Rigtige mænd tager ikke backup: Dansk atomfysiker fik stjålet bærbar med 5 års forskning

Den danske fysiker Mads Frandsen har udlovet en dusør på 5.000 kroner for at få den eneste kopi af sine data retur, efter hans bærbare pc blev stjålet i Københavns Lufthavn Kastrup.

Han har ingen backup af flere års uvurderligt arbejde, som skulle have været brugt i forbindelse med eksperimenterne på det europæiske forskningscenter for partikelfysik CERN. Og nu er den bærbare pc med den eneste kopi af hans forskning blevet stjålet.

Den danske atomfysiker Mads Frandsen fra Oxford University fik om morgenen den 8. januar stjålet sin gamle T60 Thinkpad, da han var ved at tjekke ind i Terminal 2 i Københavns Lufthavn Kastrup. Det skriver Ekstra Bladet.

Politiet har overvågningsbilleder af tyven, men Mads Frandsen har også stillet en dusør på 5.000 kroner på højkant for oplysninger, som kan skaffe ham sine data tilbage.

»Det bliver et kæmpe arbejde at genskabe alle de notater og beregninger, der lå på computeren. Bare jeg kan få harddisken og de data, der er på, retur, er jeg glad,« siger Mads Frandsen til Ekstra Bladet.

Ifølge Ekstra Bladet erkender han selv, at det er 'torskedumt', at han ikke har taget backup af sit arbejde. Og det er ham nok en ringe trøst, at han ikke er ene om at være torskedum.

Læs også: 9 ud af 10 tager ikke backup

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (33)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Per Gøtterup

Nej, rigtige mænd (og kvinder) tager selvfølgelig backup, og hvis man ikke kan overskue at huske det (distræte professor-typer f.eks.) så findes der automatiserede løsninger som gør det automatisk når man er online, f.eks. keepit som er 100% dansk. Der er simpelt hen ikke nogen undskyldning for ikke at have backup.

 • 0
 • 0
#7 Jens Madsen

Hvis man antager at hans forskning er betalt af andre, fx legater, stipendier, firmaer etc., så har han et ansvar for at levere et videnskabeligt arbejde. Ved ikke at tage backup, udviser han så ikke grov uagtsomhed, som kan medføre erstatningspligt?

Spørgsmålet er, om han - eller IT-afdelingen har ansvaret for backup. F.eks. kan IT-afdelingen, godt have ansvar, for indstallering af en automatisk backup løsning.

 • 0
 • 0
#11 Kristoffer Brammer

Ingen tvivl om at ledelsen i ethvert firma (incl. universiteter) bliver nødt til at tage ansvar for at deres IP sikres og beskyttes på passende vis. Man kan godt forlange af medarbejderne, at de følger procedurer indenfor en vis rimelighed, men når det er noget SÅ værdifuldt, kan det ikke overlades til den enkelte medarbejders disciplin og hukommelse. Total slendrian fra Oxford U.s side. Gad vide om de heller ikke har lås på dørene eller brandslukkere på kontorerne? Eller forsåvidt hemmeligt password til deres netbank?

 • 0
 • 0
#14 Jan Ulrich Jensen

"Forskningen" er tilsyneladende totalt værdiløs, når han kan få lov til at rejse rundt med det hele på en bærbar PC.

Selv en dansk bachelor-studerende har da ellers lært at tage mere end én sikkerhedskopi af sin afslutningsopgave - løbende - vel at mærke.

De fleste organisationer har desuden sikkerhedspolitikker, som skal overholdes af alle ansatte. Brud på disse kan medføre fyring!

Vi kan jo også håbe, at journalisten blot har fået hele historien "galt i halsen".

 • 0
 • 0
#16 Alfred Heller

Bare for at nævne det så har alle universiteter og de fleste forskningsinstitutioner såvel en bibliotek og en IT-afdeling. Mens de sidste holder styr på bits'ene er de bibliotekerne trænet til at holde styr på hvad dataene er til (metadata m.m.). Under den elektroniske forskningsbibliotek DEFF arbejder vi at etablere stabile systemer, såvel teknisk som organisatorisk, så at sådanne datatab ikke forekommer og at de enorme datatab vi ikke hører om, heller ikke forekommer. Vi er i begyndelse af denne udvikling og alle forskningsbiblioteker vil gerne høre om evt. udfordringer og forsøge at indgå i løsningsprojekter. Det sidste bit der mangler er, at bevillingsgivere også afsætter ressourcer til formålet.

Se evt. eScience-debatten om det f.eks. Tony Hey's http://www.librarything.com/work/9336472

Kom nu i gang! Der bliver tabt investeringer og muligheder for milliarder.

(Al)Fred fra DTU Biblioteket

 • 0
 • 0
#18 jonas koch

og hovedrystende, at en "rocket scientist", kan være så dum.

hvorfor er det nødvendigvis IT afdelingens ansvar at have en daglig backup af hans arbejde? hvorfor er det altid andres ansvar når det går galt?

han burde have haft en backup selv. en harddisk kan i en bærbar har sjældent et mange årigt liv, og en usb stick koster ingen ting i dag.

han skal være glad hvis han får lov til at beholde sit job efter sådan en kvejning.

 • 0
 • 0
#19 Ulrik Gerdes

Jeg oplevede det i 1994, da jeg arbejdede med et videnskabeligt projekt på Odense Universitetshospital [nej, der var ikke mange der havde bærbare computere dengang, men jeg havde altså en].

Jeg havde forladt mit kontor for at gå på toilettet, og vendte tilbage til et tomt skrivebord. Og tænkte først, i en lidt surrealistisk opfattelse af situationen, at det nok bare var nogle af mine kolleger der havde villet drille mig ved at gemme computeren.

Jeg havde sikkerhedskopieret harddisken en uge tidligere, men blev alligevel stiktosset: Alt det bøvl og besvær med at få regeneret mine data, så godt det nu kunne lade sig gøre, bare fordi én eller anden båtnakke ville score et par tusinde på at forsøge at sælge lortet. Og at køberen, det røvhul, bare ville starte med at reformattere harddisken for at kunne sælge computeren videre til en anden fucking idiot [det kunne man let gøre dengang, selvom man ikke var en ørn til at knække adgangskoder, eller til it i det hele taget].

Jeg har meget medlidenhed med Mads Frandsen, som dog i fremtiden sikkert også vil følge disse råd som jeg har gjort siden 1994: Lad aldrig din bærbare ude at syne! Og hvis du gør det, så bed en anden pålidelig person om at holde øje med den. Og husk at sikkerhedskopiere harddisken med jævne mellemrum.

 • 0
 • 0
#20 Rune Eilertsen

Ja.. fokusen på om at andre skal tænke på hans lokale data er absurd... Jeg er sikker på, at hans arbejdsplads nok har en server med personlige dreve som han kan gemme på. Hvis han i 5 år har gemt data lokalt, så er det ikke bare han selv som er dum, men også hans kollegaer og overordnede. For det virker da absurd han har siddet på disse data alene i 5 år ? Så. nej..slut at tørre den af på IT afdelingen, dette er uakseptabel praksis, og som mange siger.. bare det at have dataene på en laptop, når man ved hvor tit dem bryder sammen, ramler i gulvet etc. . Så dum har man ikke lov til at være som bruger.. Specielt med en højere uddannelse, hvori PC er en naturlige arbejdsredskab.

Og også enige i at 5000 i dusør er latterlige beløb. Hvem vil vel stå frem med den stjålene PC for det beløb? hahaha altså.. det skal nok mindst en null mere bagved. Hvad koster det at restore en defækt hdd ? 20 til 30 tusind i labaratoriet ? Så det er hvad han risikerede blot ved en maskin fejl..

 • 0
 • 0
#21 Thomas Arthur Nielsen

Som indehaver af flere virksomheder de seneste 15 år, har jeg et lille ordsprog til mine medarbejdere:

Rigtige mennesker tager ikke backup, de tager deres afsked med et smil.

Vi 7-9-13 været i stand til at genskabe vores data på de ned brud vi har haft. Ikke mange, men det sker.

 • 0
 • 0
#22 Henrik Eismark

Mon ikke forskerens pendul viste mere mod vest gennem årene.

Forhåbentlig har skatteyderne ikke betalt for denne forskning, som forskeren gennem grov uagtsomhed har forskertset, idet der så kan være tale om erstatningsansvar. Måske i millioner.

På et dansk universitet brugte en forsker millionerne på sine egne livsstisbehov, men er der ikke et ansvar et sted. Et ledelsesansvar måske?

Skal danske arbejdere pukle ud over al rimelighed til topskatter for at elitære forskere kan smide års arbejde ud i ligegyldighed?

Der må være en lovgivning, der stiller forskere til ansvar for deres manglende pligtopfyldelse.

 • 0
 • 0
#24 Erik Olsen

laver vigtige og garanteret ukrypterede forskningsresultater på en bærbar computer i en lufthavn. De burde overhovedet aldrig nogensinde kunne komme uden for "Fort Knox", hvor datasikkerhed er en selvfølgelighed. Man kan arbejde 100 % effektivt overalt via opkobling. (Citrix eller whatever) Alt andet er både utilgiveligt dumt og komplet uansvarligt.

 • 0
 • 0
#27 Torben Mogensen Blogger

Det er da mærkeligt, at nogen gider stjæle en bærbar computer, der er mindst fem år gammel. Hvis den er mindre end fem år gammel, må noget af hans forskningsdata findes på en ældre computer, og det er vel en form for backup (omend ikke specielt hyppig).

Eller er der overdrevet lidt i historien?

 • 0
 • 0
#28 Erik Olsen

... der er nok ikke overdrevet spor. Det er slet ikke den gamle laptop, der er tyvenes mål, men der imod de data, der gemmer sig på den. Det er desværre hverken første eller sidste gang virksomheder mister værdifulde data på denne måde. Professionelle tyvebander går målrettet efter disse "lavthængende frugter".

 • 0
 • 0
#29 Morten Winther

Det er da mærkeligt, at nogen gider stjæle en bærbar computer, der er mindst fem år gammel.

Nu er der jo også lige det at en T60 fra 2005 ligner en T410 fra 2011.

Thinkpad-serien er jo ikke ligefrem den laptop der får de mest radikale ændringer i designet, så en tyv har nok svært ved at se forskel. Han ville nok også have taget en T30 med 10 år på bagen.

 • 0
 • 0
#31 Jan Ulrich Jensen
 • mon ikke det er fordi, "forskeren" slet ikke arbejder på en dansk statslig institution.

Medmindre altså Oxford University har en afdeling på Samsø ;-)

Det går i øvrigt generelt dårligt for stat og kommune med at efterleve de retningslinier, som Folketinget har besluttet. Hér tænker jeg særligt på "open source" fremfor Microsoft.

 • 0
 • 0
#32 Rune Nørager

Dels har mange fremhævet at beløbet for at tilvejebringe data/computer er påfaldende lille, og dels har mange fremhævet det absurede i at en i øvrigt begavet person har undladt at tage backup af sit kæreste eje.

Dette kunne afføde den mistanke at vedkommende godt kunne have brug for at "5 års forskning" belejligt forsvandt... specielt hvis der var et eller andet problem knyttet til de 5 års forskning.

Det ville i så fald ikke være første gang at IT problemer af den ene eller anden slags, blev den belejlige syndebuk for en bruger som har jokket i det.

Bare en tanke fra det måske mere konspirationsteoretiske hjørne.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere