Robotter skriver dagligt 1.500 erhvervsnyheder på dansk

28. juni 2017 kl. 15:258
Robotter skriver dagligt 1.500 erhvervsnyheder på dansk
Illustration: Bigstock.
Det danske internetmedie Lasso News har to robotter til at skrive journalistik. De er henholdsvis under et sekund og knap to om at skrive en artikel eller et portræt.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Mediet Lasso News udgiver minimum 1.500 erhvervsrelaterede nyheder og portrætter om dagen skrevet af to robotter.

Ved at trække oplysninger ud af offentlige databaser såsom CVR-registeret kan de to robotter, Mimi og Jason, skrive henholdsvis en nyhedsartikel på under et sekund og et portræt på ca. 1,88 sekunder.

Det skriver Journalisten.

Mimi blev 'født' natten til den 5. oktober 2016, og siden fulgte Jason 1. maj 2017. De har tilsammen skrevet over 9 millioner artikler og knap 1 million portrætter, der ligger på Lasso News.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indholdet har haft konsekvenser i læsermiljøerne. Lasso News har indtil videre kostet to mennesker jobbet. De arbejdede på arbejdspladser, hvor man ikke må drive virksomheder ved siden af. Men fordi Google tager Lasso News' artikler, kom medarbejdernes artikler op, når man googlede dem.

Inspireret af blandt andet SoMe

Med inspiration fra Spotifys popularitetslister kan man vælge nyheder om kendte erhvervsfolk, C20 eller en liste over, hvem der tidligere har været på kant med loven.

Derudover er der hentet inspiration til en personlig forside fra Facebook, delingsmuligheder fra Dropbox, måden at søge på er inspireret af Google og notofikationssystemet fra LinkedIn.

Journalistikken er dog stadig under udvikling. Umiddelbart er indtrykket for nærværende journalist, at nyhedsartiklerne er meget korte, ordvalget ensklingende, og indledningerne en kende kedelige. Men indhold og strukturering kunne lige så godt være produceret af en journalist.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Robotterne er heller ikke i stand til at dømme, vurdere og analysere, siger folkene bag Lasso til Journalisten.

Derfor er det også vigtigt for menneskerne bag robotterne, at de ikke skriver værdiladede ytringer. De skal kun fremlægge fakta, netop fordi robotterne ikke er i stand til at vurdere fakta i relation til hinanden.

Chefredaktør Jakob Benediktson regner med, at om 20 år vil en robot kunne konkurrere med selv den dygtigste erhvervsanalytiker.

Fremstiller egentlig markedsanalyser

Den daglige redaktør på stedet lægger vægt på, at formålet med robotterne ikke er at gøre journalister arbejdsløse, men at frigive rum til, at de kan beskæftige sig med mere dybdegående journalistik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lasso News er allerede i kontakt med flere medier, som er interesserede at høre mere.

Selve teamet bag Lasso News, Lasso X, beskæftiger sig egentlig primært med journalistik, men med avancerede markedsanalyser baseret på data. Deres kunder er som regel revisorer og banker. Det har skabt et overskud, så Lasso X har kunnet fremdrive Lasso News, der indtil videre er gratis og ikke bidrager til Lasso X' økonomi.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
29. juni 2017 kl. 13:39

Kære Anders Lorensen.

Indtil robotterne bliver dygtige nok, er en del af journalisternes opgave også blot at berette om, hvad der sker i verden.

Men tak for din kommentar.

8
29. juni 2017 kl. 10:20

men at frigive rum til, at de kan beskæftige sig med mere dybdegående journalistik.

Glæder mig til den dag det sker.... Generelt findes der ikke mange dybdegående artikler om forskellige emner i nogen som helst medier. Det hører fortiden til...

6
29. juni 2017 kl. 07:51

Er det så også en robot der konsekvent poster de tåbelige indlæg alle vegne?

5
29. juni 2017 kl. 07:24

Det er næppe en nyhed for nogen at der sidder robotter der skriver fake news. Men jeg kendte ikke til lasso news, som faktisk laver sandfærdige nyheder. Endda også på dansk. Og lasso.dk er endda fri for reklamer.

Til gengæld går en historie med titlen: "Tryg Invest A/S stiftet af TRYG A/S" nok ikke viralt.

4
28. juni 2017 kl. 23:01

Og ikke mindst en funktion i Google til at ikke komme med søgeresultater der inkludere disse robot artikler.

Iøvrigt underlig ukritisk "nyhed". Dette er en plage der spreder sig mere og mere, og burde ulovliggøres! - Men det bliver jo nærmest rost ukritiskt her.

3
28. juni 2017 kl. 22:03

Så mangler vi bare en robot der kan læse alt det crap de generer, så vi andre ikke skal spilde vores tid.

2
28. juni 2017 kl. 20:06

Men det kan så forklare alt det ligegyldige og ubegavede fake news som mainstream medierne flyder over med.