Risiko for fejlmedicinering: Problemer med Sundhedsplatformen betyder, at medicinkort ikke bliver opdateret

9. juli 2019 kl. 10:3610
Risiko for fejlmedicinering: Problemer med Sundhedsplatformen betyder, at medicinkort ikke bliver opdateret
Illustration: Andrei_R/Bigstock.
Mere end hver tredje indlagte patient i Region Hovedstaden fik ikke opdateret sit medicinkort i marts på grund af problemer med en opdatering af it-systemet. Det kan føre til fejl- eller overmedicinering, lyder det fra Dansk Selskab for Almen Medicin.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

En stor gruppe sjællandske patienter kan være i risiko for fejlmedicinering eller overmedicinering på grund af problemer med Sundhedsplatformen.

Det skriver DR.

Det skyldes, at problemer med en opdatering af det udskældte it-system i marts har medført, at flere patienter på Sjælland ikke fik opdateret deres medicinkort. Problemet ramte mere end hver tredje indlagte patient i Region Hovedstaden og 30 procent af de indlagte patienter i Region Sjælland.

Medicinkortene skal give læger og fagpersonale overblik og oplysninger om den medicin, som patienterne tager, og ifølge Anders Beich, der er formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, kan de manglende opdateringer af kortet medføre alvorlige konsekvenser for patienterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis du bliver udskrevet med forkerte oplysninger på dit medicinkort, kan du blive fejlmedicineret og overmedicineret, og du kan få medicin, som ikke harmonerer med det, som du måske stadig tager, selvom det ikke står i FMK (medicinkortet, red.),« siger Anders Beich til DR.

Thomas Dalsgaard Clausen, der er overlæge og sektionschef ved Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden, siger til DR, at problemet skal løses med en ny opdatering af it-systemet, som skal sørge for, at omkring 80 til 90 procent af medicinkortene bliver opdateret, hvor niveauet også lå i december måned.

10 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
11. juli 2019 kl. 21:56

Så er der en overdragelsesforretning, hvor udlejer og lejer enes om opståede fejl og mangler.

Hvorfor er der, på hospitaler, ikke udskrivningsforretningsgang, hvor hospital og patient enes om, at der er “lavet følgende ændringer til Medicinkortet” ? Så ville det være påplads. Og ja, der er borgere som skal have lidt hjælp, men ikke flertallet, til at forstå.

P.S. : faktisk gælder det samme journaler. Jeg har erfaret et en misforståelse i en journal (“Patienten har ingen gener”) pludselig bliver et problem ved skadesanmeldelser til forsikring. Men jeg så det først, da jeg lavede etudtræk fr sundhed.dk som bilag. Gad vist om jeg lykkes med at rette op på det.

8
10. juli 2019 kl. 12:29

Thomas Dalsgaard Clausen, der er overlæge og sektionschef ved Sundhedsplatformen i Region Hovedstaden, siger, at årsagen til at der først rettes op på problemet nu, er, at opdateringen fra februar også medførte andre problemer.

Problemer, der var vigtigere end den stærkt forøgede risiko for fejlmedicinering af et stort antal patienter. Nemlig det nye design:

Der har været en afklaringsanalyse, hvor vi i starten fokuserede meget på det nye design, og det skulle vi også, for det voldte andre og vigtigere problemer end det med FMK, siger han.

https://www.dr.dk/nyheder/regionale/hovedstadsomraadet/risiko-fejlmedicinering-en-stor-gruppe-patienter-har-ikke-faaet

Der kan man se.

Her ligger altså nogle endnu større problemer gemt? Eller hvordan skal det forstås?

7
10. juli 2019 kl. 12:23

Mon ikke der primært er tale om fejlrettelser, og at rette op på de utåleligt langsommelige arbejdsgange.

Måske. Det må vi håbe.

De har i hvert fald stærkt brug for det i Region Sjælland. Lettere arbejdsgange og effektivitet.

Udover Sundhedsplatformen er de trængt af sidste års store fyringsrunde. Hvilket betyder, at de ikke har mandskab og tid til at behandle patienterne inden for garantien på 30 dage.

Derfor er de nødt til at sende patienterne (og pengene) videre til privathospital. I marts måned gjaldt det 60 om dagen. 08.03.19: https://www.dr.dk/nyheder/regionale/sjaelland/sjaellands-universitetshospital-sender-60-patienter-om-dagen-paa

En kendsgerning, der plejer at betyde fyringer igen det følgende år. En nedadgående spiral.

6
10. juli 2019 kl. 09:30

Mon ikke der primært er tale om fejlrettelser, og at rette op på de utåleligt langsommelige arbejdsgange. Det høster alle vist glæde af.

5
9. juli 2019 kl. 15:55

At dømme efter sektionschefens udtalelser, virker det, for mig at se, til, at problemet har kunne afvente den efterfølgende, planlagte opdatering af systemet.

Den faldt, så vidt vides, 19. juni i Region Sjælland (se link nedenfor). Altså omtrent 4 måneder med risiko for fejlmedicinering?

Så – større mener man åbenbart ikke problemet er?!

Jeg husker denne fra 24. april i år:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10219768821077351&set=gm.498788320656629&type=3&theater

Endnu en opdatering af it-systemet, planlagt til her i juni. Se kommentarer. Der er åbenbart 4 opdateringer om året, hvis dette står til troende.

Hvor personalet skal afsætte tid – timer eller dage (ifølge informationsskrivelsen) – til at lære de nye forandringer at kende. Nogle skal rejse fra Region Sjælland ind til Gentofte Hospital, hvor kompetenceopbygningen foregår. Andre igen skal lære det nye via film, oplæg, sidemanden eller selvstudie af forskelligt omfang. Orientere sig i uddannelsesmaterialet eller holde oplæg for kolleger.

Er der samlet set 66.000 medarbejdere, som bruger systemet i de 2 regioner? Eller hvor mange? 4 gange årligt? Hvad koster det mon? Tab (på kerneydelsen, patientbehandlingen)? Højner det effektiviteten efterfølgende?

Man måler på så meget i de to regioner. Der må foreligge tal og dokumentation for forbrug og effekt af ovenstående.

Det virker hermed også til at være relevant at høre lidt nærmere om de mange forbedringer, som disse talrige opdateringer bringer.Hvilke forandringer og forbedringer høster medarbejdere og patienter af dette ekstraordinære ressourceforbrug?

Det handler, som bekendt, om at udnytte de fælles ressourcer bedst muligt.

4
9. juli 2019 kl. 15:39

Læser jeg det rigtigt, akseptere man at 10 til 20 procent af medicinkortene ikke indeholder valid data?
Krydser man bare fingre og håber på at det ikke går galt for patienter, indtil at der kommer en opdatering ud?

Ja, det kunne se sådan ud.

Og så gemmer man såmænd nyheden til sommerferien. Her i juli, hvor hele Danmark ligger på ryggen. Ved strande med is. Slapper af.

Hvor dagens største bekymring er –

  1. Om købmanden mon har grillkul? (Hvis du er i sommerhus). Eller:
  2. Får vi mon en byge?

Det er nu samtidig sæson for den årlige rapport fra Tilsynet med Efterretningstjenester, så vidt jeg husker. 07.07.17: https://www.version2.dk/artikel/forsvarets-efterretningstjeneste-soegte-ulovligt-raadata-2016-1078164https://www.version2.dk/artikel/tilsyn-cfcs-videregav-personoplysninger-aflytning-62-sager-2016-107816009.06.18: https://politiken.dk/indland/art6571532/PET-br%C3%B8d-loven-i-hver-fjerde-sag-i-stikpr%C3%B8verhttps://politiken.dk/indland/art6571556/Det-skriver-tilsynet-ogs%C3%A515.06.18: https://www.version2.dk/artikel/forsvarets-efterretningstjeneste-fortsaetter-ulovlig-soegning-paa-personer-1085403

Hvilken rolle spiller det fx, at det hemmelige politi og militær måske ikke altid overholder landets love, når nu vi slikker solskin? Pyt, siger vi. Vi kan ikke tage os af det.

2
9. juli 2019 kl. 13:32

Læser jeg det rigtigt, akseptere man at 10 til 20 procent af medicinkortene ikke indeholder valid data?

Ja, det lyder helt grotesk, at ambitionerne ikke er højere. Skulle SP ikke netop betyde bedre patientsikkerhed? Er det økonomi, der sætter overgrænsen for ambitionsniveauet her - eller kan det bare ikke gøres bedre?

Det kunne være rart, hvis en journalist konfronterede de ansvarlige med den ambition - og med spørgsmålet om de patienter, det kommer til at ramme.

Og hvordan med forskningen? Kommer det også til at ramme den, når man skal sammenholde medicinering med behandlingsresultater? Det her med "Garbage in - garbage out"?

1
9. juli 2019 kl. 11:21

Læser jeg det rigtigt, akseptere man at 10 til 20 procent af medicinkortene ikke indeholder valid data?

Krydser man bare fingre og håber på at det ikke går galt for patienter, indtil at der kommer en opdatering ud?