Ringsted klar til test: 2.000 skole-computere på vej mod Ubuntu og Openoffice
Ringsted Kommune tager efter sommerferien de første spæde skridt på vejen mod at erstatte Microsofts kontorpakke Office med open source-alternativet Openoffice.
Et projekt, som kan ende med, at alle 2.000 skole-pc'er i kommunen får installeret den gratis kontorpakke.
»Vi har endnu ikke lagt os helt fast på, hvad det skal ende med, men nu starter vi en række forsøg, og potentialet hedder i første omgang 2.000 pc'er på skolerne,« siger indkøbschef i Ringsted Kommune, Leon K. Johansen, til Version2.
Kommunen har valgt at fokusere på udgifterne til Office, fordi det med indkøbschefens ord er »den dyre del af Microsofts produkter«. Ringsted Kommune bruger årligt fem millioner kroner på licenser til Microsoft-programmer.
Men Linux-distributionen Ubuntu har også været med i overvejelserne som et alternativ til Windows.
»Vi spurgte os selv, hvad der ville ske ved at prøve at tage skridtet fuldt ud og samtidig erstatte Windows med Ubuntu. Derfor laver vi på den korte bane nogle tests i skolemiljøet, hvor vi regner med at have de første maskiner med både Ubuntu og Openoffice på plads i løbet af efteråret,« siger Leon K. Johansen.
Kommunens administration kan følge trop
På længere sigt er det tanken, at pc'erne i kommunens administration også står for skud, da besparelsespotentialet ved at skifte til Openoffice her er endnu større.
Skolerne agerer prøveklud, fordi administrationens jungle af fagsystemer gør det svært at skifte fra den ene kontorpakke til den anden.
»Vi har cirka 180 applikationer i vores administration, og uanset om det er Microsoft Office eller Openoffice, skal kontorpakken integreres med rigtigt mange applikationer. Det giver problemer, og derfor er det nemmere at begynde på skolerne,« siger Leon K. Johansen.
Herhjemme er blandt andet kommunerne Lyngby-Taarbæk og Gribskov allerede godt velbevandrede på den vej, Ringsted nu så småt bevæger sig ud af.
Lyngby-Taarbæk udrullede sidste efterår Openoffice i Novells udgave på alle skole-pc'erne i kommunen, mens Gribskov siden 2007 har brugt Openoffice i både administrationen og på skolerne.
Ifølge Gribskov har skiftet til Openoffice foreløbigt givet sig udslag i besparelser på omkring fem millioner kroner.
**Læs også: **Gribskov: Vi har sparet 5 millioner ved at bruge Openoffice
Leon K. Johansen påpeger dog, at der vil gå nogle år, før der kan hentes reelle besparelser hjem.
»Et realistisk mål er nok at kunne spare, hvad der minder om en halv eller en hel million kroner i løbet af et par år. Men de penge vil gå til den udviklingsomkostning, der vil være ved at skifte,« siger indkøbschefen.
»Men fremadrettet vil det begynde at kunne betale sig hjem, så vi tror på muligheder, ikke mirakler,« tilføjer han.
Debatten om den gratis kontorpakke Openoffice har til tider været højrystet her på Version2.
Tilhængerne priser Openoffice for at tilbyde omtrent samme funktionalitet som Microsoft Office uden at koste en krone.
I den modsatte ende af skalaen har Microsoft ikke overraskende betvivlet det reelle beparelsespotentiale, mens elever i 9. klasse i Lyngby-Taarbæk Kommune blandt andet har raset over konverteringsproblemer mellem de to kontorpakkers skriveprogrammet, Word og Openoffice Writer. Eleverne savnede også en Openoffice-erstatning for Microsoft Publisher, der tit bliver brugt i skolesammenhæng.
**Læs også: **Skoleelever stærkt utilfredse med Openoffice

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.