Rigsrevisors skideballe til Forsvarets SAP: Elendigt til økonomisk overblik

Det er umuligt for Forsvaret at få overblik over, hvad for eksempel krigen i Afghanistan koster. ERP-systemet Demars kan ikke give svarene.

Rigsrevisionen og Folketingets Statsrevisorer er igen fremme med en skarp kritik af Forsvarets økonomistyring.

I ti år har man ikke haft styr på økonomien i Forsvaret, og det betyder blandt andet, at Folketinget ikke kan få svar på, hvad det koster at sende Danmark i krig i udlandet. Det skriver Politiken.dk.

Forklaringen fra Forsvaret lyder, at it-systemet, som holder styr på alle udgifter i Forsvaret, er så kompliceret, at det er umuligt at få overblik over de samlede udgifter til en mission.

Når Folketinget derfor godkender at sende fly til Libyen eller soldater til Afghanistan, kan regningen havne på noget helt andet end forventet.

»Folketinget træffer selvfølgelig beslutningerne alligevel, men det kan være, at det, man tror koster en milliard, viser sig at koste halvanden. Og hvad gør man så?«, siger Peder Larsen (SF), formand for Folketingets statsrevisorer, til Politiken.

Forsvaret bruger det SAP-baserede system Demars, som blev kendt som Danmarks dyreste ERP-projekt med en regning, der passerede en milliard kroner. Da Demars blev taget i brug i 2004, efter seks års udvikling, afløste det 90 gamle it-systemer.

Kritikken fra Rigsrevisionen og Statsrevisorerne kommer i anledning af en ny beretning om Forsvarets økonomi. Da Rigsrevisionen tidligere har været efter Forsvaret for elendig økonomistyring, bliver skideballen nu ekstra stor.

Ifølge Peder Larsen er kritikken af Forsvarets økonomiske styring den alvorligste, statsrevisorerne har uddelt i 'mange, mange år.'

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Følg forløbet
Kommentarer (9)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Michael Wörffel Intile

Forklaringen fra Forsvaret lyder, at it-systemet, som holder styr på alle udgifter i Forsvaret, er så kompliceret, at det er umuligt at få overblik over de samlede udgifter til en mission.

Når Folketinget derfor godkender at sende fly til Libyen eller soldater til Afghanistan, kan regningen havne på noget helt andet end forventet.

Goddag mand økseskaft - skal vi lige prøve een gang til. Prøv lige at læs og forstå den (tåbelige) forklaring grundigt, hvis forklaringen holder vand er det altså blot bogholderen som ikke kan finde ud af at kontere......

 • 0
 • 0
#2 Tommy Johansson

Den er desværre god nok. Systemet er så kompliceret at det ikke er muligt at benytte det uden en flerårig uddannelse. Økonomi styring har nu udviklet sig til at vi ikke mere har små lokale lagre der hvor vi skal bruge delene men skal enten køre 3-5 km for at hente 1(en) spændeskive, eller vent 1-2 dage på at få den leveret efter at have brugt ca 1 time på at finde det rigtige nummer på delen og udfylde en rekvisition i SAP. Det gør det hellere ikke lettere at politikerene ændre mening midt i at vi gør klar til en A/A får besked på at vi skal flyve A/G.

 • 0
 • 0
#4 Svend Åge Brink Poulsen

Private virksomheder i Danmark, har hverken sammen størelse, og så forskellige opgaver. Samtidigt er det helt rigtigt hvad Tommy siger, Politikerne skifter holding hele tiden. Så at drage så nær sammenligning med private virksomheder, viser ikke det korrekte billede.

I øvrigt giver overskriften indtrykket af at det er SAP der er elendig. Her kan man jo så godt drage sammenligninger med andre åndsvage overskrifter fra ekstra bladet

 • 0
 • 0
#5 Tommy Johansson

Nu har jeg også erfaring fra det private erhvervs liv, og der har man ikke tid til at det er virksomheds ledelsen der skal beslutte om jeg skal have 4 pære kiggende i en skuffe til mine 12 biler.På grund af SAP/ Rigsrevisionen må vi ikke have diverse smådele liggende på vores lokale lager, men skal bruge tid på at udfylde en rekvisition for hver enkelte sikring, pærer,møtrik,mm som skal konteres på hvert enkelte køretøj.Hvis jeg skal bruge for 500kr jern til et stativ skal jeg bruge ca 1 time på at finde det rigtige nummer, lave en projekt beskrivelse, som så skal godkendes af : min daglig leder,værksteds leder,afdelings chef og måske flyvestations chefen. Hvis de godkender det skal jeg tale med en forsyner som skal bestille det via Flyvestationens forsynings element som formodentlig fremsender bestillingen til Forsvarets hoveddepot.Det tager ca 1-2 måneder fra jeg foreslår at vi laver en smart detalje til jeg får materialerne.Hvis jeg ude i det civile skal bruge for 500kr jern spørger jeg mester og køre ud og henter det, projektet er færdigt næste dag.

 • 0
 • 0
#6 Michael Wörffel Intile

Det er ikke the issue om FSV har nogle smålagre eller ej, the issue er om det er muligt at kontere på de rigtige konti og det er det.

.... men skal bruge tid på at udfylde en rekvisition for hver enkelte sikring, pærer,møtrik,mm som skal konteres på hvert enkelte køretøj......

Hvad er så problemet med ikke at kunne finde ud af hvad f.eks. krigen i Afghanistan koster? Sandheden er nok snarere at krigen i Afghanistan er så svimlende dyr at FSV ikke tør/ønsker oplyse den reelle pris.

 • 0
 • 0
#7 Tommy Johansson

Problemet er at SAP er så kompliceret, at hvert enkelt medarbejder skal have et uge kursus bare for at kunne logge ind.De data der bliver logget i systemet er næsten umulige at finde, hvis man ikke har den rigtige uddannelse.Der er så mange forskellige moduler i SAP, og Alle data bliver logget i systemet, men datamining er ikke et af modulerne, derfor er det måske svært at overskue de enorme datamængder.Et andet problem er at opgaven ændre sig.Hvis beregnings grundlaget for Libyen missionen var A/A kan man beregne prisen ud fra ca hvor mange AMRAAM ,Sidewinder misiler og fuel der skal bruges til at nedkæmpe ex.270 fly med en sortie rate på 4 fly x 2 missioner pr døgn. Når man sø ændre forudsætningerne fra A/A til A/G,hvor der skal nedkæmpes op i mod 3000 pansrede køretøjer,2000+ bunkers og depoter og hvor der på hver eneste mission bliver brugt ammunition. Bomber er IKKE billige men giver en høj investmentrate payback sammenlignet med at bruge hærstyrker til at udføre den samme mission.

 • 0
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere