Rødekro og Fredericia kan lægge jord til næste store datacentre i Danmark

Der er to store grunde i spil, hvor placeringen ligner dén, som Apple har valgt i Foulum ved Viborg.

Facebook har valgt at bygge sit næste store datacenter i Odense, og Apple er i gang med at bygge i Foulum nær Viborg, men der er to andre store byggegrunde i spil, som kan lægge areal til endnu flere store datacentre.

Den, der lige nu diskuteres mest i datacenterkredse i Danmark, er en grund ved Fredericia, hvor der er søgt om VVM-godkendelse til opførelsen af et byggeri på op til fire etager samt tilhørende transformatorstation ved de højspændingsledninger, der løber forbi grunden.

Ifølge Fredericia Dagblad har dette projekt forbindelse til det samme advokatfirma i Irland, Fyens Stifttidende satte i forbindelse med Facebook-projektet.

Det er dog ikke nødvendigvis ensbetydende med, at Facebook stod med et valg mellem Fredericia og Odense, da flere store internationale firmaer benytter sig af samme irske advokatfirmaer.

Det skal bemærkes, at grunden ved Fredericia er noget større end den i Odense. Hele grunden er på 70 hektar, hvoraf 50 ifølge Fredericia Dagblad vil være til selve byggeriet.

Firmaet Dapsi har fået godkendt projektet af Fredericia Kommune, og grunden er ikke blandt de byggegrunde, kommunen har til salg gennem Danmark C.

En anden grund, der er i spil til et muligt stort datacenter, er ved transformerstationen ved Kassø nær Rødekro i Sønderjylland.

Transformerstationen står over for en større udvidelse af forbindelsen til Tyskland, og et datacenter hér vil have samme fordel som i Viborg, hvor strøm fra Norge møder det danske elnet og dermed sikrer strøm fra to kilder.

Ifølge lokalplanforslaget fra Aabenraa Kommune er der lagt op til nødstrømsanlæg og mulighed for genindvinding af overskudsvarme ved projektet.

Der kan være tale om en anden type industri end et datacenter, men lokalplanen giver mulighed for et byggeri i miljøklasse 3 til 5, hvilket udelukker tung industri, ligesom der heller ikke forventes stor trafikbelastning på vejene.

Det maksimale etageareal, som vil kunne opføres ved Kassø, vil ifølge lokalplanen svare til 1,3 millioner kvadratmeter. Det forudsætter dog fuld udnyttelse af grunden, hvor der er tilladelse til at bygge i flere etager.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (0)
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Log ind eller Opret konto for at kommentere