Det gik galt hos Rigspolitiet både da it-systemet Polsag skulle planlægges, under udviklingen og faktisk helt frem til den pilottest af systemet på Bornholm, hvor det for første gang stod helt klart, at Polsag-projektet havde alvorlige problemer.
Sådan konkluderer Rigsrevisionen i en ny beretning, der kulegraver en af de største offentlige it-skandaler i Danmark det seneste årti. Rapporten er ikke offentliggjort endnu, men Computerworld.dk har fået indblik i den og kan referere konklusionen.
Rigsrevisionen skal holde de offentlige kontorer i ørene, og derfor er der udelukkende fokus på håndteringen af Polsag i Rigspolitiet og Justitsministeriet. Leverandøren CSC går altså ram forbi i kritikken.
Men der er tilsyneladende også nok at komme efter på bare den ene side af bordet. Grundlæggende melder Rigsrevisionen om et massivt ledelsessvigt hos politiets it-ansvarlige.
Allerede da Polsag blev undfanget, blev opgaven grebet helt forkert an. I stedet for at modernisere arbejdsprocesserne og tage med i overvejelserne, hvad det valgte ESDH-system Captia kunne i forvejen, bestilte politiet en løsning, der skulle kopiere de eksisterende, oldgamle systemer.
Derfor endte store dele af Polsag som specialudviklet kode, så der til sidst ikke var meget tilbage af Captia, og det gjorde udviklingen langt mere kompleks.
Da systemudviklingen går i gang, er der alt for lidt styring fra Rigspolitiets side, konkluderer Rigsrevisionen.
»Det er Rigsrevisionens vurdering, at Rigspolitiet ikke forberedte og styrede Polsag -projektet tilfredsstillende og på en række punkter ikke fulgte god praksis for at styre statslige it-projekter. (…) Rigsrevisionen vurderer, at Rigspolitiets styring ikke var tilstrækkelig i et så stort og komplekst it-projekt. Rigspolitiet sørgede frem til 2010 ikke for en tilstrækkelig ledelsesmæssig forankring af udviklingen af Polsag og dokumenterede generelt ikke centrale milepæle,« lyder et af kritikpunkterne.
Frem til 2010 var det vicerigspolitichef Peter Carpentier, som havde ansvaret for Polsag, men han blev - tilsyneladende på grund af de voksende Polsag-problemer - flyttet ud til en post som chef for SINE-sekretariatet i stedet.
I december 2010 fik Rigspolitiet sat Polsag i pilotdrift hos de 80 betjente på Bornholm. Men det var ingen succes. Systemet viste sig ikke at være klar til brug - blandt andet var svartiderne alt for lange - og betjentene blev med tiden højlydt utilfredse.
Det får Rigspolitiet også kritik for af Rigsrevisionen, og der manglede generelt støtte til de bornholmske betjente, som altså endte som ’forsøgskaniner’.
Udover al balladen med selve it-udviklingen, var der også store problemer med økonomien, konkluderer Rigsrevisionen. Blandt andet havde Justitsministeriet først oplyst Folketingets Finansudvalg om en markant udvidelse af projektet 9 måneder efter, den var aftalt med leverandøren. Dermed fik Rigspolitiet betalt 12 millioner kroner til CSC for opgaver, som der slet ikke var bevilget penge til. Det finder Rigsrevisionen ’ikke tilfredsstillende’.
»Rigsrevisionen vurderer, at Justitsministeriet ikke styrede bevillingerne til Polsag tilfredsstillende,« lyder det overordnet i Rigsrevisionens konklusion.
Polsag blev lukket ned i februar 2012, efter mere end et års fejlslagen pilotdrift på Bornholm. Den samlede regning for det fejlslagne projekt endte på omkring 567 millioner kroner, skriver Rigsrevisionen.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.