Ringkøbing vil sikre borgerne fiberforbindelse med nyt udbud

Et nyt udbud om fiberforbindelser til Ringkøbing-Skjern Kommune skal også sikre borgerne billigt super-internet. Det må højst koste 2.500 kroner at få fiber lagt ind, kræver kommunen.

Har man ønsker om at få høj båndbredde på nettet, skal man helst ikke bo i Ringkøbing-Skjern Kommune.

En analyse af kommunens internetdækning har nemlig vist, at mulighederne for borgere og virksomheder i kommunen ligger et stykke under landsgennemsnittet.

Den placering er Ringkøbing-Skjern Kommune ikke tilfreds med, så nu skal et nyt udbud om fiberforbindelser til kommunen bruges som løftestang for at få fiber ud til borgere og virksomheder også. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Udover de krav, kommunen selv stiller til nye fiberforbindelser, rummer udbuddet derfor også et ekstra krav om billig fibertilkobling hos alle byboere i den vestjyske kommune.

Bor man i en by eller landsby, skal fiberleverandøren tilbyde fiberadgang for højst 2.500 kroner. Der er også sat loft over, hvad forbindelsen må koste om måneden, baseret på markedspriser, skriver kommunen, som nu venter spændt på at se, hvordan reaktionen fra leverandørerne er på udbuddet.

Dækningen i Ringkøbing-Skjern Kommune er ujævn, da områderne Tarm og Hemmet delvist har fået rullet fiber ud af energiselskabet SE.

Omvendt står det sløjt til i den nordlige og vestlige del af kommunen. I fem af kommunens ni områder er det således under 20 procent, som har mulighed for at få en upload-hastighed på 30 megabit/sekund eller hurtigere. I fire af de ni områder kan højst 60 procent få downloadhastigheder på 30 megabit/sekund.

Rapporten om internetdækningen i Ringkøbing-Skjern Kommune er oven i købet skrevet før Skylines konkurs, hvilket betyder, at dækningen i dag er dårligere for mange borgere og virksomheder, end den var dengang.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (17)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#2 Jens Jönsson

Samtidigt bør kommunen lave en interesse tilkendegivelse blandt borgerne, det ville opildne flere leverandører, forudsat at der vil være tilslutning nok. Men godt at se noget initiativ fra politisk side....

 • 5
 • 0
#3 Mogens Ritsholm

Dejligt endeligt at se et frisk initiativ fra en kommune.

Men slaget bliver nok ikke vundet i første runde.

Man kunne mistænke, at de store teleselskaber, der kan levere erhvervsløsninger til kommunen, vil sprælle som en friskfanget vestjysk rødspætte for at løse problemet for private med alt andet end fiber. For det kan jo få alt for mange konsekvenser generelt i det igangværende spil om mobil, fiber, kobber, hvor de har lagt indsatsen et andet sted. Og efter min mening gjort det forkert.

Er der mon alligevel et af de store selskaber, der vover at samarbejde med elselskaberne i denne sag?

Hvorfor ikke? det går jo ikke alt for godt for flere af dem med deres hidtidige strategi.

 • 4
 • 0
#5 Søren Mikkelsen

Måske man skulle kigge lidt på priser, regler og fremtid her. Her i området koster det 1800kr at få lagt fiber ind og det er jo ret langt fra det 2500kr som er den øvre grænse denne kommune har valgt, væk med ham der har taget den beslutning. Her er der allerede fiber lagt ude på gaden og oprettelse burde derfor være gratis ud over de ca 200kr de altid tager i oprettelse men TDC holder på jeg skal betale 1800kr i oprettelse for at få det lagt ind her trods det burde være gratis ifølge IT- og Telestyrelsenat (læs mere her: http://www.computerworld.dk/art/117185/nu-kan-du-kraeve-at-faa-fiber-gra...) men da TDC arbejder på en løsning hvor de gode gamle telefon kabler vil komme op på langt over den nuværende ADSL hastighed og mere end Waoo's 90/90 er det klart de vil snyde og fuske alt de kan for ikke at få kunder på fiber da de stadig kan tjene godt på de gamle telefon kabler som de for øvrigt stadig tager penge for at have lagt ned trods den regning er betalt for længe siden.

Jeg kender ikke meget til det men vil tro at de gode gamle telefon kabler er lagt ned og betalt af TDC og andre som TDC siden har opkøbt og den regning har de så smidt oven i den normale telefon/adsl regning vi normalt betaler og det samme burde så ske med fiber men her har TDC valgt at holde prisen i top (betaler stadig for vedligeholdelse af gamle telefon kabler) og oven i købet at smide et oprettelsesgebyr på 1800kr ud til kunden trods de ved dette hverken er fair eller lovligt om ikke andet i mit område ifølge IT- og Telestyrelsen (30 meter reglen).

TDC fusker og staten sjusker!

Kom igen!

 • 1
 • 1
#6 Anonym

jeg tror at du blander nogle ting sammen her.

Der er tale om, som jeg læser artiklen, priser for nyetablering i områder, altså hvor vi ikke snakker om tilkendegivelsesprocenter, og så giver det god mening at prisen for etablering får en øvre grænse. Det kunne jo være på en villavej i et guldbryllups kvarter at der måske kun er en eller to husstande der er interesseret i at blive tilsluttet - med Ringkøbings model (som jeg læser det) så koster det dem 2500,- hvor det i mange af Waoo områderne ville blive til et nej i det kvarter (med mindre kvarteret ligger i en logisk graveretning for andre etableringer)

Dit TDC rant er i denne sag fuldstændig uvedkommen. TDC kan dog byde ind på opgaven som de andre net operatører. 30 meter reglen gælder kun i Dong området så det giver slet ikke nogen mening at bringe det ind i en fiberdebat i et område der ligger flere hundrede km fra Dong område på Sjælland. Skulle fiberselskaberne blive presset på et eller andet tidspunkt over Telefanternes "op til" fantasihastigheder, så er det en "relativ" simpel manøvre at tilbyde gigabit hastigheder (om kunden så har udstyr der kan klare de hastigheder er en anden historie)

 • 3
 • 0
#9 s_ mejlhede

Telefanternes "op til" fantasihastigheder, så er det en "relativ" simpel manøvre at tilbyde gigabit hastigheder (om kunden så har udstyr der kan klare de hastigheder er en anden historie)

Min routere til 700,- kr. kan klare hardware NAT op til 800Mbps , og trådløs på både 2.4 og 5 GHz området, som skulle give en båndbrede på 450Mbps til 750Mbs på den trådløse side. Har også 60Mb/s/60Mb/s i Ringkøbing Skjern området, og det er også det jeg får leveret. Henter f.eks. Libra office med 6 MB/s mens man ser TV i HD.

 • 0
 • 0
#10 Anonym

Har også 60Mb/s/60Mb/s i Ringkøbing Skjern området, og det er også det jeg får leveret. Henter f.eks. Libra office med 6 MB/s mens man ser TV i HD.

Dit TV signal er ikke en del af de 60/60 så det er underordnet om du ser HD eller SD kanaler hvis du ser TV signalet på Waoo's TV boks. De 60/60 er til surf og andre services end IPTV.

Jeg kan se på min router at hvis jeg kører med tv signal på vores TV boks, og belaster routeren med data overførsel, så kan CPU'en på routeren blive ret så belastet, og det er det jeg mener med at kundernes udstyr kan give problemer. Profiber, som var dem der startede med at levere vores fiber, leverede hos os en meget gammel Linksys router, som slet ikke kunne klare at man surfede samtidig med at man så TV - CPU'en kunne slet ikke håndtere belastningen. I dag kører jeg med en Netgear WNR3500L hvor jeg har smidt en Tomato firmware på. Den klarer det meget bedre og vi har ikke problemer med at køre multirums TV

 • 1
 • 0
#11 s_ mejlhede

Ser HD TV på min PC, har 3 TV bokse ved siden af. Det er derfor at sydenergi ikke levere 100Mb, når man også har TV ved dem.. Har ikke oplevet at sydenergi har haft problemer med at levere "varen" selv om der også leveres TV. Så ser ikke din pointe. Der skulle helle ikke hvis man læser specifikationer inden man køber, være problemer med at finde billigt udstyr der kan håndtere 100Mb. En gammel draytek routere fra 1999, kan stadig håndtere 35-40 Mb, selv med filter. Det er mere antallet af sessioner der kan dræbe nogen router.

 • 0
 • 0
#14 Jens Åge Holm

Det bliver spændende at følge, men jeg mener, at de blander nogle ting sammen, som ikke gør udbuddet nemmere. Det er en smuk tanke at prøve at sikre borgerne bedre internetforbindelser, men som jeg ser det, så har de lige indsnævret feltet af bydere til Nianet og TDC. De er de eneste, der mig bekendt har produktet "Internet via fiber udenfor boligforeninger" på hylden (Nianet via deres ejere/WAOO). Og TDC er næppe synderligt interesserede i at udvide deres fiberdækning til de sidste meter ind til brugerne på nuværende tidspunkt, hvis man lytter til deres strategi. Jeg tror ikke, der er andre aktører, der vil lave et samarbejde med WAOO for et enkelt kommunalt udbud - og der mangler vel forøvrigt et fiberselskab i Midtvest Bredbånds tidligere område. Opgaven med at forbinde kommunens institutioner er også noget mindre end opgaven med at sikre, at borgerne også kan kobles op. Dermed bliver den sekundære leverance til det primære kostelement i udbuddet, og det virker uhensigtsmæssigt. Vil det forøvrigt ikke ligne kommunal støtte til fiberudrulning, hvis det lykkes at lave en aftale?

Og lige for at det er på det rene, så arbejder jeg ved et af de selskaber, der ikke vil kunne byde under de betingelser, men udtaler mig her på egne vegne.

 • 0
 • 0
#15 Anonym

Vil det forøvrigt ikke ligne kommunal støtte til fiberudrulning, hvis det lykkes at lave en aftale?

Kun hvis kommunen spytter penge ind pr installation, hvilket ikke ser ud til at være tilfældet. For mig at se stiller kommunen blot det krav til udbuddet, at vinderen af udbuddet skal tilbyde private adgang til attraktive vilkår.

Det står Nianet, TDC, de lokale elselskaber eller Syd Energi (som er meget aktive uden for deres traditionelle leveringsområder) frit for om de så vil acceptere de vilkår

 • 1
 • 0
#16 Jens Jönsson

Der skulle helle ikke hvis man læser specifikationer inden man køber, være problemer med at finde billigt udstyr der kan håndtere 100Mb. En gammel draytek routere fra 1999, kan stadig håndtere 35-40 Mb, selv med filter. Det er mere antallet af sessioner der kan dræbe nogen router.

Der er masser af consumer udstyr der ikke kan levere meget mere end 20-30 Mbit/s. De sjove problemer opstår også hos Hr. og Fru Jensen, som har en router med trådløst 54G. Den kan levere ca. 25 Mbit/s og hvis de så har fået 40/40 Mbit/s forbindelse, så har man problemet, når der køres en hastighedstest.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere