Rigsrevisonen: Ministerier halser efter it-ansattes lønkrav

24. februar kl. 11:579
Rigsrevisonen: Ministerier halser efter it-ansattes lønkrav
Illustration: megaflopp/Bigstock.
Ministerierne har problemer med at rekruttere og fastholde ansatte til udvikling af it-systemer grundet stor efterspørgsel på deres kompetencer. »Problemerne skyldes udfordringer med at kunne tilbyde et lønniveau og et fagligt miljø, der kan matche niveauet på det private arbejdsmarked,« lyder det i beretning fra Rigsrevisionen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når det gælder it-området, kan ministerierne ikke følge med lønnen og kompetencerne på det private arbejdsmarked, hvilket giver problemer med rekruttering og fastholdelse af medarbejere.

Det skriver ITWatch på baggrund af en beretning fra Rigsrevisionen om statens brug af interne kompetencer og eksterne konsulenter.

Læs også: Københavns Lufthavn skærper cybersikkerheden efter gårsdagens DDoS-angreb

Overordnet konstaterer Statsrevisorerne »med tilfredshed, at statens brug af eksterne konsulenter er blevet mere strategisk, idet man mere systematisk tager stilling til, hvornår ekstern bistand er nødvendig, og om man kan bruge interne kompetencer i stedet,« lyder det blandt andet fra Statsrevisorerne i forbindelse med beretningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derudover konstaterer Statsrevisorerne, at statens brug af it-konsulenter og juridisk bistand er steget hvert år siden 2017. Siden 2019 er der sket et fald i statens brug af eksterne konsulenter med 127 millioner kroner, men dette er udelukkende sket i forhold til managementkonsulenter. Staten brugte ca. 5,5 milliarder kroner på eksterne konsulenter i 2021. I 2024 skal staten have opnået en samlet årlig besparelse på ca. 1,1 milliarder kroner.

Læs også: It-nedbrud forsinker tusindvis af flypassagerer i Frankfurt

»I forhold til ministeriernes indkøb af it-konsulenter har flere ministerier oplyst, at de primært anvender eksterne konsulenter, fordi de har brug for specialiserede it-kompetencer, som ministerierne ikke har internt,« skriver Rigsrevisionen i beretningen og fortsætter:

»Det gælder fx kompetencer til udvikling af it-systemer. Flere af ministerierne har oplyst, at de har udfordringer med at rekruttere og fastholde denne type af medarbejdere, da der generelt er stor efterspørgsel på deres kompetencer. Flere af ministerierne har desuden oplyst, at problemerne skyldes udfordringer med at kunne tilbyde et lønniveau og et fagligt miljø, der kan matche niveauet på det private arbejdsmarked. Endelig har flere af ministerierne oplyst, at de bruger eksterne it-konsulenter, fordi der er tale om tidsbegrænsede opgaver, eller fordi de ikke har tilstrækkeligt med opgaver til, at det kan betale sig at have kompetencerne internt.«

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
6. marts kl. 23:39

Jeg var for et halvt års tid siden til jobsamtale ved Forenklingsstyrelsen, og havde før samtalen sat mig ind i lønstatistikken. De så helt forskrækkede ud, da jeg fortalte, hvad jeg forventede at få i løn—og jeg trak endda 10% fra, fordi det var offentligt. Det viste sig, at de lå 40% under statistikken. Ja, jeg hørte selvfølgelig aldrig tilbage, ikke en gang et afslag gad de sende.

8
3. marts kl. 11:03

En anden udfordring mht. IT-medarbejdere er, at det i staten kan være svært at opnå en god løn og indflydelse, hvis ikke man har en akademisk uddannelse på kandidatniveau. Så en dygtig EDB-assistent, datatekniker, datamatiker eller diplomingeniør har typisk - også trods relevant (og måske lang) erhvervserfaring, efteruddannelse og specialisering - ikke så gode muligheder som en kandidat med generalistkompetencer. Det følger til dels af overenskomsterne, men det ligger også i mindsettet hos de ansættende (som ofte er DJØF'fere uden IT-kompetencer), at en kandidat pr. definition nok er mest værd - uanset fag.

6
27. februar kl. 11:35

Flere af ministerierne har desuden oplyst, at problemerne skyldes udfordringer med at kunne tilbyde et lønniveau og et fagligt miljø, der kan matche niveauet på det private arbejdsmarked.

Det er tankevækkende, at de ikke vil tilbyde en konkurrencedygtig løn men samtidig gerne vil betale en meget højere timeløn for at hyre de samme folk ind via et konsulentbureau.

7
27. februar kl. 12:49

Det er en simpel konsekvens af cigarkasse tænkning.

Fastansatte er underlagt af det forhold at det offentlige ikke må være lønførende, et dogme fra højrefløjen.

Løstansatte konsulenter derimod kan indkøbes til markedspris.

5
27. februar kl. 11:27

De steder hvor det lykkedes at give en konkurrencedygtig IT løn, er det typisk fordi man så gør IT manden til team-leder/chef - da det giver mulighed for mere i løn, inkl. "et par andre trick".. Og det er et problem for det offentlige. Derudover bør de virkelig forbedre arbejdsforholdene, sikre sig at den primære grund for at vælge det offentlige til - også er til stede: At kunne gøre en forskel - herunder få fjernet bureaukratiet og sikre at afdelingslederen f.ex. i det mindste har nok respekt for sine dygtige medarbejdere til at tage dem med på råd og sikre sig at folk føler de har noget at sige. Sådan burde alle chefer sådan set gøre - især da mange beslutninger drejer sig om det der arbejdes med (IT) - og så bør chefen i højere grad agere som projektleder, sætte sig nok ind i emnet til at støtte op om den koncensusbeslutning teamet er kommet frem til - istedet for at lege politiker - som alt alt for mange ledere i det offentlige gør :(

4
27. februar kl. 08:59

Det har helt sikkert ikke noget med de mange it-ukyndige chefer at gøre.

3
26. februar kl. 15:55

Det lyder som udfordringer der burde være relativt nemme at løse.

  • Løn efter kvalifikationer - det er det nemmeste og lige til.
  • For små opgaver og fagligt miljø i de enkelte ministerier, nemt nok: ansæt dem i digitaliseringsstyrelsen og lad andre ministerier benytte dem som interne konsulenter.

På den måde vil digitaliseringsstyrelsen også nemmere holdes involveret ift. at hele det offentlige område følger en overordnet strategi for IT.

1
24. februar kl. 15:22

Mærkeligt. Det virker til at ledere og mellemledere i det offentlige, sagtens kan følge med det private for SMV løn. Hvorfor kan de så ikke følge med for IT-specialister, sygeplejerske eller andre faglærte-job?

2
24. februar kl. 20:02

Mærkeligt. Det virker til at ledere og mellemledere i det offentlige, sagtens kan følge med det private for SMV løn. Hvorfor kan de så ikke følge med for IT-specialister, sygeplejerske eller andre faglærte-job?

Ikke så underligt, færdigheder, som IT, sygepleje m.m. anvendelighed afhænger tit af andre færdigheder end griskhed;-) (også kaldet "direktørsygen"). DK er alvorligt angrebet (selvom der findes direktører uden griskhed - anekdotisk). Om få år kan fænomenet have udsultet et lille land, som DK.

IT-folket ligger i den modsatte ende ift sygeplejersker - og det er også en udfordring!