Rød blok vil lave offentlig 'App Store'

S og SF foreslår i deres 2020-plan, at det offentlige skal have sin egen 'App Store'-inspirerede portal. Dog er de konkrete detaljer til at overse.

S og SF har som en del af digitaliseringsstrategien i Fair Løsning-2020 fremlagt et forslag om, at det offentlige skal have sin egen 'App Store', hvor virksomheder vil kunne tilbyde den offentlige sektor nye programmer.

»Det vil fremme brugen af innovative it-løsninger i den offentlige sektor og skabe et marked for digital innovation, der ikke mindst vil gavne mindre it-leverandører,« lyder det i forslaget.

Men selv om udspillet bliver omtalt som 'konkret' så viser det sig, at partierne endnu ikke har lagt sig fast på, hvad det er for en type løsning, at de faktisk foreslår.

Socialdemokratiets it-ordfører Yildiz Akdogan indrømmer, at udspillet er meget bredt formuleret.

»Der er endnu ikke nogle faste rammer for, at det enten skal være det ene eller det andet. Det ligger pt meget åbent. Men ideen er, at det skal være et instrument, som både skal vejlede det offentlige og brugeren,« siger hun.

Ifølge Yildiz Akdogan er forslaget inspireret af det amerikanske 'apps.gov', der er en samling af skybaserede tjenester og programmer, som bliver stillet til rådighed for det offentlige.

Men det korte forslag i S og SF's Fair Løsning melder ikke noget om, hvilken type løsning at partierne ønsker at indføre i Danmark. Yildiz Akdogan forsøger dog at tegne skitsen op.

»Udspillet skal først og fremmest ses som en slags it-portal, hvorfra virksomheder kan tilbyde nye programmer og løsninger til det offentlige i kombination med, at det offentlige kan gå ind og finde noget best practice og bidrage til det,« siger Yildiz Akdogan til Version2.

Et sådan projekt må da være dyrt at skrue sammen. Hvor meget vil det komme til at koste?

»Der er ikke sat nogle penge af til det endnu, så det kan jeg ikke udtale mig om. Men eftersom små virksomheder vil kunne byde ind, er det her jo også i deres interesse.«

Mener du med det, at det også vil kunne bruges til en form for udbudsrunder?

»Det er en mulighed, men procesformen vil jeg lade være åben for nu.«

Yildiz Akdogan understreger, at udspillet skal ses som en del af den samlede digitaliseringsstrategi, som de to partier er i gang med.

»Der er det nødvendigt for os at kigge lidt rundt på, hvad vi kan finde af ideer. Og hvis der er noget i det her forslag, som kan hjælpe digitaliseringsbølgen på vej, så kunne det være en ide at målrette det noget mere. Der er nogle ideer her, der trænger til at blive undersøgt meget nærmere for potentialer og muligheder,« siger Yildiz Akdogan til Version2.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (6)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#3 Jesper S. Møller

Næst efter noget med 'cloud' så er ideen om et 'app store' det hotteste emne lige nu. "Så sådan en skal vi da også have!"

(Måske regeringen kan nå at samle det op og genbruge det som deres som de gjorde med Hjemmeservice eller hvad det nu skal hedde)

Måske er det kun et andet navn for at afbureaukratisere det offentliges indkøb af IT ydelser - man har vel lov at håbe!

Meeen... man kunne frygte at det blot ender med (endnu) en rebranding af borger.dk og virk.dk. Det er næppe det, der er brug for.

 • 0
 • 0
#4 Karsten Nyblad

Så vidt jeg kan forstå, så er der ikke noget principielt, der forhindrer, at det offentlige kan bruge skyen. Problemet er, at de nuværende tilbud ikke er gode nok, og her er jeg enig med Datatilsynet.

Jeg synes det er helt rimeligt, at leverandøren af computerkraft ikke bare kan flytte personfølsomme data rundt mellem lande efter eget forgodtbefindende. Jeg mener også, det er rimeligt at kræve, at kun et begrænset antal betroede medarbejdere har ret og mulighed for at håndtere disse data, samt at disse data bliver slettet, hvis samarbejdet mellem leverandør og offentlig myndighed ophører.

Ja, disse krav gør det sværrere at levere sky til det offentlige. Der skal nok være en del leverandører, der opgiver at levere til danske myndigheder, men det lever jeg fint med.

Noget andet er så, at man nok skulle kigge lovgivningen om databeskyttelse og dataregistre igennem.

 • 0
 • 0
#5 Kurt Mielke

Jeg bilder mig ikke ind, at have forstand på politik, men synes selv jeg ved lidt om udvikling af IT. Min erfaring er, at de bedste IT-projekter, er de som har en konkret god idé til noget hvor IT kan hjælpe folket. Så skal "vi med forstand på IT" nok finde en god teknisk løsning der kan det. Jeg har ikke nogle eksempler på, at et statement om at vi skal have en app-store, sky, application-server, SaaS, Web2.0 eller andre "fancy" teknologier i sig selv har ført noget godt med sig. Det betyder dog ikke, at de ikke kan medvirke ved implementeringen af en god idé.

Man kan også sige, dette svarer til et statement a la, "staten skal anskaffe 5000 Volvo-busser". Kig heller på transportpolitikken, hvem skal transporteres, hvorhen, hvornår og hvor dyrt, så kan nogen med forstand på den slags opstille et par gode forslag til hvordan det rent teknisk kan lade sig gøre.

 • 0
 • 0
#6 Maciej Szeliga

Den eneste måde kommunerne burde have lov til at bruge skyer på er som private skyer... enten en sky i fællesskab for alle kommunerne, en sky pr. kommune eller en sky pr. område på tværs af kommunerne det samme gør sig gældened for staten. Desuden skal måden man forbinder til skyen også være sikret. Alt andet vil, på sigt, resultere i at fortrolige oplysninger om borgerne havner frit tilgængeligt på Internettet.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere