Ritzau stævnet for industrispionage med lånt bruger-login
15 millioner kroner. Så meget stævnes Ritzau og GF Forsikring for, efter angiveligt at have brugt GF-Forsikrings brugeradgang til at rode rundt i Ritzaus konkurrent Vocasts databaser. Det skriver Berlingske
»En dum fejl,« erkender Ritzaus administrerende direktør og chefredaktør, Lars Vesterløkke.
GF Forsikring opsagde i foråret sin aftale med kommunikationsvirksomheden Vocast efter at havde været kunde i ti år. De skiftede i stedet til Vocasts største danske konkurrent, Ritzau. De to firmaer konkurrerer om at udsende og målrette pressemeddelelser. Til det formål har Vocast databaser over journalister og har udviklet en PR-platform.
Industrispionage
I opsigelsesperioden mellem Vocast og GF Forsikring opdagede Vocast, at GF Forsikrings loginoplysninger blev brugt fra Ritzaus IP-adresser. En gennemgang, som Vocast har foretaget, viser angiveligt, at fire medarbejdere hos Ritzau har brugt i alt 66 timer i den interne softwareapplikation – en applikation, som er forbeholdt Vocasts kunder.
Ritzaus egen opgørelse, som er udarbejdet fra logfiler på de fire medarbejdere, viser angiveligt et noget mindre tidsrum på 223 minutter i alt.
»Jeg skulle lige synke det. Så begyndte jeg at forstå det: Det her er en af vores kunder, som i øvrigt er et stort forsikringsselskab. Har de virkelig givet deres brugernavn og kodeord til vores konkurrent? Virkeligheden overgår fantasien. Jeg troede ikke mine egne øjne,« siger Henrik Steen Madsen, CEO og medejer af Vocast til Berlingske
Ifølge stævningen beskylder Vocast Ritzau for: en metodisk og systematisk kortlægning af applikationens funktioner, opbygning, arkitektur og design. Desuden mener de, at Ritzau ikke blot har overført GF Forsikrings informationer, men også har overført mailinglister, pressemateriale og andre mediedatabaser.
Ifølge Lars Vesterløkke har man ikke har haft økonomisk gevinst, og han mener ikke, at Vocast har lidt noget tab. Han afviser også beskyldningerne om tyveri og spionage.
»Det var dumt. Det skulle vi aldrig have gjort. Det er deri, fejlen består, og vi har slettet det hele igen, og der er ikke noget, vi kan bruge det til,« siger han til Berlingske.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.