Risø bygger vandkølet supercomputer: Skal være blandt de 100 kraftigste

29. september 2014 kl. 14:2010
DTU Risø skal have en ny supercomputer, som bliver leveret i to præfabrikerede containere. Supercomputeren skal bruges til forskning i bioteknologi.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

DTU er netop nu ved at gøre klar til en ny supercomputer, som skal stå på Risø Campus og formentlig være blandt de 100 kraftigste offentligt kendte supercomputere i verden. Det oplyser DTU i en pressemeddelelse.

Supercomputeren skal bruges til forskning i bioteknologi og skal være en del af det europæiske forskningsnetværk Elixir, hvor forskere inden for life science-disciplinerne udveksler data.

Den kommende supercomputer vil ankomme i to præfabrikerede containere. Anlægget vil have en anslået effekt på én megawatt, og kølingen vil foregå med vand direkte på processorerne. Det opvarmede kølevand bliver desuden via varmepumper sendt retur til Risø Campus' fjernvarmesystem, så supercomputeren er med til at opvarme bygningerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge DTU vil supercomputeren kunne opvarme bygningerne fuldstændigt i fire måneder om året, men forventningen er, at systemet bliver udbygget og dermed også vil kunne levere mere varme, som normalt ville gå til spilde, men altså her bliver udnyttet.

Den nye supercomputer vil få en lagerkapacitet på 7,5 petabyte, og selve computeren vil fylde 800 kvadratmeter. DTU har dog afsat 3.500 kvadratmeter på Risø Campus til supercomputeranlægget.

»Vi regner med at komme op på omkring 500 brugere, når supercomputeren i løbet af efteråret bliver køreklar. I første omgang vil vi fokusere på alle områder inden for bioinformatikken, både den industrielle bioteknologi og lægemiddelforskningen, herunder personaliseret medicin, der anvender molekylær analyse af personer og deres sygdomme til at bestemme, hvilken behandlingsmetode der vil virke bedst til hver enkelt gruppe,« udtaler chefkonsulent Peter Løngreen fra DTU Systembiologi ifølge pressemeddelelsen.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
30. september 2014 kl. 11:00

Hvor er journalistikken henne i denne artikel?

Det her er bare en forkortet udgave af deres presse meddelelse. Hvor er de opfølgende spørgsmål? Jeg kunne f.eks. godt tænke mig at vide lidt om arkitekturen bag, hvor mange cpu'er og kerner har de regnet med, hvor mange tflops/pflops estimerer de at den kan yde osv.

6
30. september 2014 kl. 09:20

Eller er der andre der gerne vil vide hvem der har bygget maskinen?

5
29. september 2014 kl. 21:28

@Jens

man kunne sagtens lave et cluster af computere decentralt, lokaliseret ude ved 5000 privat personer som så brugte deres overskuds CPU kraft til beregninger. Problemet er bare at vores net ikke er hurtigt nok. Disse beregninger er meget komplekse og sammensatte, og de står tæt sammen med meget meget hurtige forbindelser imellem hinanden, selvom det er lysledere der bliver brugt, så prøver man at holde afstanden imellem rackene så kort som muligt.

Tag f.eks @home netværket, der bruger man decentral computerkraft, det skal ikke udregnes i realtime, og man får små "pakker" som skal analyseres hvor man så sender slutresultatet tilbage til videre anslysering, men den enkelte maskine har lavet fodarbejdet.

Om der er beregnings kapacitet tilovers, jeg tvivler, der er altid noget der kan crunches lidt mere i detaljer. Denne maskine får lov til at køre på fuld drøn hvis man tillader forskerne bare at bruge løs.

4
29. september 2014 kl. 18:15

Med de hurtige internet forbindelser, behøver computeren så at være placeret i Danmark? Vil ikke kunne lejes en hurtigere og bedre, for samme beløb i udlandet?

Udlejes den kapacitet, som ikke bruges?

Umiddelbart vil være mere rationelt og effektivt, at samle verdens "mindre" computere et sted, og udleje datakraften.

3
29. september 2014 kl. 18:01

"Den kommende supercomputer vil ankomme i to præfabrikerede containere..."

"...selve computeren vil fylde 800 kvadratmeter."

Man må da håbe at de kommer af søvejen.

7
30. september 2014 kl. 10:58

Det er da ikke noget problem - forudsat computeren kun er 10 cm høj ;-)

9
30. september 2014 kl. 11:17

Nu er de 800 kvadratmeter jo nok det samlede areal til opsætning af containerene inklusive diverse forsynings, kabel, adgangsveje etc. og så er 30*26 eller sådan noget ikke enormt meget plads.

Vi har selv en containerinstallation stående og den fylder faktisk en hel del.

2
29. september 2014 kl. 17:52

Det er selvfølgelig rart at se den ikke spilder varmen.

... men måske de kunne gå skridtet videre og forske lidt i hvordan man genanvender 5.000-10.000 ton radioaktivt affald?

1
29. september 2014 kl. 17:21

Hvad med Circus Milli ? Eller er de helt ude af dansen ?? (eller måske - shh - hemmelige)