Rigsrevisonen: Ministerier halser efter it-ansattes lønkrav
Når det gælder it-området, kan ministerierne ikke følge med lønnen og kompetencerne på det private arbejdsmarked, hvilket giver problemer med rekruttering og fastholdelse af medarbejere.
Det skriver ITWatch på baggrund af en beretning fra Rigsrevisionen om statens brug af interne kompetencer og eksterne konsulenter.
Læs også: Københavns Lufthavn skærper cybersikkerheden efter gårsdagens DDoS-angreb
Overordnet konstaterer Statsrevisorerne »med tilfredshed, at statens brug af eksterne konsulenter er blevet mere strategisk, idet man mere systematisk tager stilling til, hvornår ekstern bistand er nødvendig, og om man kan bruge interne kompetencer i stedet,« lyder det blandt andet fra Statsrevisorerne i forbindelse med beretningen.
Derudover konstaterer Statsrevisorerne, at statens brug af it-konsulenter og juridisk bistand er steget hvert år siden 2017. Siden 2019 er der sket et fald i statens brug af eksterne konsulenter med 127 millioner kroner, men dette er udelukkende sket i forhold til managementkonsulenter. Staten brugte ca. 5,5 milliarder kroner på eksterne konsulenter i 2021. I 2024 skal staten have opnået en samlet årlig besparelse på ca. 1,1 milliarder kroner.
Læs også: It-nedbrud forsinker tusindvis af flypassagerer i Frankfurt
»I forhold til ministeriernes indkøb af it-konsulenter har flere ministerier oplyst, at de primært anvender eksterne konsulenter, fordi de har brug for specialiserede it-kompetencer, som ministerierne ikke har internt,« skriver Rigsrevisionen i beretningen og fortsætter:
»Det gælder fx kompetencer til udvikling af it-systemer. Flere af ministerierne har oplyst, at de har udfordringer med at rekruttere og fastholde denne type af medarbejdere, da der generelt er stor efterspørgsel på deres kompetencer. Flere af ministerierne har desuden oplyst, at problemerne skyldes udfordringer med at kunne tilbyde et lønniveau og et fagligt miljø, der kan matche niveauet på det private arbejdsmarked. Endelig har flere af ministerierne oplyst, at de bruger eksterne it-konsulenter, fordi der er tale om tidsbegrænsede opgaver, eller fordi de ikke har tilstrækkeligt med opgaver til, at det kan betale sig at have kompetencerne internt.«

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.