Rødekro og Fredericia kan lægge jord til næste store datacentre i Danmark

19. januar 2017 kl. 13:41
Der er to store grunde i spil, hvor placeringen ligner dén, som Apple har valgt i Foulum ved Viborg.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Facebook har valgt at bygge sit næste store datacenter i Odense, og Apple er i gang med at bygge i Foulum nær Viborg, men der er to andre store byggegrunde i spil, som kan lægge areal til endnu flere store datacentre.

Den, der lige nu diskuteres mest i datacenterkredse i Danmark, er en grund ved Fredericia, hvor der er søgt om VVM-godkendelse til opførelsen af et byggeri på op til fire etager samt tilhørende transformatorstation ved de højspændingsledninger, der løber forbi grunden.

Ifølge Fredericia Dagblad har dette projekt forbindelse til det samme advokatfirma i Irland, Fyens Stifttidende satte i forbindelse med Facebook-projektet.

Det er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at Facebook stod med et valg mellem Fredericia og Odense, da flere store internationale firmaer benytter sig af samme irske advokatfirmaer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skal bemærkes, at grunden ved Fredericia er noget større end den i Odense. Hele grunden er på 70 hektar, hvoraf 50 ifølge Fredericia Dagblad vil være til selve byggeriet.

Firmaet Dapsi har fået godkendt projektet af Fredericia Kommune, og grunden er ikke blandt de byggegrunde, kommunen har til salg gennem Danmark C.

En anden grund, der er i spil til et muligt stort datacenter, er ved transformerstationen ved Kassø nær Rødekro i Sønderjylland.

Transformerstationen står over for en større udvidelse af forbindelsen til Tyskland, og et datacenter hér vil have samme fordel som i Viborg, hvor strøm fra Norge møder det danske elnet og dermed sikrer strøm fra to kilder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge lokalplanforslaget fra Aabenraa Kommune er der lagt op til nødstrømsanlæg og mulighed for genindvinding af overskudsvarme ved projektet.

Der kan være tale om en anden type industri end et datacenter, men lokalplanen giver mulighed for et byggeri i miljøklasse 3 til 5, hvilket udelukker tung industri, ligesom der heller ikke forventes stor trafikbelastning på vejene.

Det maksimale etageareal, som vil kunne opføres ved Kassø, vil ifølge lokalplanen svare til 1,3 millioner kvadratmeter. Det forudsætter dog fuld udnyttelse af grunden, hvor der er tilladelse til at bygge i flere etager.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger