Rigsrevisionen på vej med stor undersøgelse af statens it-beredskab: »Myndigheder er afhængige af it-systemer«

14. december 2021 kl. 10:352
Rigsrevisionen på vej med stor undersøgelse af statens it-beredskab: »Myndigheder er afhængige af it-systemer«
Illustration: Statens It.
Den danske stat er mange steder dybt afhængig af it, og tidligere undersøgelser har peget på, at hundredvis af offentlige systemer er sårbare. Nu vil Rigsrevisionen til bunds med en undersøgelse af it-beredskabet i den danske stat.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Danmark er blandt det mest digitaliserede lande i verden, og staten alene har mere end 3000 it-systemer, heraf knap 600 kritiske, som vi er dybt afhængige af.

Derfor vil Rigsrevisionen nu iværksætte en større undersøgelse af statens it-beredskab for blandt andet at få afklaret, hvor sårbare de danske myndigheder er overfor nedbrud - og om der er planer på plads, hvis det skulle ske.

»Størstedelen af offentlige myndigheder er afhængige af it-systemer for at kunne løse deres opgaver. Større it-nedbrud og tab af data i myndighedernes kritiske kerneopgaver og underliggende it-systemer kan have store konsekvenser for staten, borgere
og virksomheder. Det er derfor afgørende, at myndighederne har et tilstrækkeligt it-beredskab på plads. Beredskabet skal sikre, at myndighederne hurtigt kan håndtere større it-nedbrud og datatab i it-systemerne og har planer for alternative forretningsprocesser og minimering af konsekvenserne, indtil man kan vende tilbage til normal it-drift,« skriver Rigsrevisionen i et notat.

Den vidtrækkende undersøgelse skal blandt andet se på det statslige arbejde med den obligatoriske ISO 27001-standard, ligesom man også vil se nærmere på, om myndighederne har styr på deres it-porteføljer, og om de har planer klar til at håndtere eventuelle nedbrud i kritiske systemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rigsrevisionen vil desuden undersøge beredskabet hos Statens It.

»Statens It leverer bl.a. en it-arbejdsplads til statens medarbejdere, herunder hardware som computere og software, fx brugeradgangssystemer og Microsoft Office. Derudover drifter Statens It også nogle af de statslige institutioners it-fagsystemer. It-nedbrud eller datatab i it-systemerne i Statens It vil derfor påvirke mange af statens institutioner,« lyder det fra Rigsrevisionen.

En lignende undersøgelse fra Finansministeriet viste tilbage i 2018, at mere end 100 afgørende statslige it-systemer dengang var i fare for nedbrud eller havde problemer med sikkerheden.

I kølvandet på den kedelige rapport blev det obligatorisk for alle statslige institutioner at gennemgå deres it-porteføljer og lægge en plan for dem.

Rigsrevisionen forventer at afslutte sin undersøgelse i andet halvår af 2022.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
14. december 2021 kl. 13:29

Det vil i hvert fald være en del af den sidste af tre underdele af rapporten:

"I den tredje del af undersøgelsen vil vi undersøge, om Digitaliseringsstyrelsen på tilfredsstillende vis har understøttet statens institutioner i at etablere et dækkende it-beredskab."

1
14. december 2021 kl. 11:26

DIGST får kritik for ikke at have understøttet statens myndigheder i at sikre en ensartet måde at forberede og planlægge it-beredskabet, fx ved at opstille en model og minimumskrav til en it-beredskabetsplan.