Rod i kodesystemer giver patienter forkerte diagnoser på Sundhed.dk

20. august 2014 kl. 15:504
Rod i kodesystemer giver patienter forkerte diagnoser på Sundhed.dk
Illustration: Cetrea.
En fejlbehæftet oversættelse mellem koderne for diagnoser hos praktiserende læger og på hospitalerne kan ende i en forkert diagnose på Sundhed.dk.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Når lægerne skal skrive en diagnose i en patientjournal, bruger de et kodesystem, som skal gøre det muligt for andre læger at genkende den samme diagnose. Men der findes to forskellige kodesystemer i Danmark, og det giver problemer på Sundhed.dk, skriver Ugeskrift for læger..

Alment praktiserende læger og speciallæger benytter nemlig ICPC-kodesystemet til at angive diagnoser i deres patientjournaler, mens hospitalerne benytter sig af ICD10.

Den opdaterede version af ICPC-2-DK omfatter en fuldstændig mapning til ICD10, som skulle gøre det muligt at overføre journaler med diagnoser på tværs af sundhedsvæsenet. I praksis er der dog en række forskelle i den måde, diagnosekoderne anvendes på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Diagnoserne overføres ifølge Ugeskriftet.dk til DAK-E, som indsamler data til blandt andet forskning og sygdomsovervågning. Det er også herfra, der kan trækkes data til den såkaldte p-journal, som er den udgave af journalen, patienten selv kan læse på Sundhed.dk.

Men oversættelsen af koderne mellem de to systemer fungerer ikke korrekt, og det betyder, at man på Sundhed.dk kan se forkerte diagnoser.

»Det er stoppet lige så hurtigt, som vi fik kendskab til problemet, og vi har sørget for, at der ikke bliver sendt nogen automatisk oversættelse fremadrettet,« siger direktør Janus Laust Thomsen fra DAK-E til Ugeskriftet.dk.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
23. august 2014 kl. 17:44

Det ville være et interessant job at gi sig i kast med at løse, det må kunne skabe en del værdi for samfundet!!!

2
21. august 2014 kl. 10:03

at tage si til. Desværre er vi efterhånden mentalt immune over for de offentlige idiotier, vi præsenteres for hver dag - beklageligt at kroppen ikke også er det.

1
21. august 2014 kl. 10:02

at tage si til. Desværre er vi efterhånden mentalt immune over for de offentlige idiotier, vi præsenteres for hver dag - beklageligt at kroppen ikke også er det.