bruger det selv i vores virksomhed, der uden problemer kan hente og gemme i Office format. Det er helt til grin at den danske stat har ladet sig holde for nar af Microsoft i 6 år og at Helge Sander tror at giganten vil implementere sin egen open XML STRICT standard er naivt ud over det normale. Microsoft har ifølge Berlingske Søndag senest tilkendegivet overfor ISO i Geneve at man nu først regner med at have den åbne standard implementeret i 2015-2017 dvs mere end 14 år efter at Bill Gates lovede Helge Sander og den danske stat at gøre det. Det er grotesk og endnu mere grotesk bliver det når man ved hvor relativt simpelt det teknisk vil være at implementere en sådan standard i Office. Alt det kræver er nogle nye tabeller som kan konvertere fra det interne dokumentformat til det nye åbne xml format. Det bør tage 3 måneder og ikke 14 år for verdens største software firma at implementere. Man må håbe at socialdemokraternes IT ordfører indser hvor grotesk et forløb der har været tale om med en vidensskabsminister der ligeså godt kunne være ansat i Microsoft Danmarks salgsafdeling.

 • 0
 • 0
#34 Martin Bøgelund

Det gør de ikke, hele Licens-showet kører i et skattely på en eller anden obskur ø et sted.

Microsoft DK Aps angiver i senest offentliggjorte regnskab en trecifret millionosætning på "koncerninterne kommissionsindtægter [i]vedrørende[/i] salg af Microsoftprodukter i Danmark".

De skriver også at de beskæftiger sig med markedsføring, kommunikation, rådgivning og support [i]vedrørende[/i] salg af software og hardware.

Og de benytter en agentmodel, hvor en del opgaver løses af Microsoft i Dublin, Irland. Irland har vist EU's laveste selskabsskatter, har de ikke?

Så om MS DK sælger softwarelicenser i DK, eller blot markedsføring mm ifm salg af softwarelicenser, forekommer som et tåget kapitel i deres offentliggjorte regnskab, men jeg mener at kunne give PHK ret i at selve licensforretningen foregår udenfor DK.

 • 0
 • 0
#35 Deleted User

Er der nogen der ved om de har valgt Novell edition ligesom Lyngby-Taarbæk, eller om det er en alm. downloaded version uden nogen som helst form for support?

Men nu hvor OO har så god medvind, så mangler vi at de rent faktisk begynder at forbedre på oplevelsen for brugen af en Office Pakke.

Folk hader Microsoft paralleller, og selvom man måske ikke kan lide Ribbon, så er det første forsøg på at ændre standard layoutet for tekst behandling i hvad... 15 år?

Altså der er noget at arbejde videre med! Og hvis OO begynder at blive mere udbredt, så har de altså også et ansvar for at udvikle sig, samt at få forbedret essentielle ting som blandt andet stavekontrollen.

 • 0
 • 0
#37 Jesper Lund Stocholm Blogger

Hej Claus,

(en lille anekdote)

På OOoCon, der lige er blevet afsluttet i Orvieto i Italien, holdt Bart Hansson (mener jeg) afslutningspræsentationen. På sidste slide var der en række "Thank you"-punkter, hvor der blev udtrykt taknemmelighed for den ene eller den andens bidrag.

Sidste slide blev tilegnet "Thank you Microsoft Ribbon", fordi "33% of all switchers mention Ribbon as primary reason to switch to OOo"

http://twitter.com/dmahugh/status/5479655797

:o)

 • 0
 • 0
#38 Thomas Ammitzbøll-Bach

Hej Claus Jørgensen.

Det er godt at se, at du gerne vil bidrage til OOo. Der er nok af mennesker, som bare brokker sig, men på dit indlæg kan jeg se, at du mener det mere seriøst.

Hvis man gerne vil bidrage med noget, så skal man begynde med at besøge OOo's bidragssite:

http://contributing.openoffice.org/

Der er mange, der viger tilbage med at bidrage, fordi tror, at der kun er brug for programmører. Men som du kan se, er der behov for testere, skribenter, ikondesignere og en masse andre.

Tak for, at du gerne vil bidrage med noget! Det kunne en masse andre hængemuler godt lære noget af!

Thomas

 • 0
 • 0
#40 Deleted User

Sidste slide blev tilegnet "Thank you Microsoft Ribbon", fordi "33% of all switchers mention Ribbon as primary reason to switch to OOo"

hehe ja. Personligt kan jeg godt lide Ribbon, ideen er bedre end 100 menuer og sub-menuer, eller et A4 ark med genvejstaster (Emacs og Vi).

Samtidig tillader det et rimelig ens layout ud over hele Office pakken. Men selvom man ikke vil kopiere konceptet direkte, så er ideen om at undgå en masse dybe menuer ret god, en ide som jeg mener vi alle bør tage med i vores fremtidige software design.

 • 0
 • 0
#41 Deleted User

Er der forresten nogen som ved hvorfor OpenOffice kræver JVM, når det er skrevet i C++ ? Er det bare SUN som ønsker at stoppe Java ned i halsen på os for at udbrede deres produkt?

 • 0
 • 0
#42 Peter Favrholdt

Det er rigtigt at man kan bruge ekstern pdf-konvertering, f.eks. primopdf der fungerer som en printer der laver en pdf-fil.

Men OpenOffices indbyggede pdf-eksport er meget bedre. Her kan man vælge at få lavet "bogmærker", altså så pdf-filen har en indholdfortegnelse der gør pdf-filen nem at navigere i. Desuden kan henvisninger (f.eks. til figurer, appendiks, eller i indholdsfortegnelsen) laves til hyper-links så man kan klikke på dem og hurtigt komme til det sted i teksten der henvises til.

Jeg er i øvrigt tilhænger af kun ét dokumentformat og ser meget hellere at Microsoft hjælper med at få gjort ODF bedre end at spilde tiden med et konkurrerende format.

 • 0
 • 0
#43 Anders Rosendal

Jeg er i øvrigt tilhænger af kun ét dokumentformat og ser meget hellere at Microsoft hjælper med at få gjort ODF bedre end at spilde tiden med et konkurrerende format.

Ha! Jeg tror Microsoft er ret ligeglad med "the common good". Et dokumentformat der gør folk frit kan vælge officepakke, gør jo konkurrencen større. For Microsoft ville det bedste være hvis ingen kunne læse .doc - for så var folk jo nødt til at vælge ms-office.

 • 0
 • 0
#45 Deleted User

Hvis vi ser bort fra påstanden om, at "gratis" altid er bedre - og at kommunen i øvrigt gratis kan downloade og benytte en pdf.konverter, hvad er det så for andre "værktøjer", der der adskiller OpenOffice fra Officepakken og giver større effektivitet og mere tilfredse brugere ?

Jeg synes debatten er ret enøjet og det havde været interessant at få uddybet hvordan IT - chefen havde gennenført en benchmark af de 2 officepakker. Hvor mange af kommunens medarbejdere har været involveret i valget og test af funktionalitet - hvilke konkrete opgaver (bortset fra pdf. konvertering) er det OpenOffice gør bedre ?

Lad os få lidt flere facts - det er ret uinteressant at læse de mange indlæg der blot hakker ned på Microsoft...

 • 0
 • 0
#46 Torben T. Nielsen

Jeg synes debatten er ret enøjet og det havde været interessant at få uddybet hvordan IT - chefen havde gennenført en benchmark af de 2 officepakker. Hvor mange af kommunens medarbejdere har været involveret i valget og test af funktionalitet - hvilke konkrete opgaver (bortset fra pdf. konvertering) er det OpenOffice gør bedre ?

Ikke fordi jeg er uenig i ovenstående, men jeg har sjældent (aldrig) set samme ønske om at verificere og benchmarke bedste valg da valget initielt var MS's office pakke. Hvorfor mon?

 • 0
 • 0
#47 Peter Frandsen

Ja, det kunne da være interessant at høre alle dem der har valgt Microsoft om de har kigget på andet og hvordan de har evalueret de forskellige programmer. Jeg er sikker på at dem der vælger OpenOffice har undersøgt det grundigt, for de bliver jo altid bedt om at begrunde deres valg - det gør dem der vælger Microsoft desværre sjældet.

 • 0
 • 0
#48 Michael Nielsen

Sig mig er det ikke lidt irrelevant.

Open Office kan nok klare 99.9% af alle de opgaver som MSO bruges til af de fleste mennesker, der er powerusers der bruger mange macros som måske vil havde bøvl, ved at skulle portere deres macros.

Altså Kan sådan set det samme, koster ingenting, vs koster mange penge.

Hvorfor kommer man ikke med fakta om hvorfor MSO er valgt, jeg vil være meget overrasket hvis bare en af dem ikke er en variation på Vendor-Lockin.

Feks Macro sproget er anderledes - vendor lockin Software integration af MSO til andre ting - vendor lockin.

Er der nogen reelle grunde til at bruge MSO, som ikke drejer sig om vendor-lockin eller personlig preferance?

Jeg spørger af reel nysgerrighed, da jeg har i mange år skiftet mellem Open Office, og MSO, og finder det eneste der er afgørende er personlig præferance, vendor lockin, og penge pung - Min pung siger Open Office, - Personlig præfereance - kan ikke finde nogen reel forskel. - Vendor lockin - har ikke nogen.

 • 0
 • 0
#50 Leif Lodahl

Er der nogen der ved om de har valgt Novell edition ligesom Lyngby-Taarbæk, eller om det er en alm. downloaded version uden nogen som helst form for support?

Det er en standardversion 3.1, dog med et par få modificeringer og en masse integration.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere