Danmarks Statistik og Danmarks Meteorologiske Institut er de to statslige institutioner med et stort antal it-systemer, hvor det halter mest med at få udliceret drift og vedligehold til private leverandører - og dermed agere sparsommeligt og effektivt.
Det viser en oversigt, som Rigsrevisionen netop har offentliggjort på baggrund af organisationernes egne indberetninger.
Begge institutioner har over 300 it-systemer, men udliciterer kun for hhv. 23,6 mio. og 47,3 mio. kroner (2014-tal), mens Rigspolitiet og Statens IT - som også ligger i kategorien 300+-systemer - udliciterer for hhv. 224 og 186,5 mio. kroner.
Oversigten afslører generelt en kæmpe forskel på, hvor meget de enkelte statslige institutioner køber af privat it-drift og vedligehold.
Endnu mere sammenlignelige er institutioner som Statens Serum Institut, Banedanmark, Vejdirektoratet, Statsbiblioteket og Statens Administration, som alle har 101-200 it-systemer, men hvor udliciteringsomfanget svinger fra 9,2 mio. kr. til knap 123 mio. kroner - med Statens Serum Institut på toppen og Statens Administration som bundskraber.
Skat er den eneste institution med 201-300 systemer, men indtager også det absolut højeste udliciteringsniveau, nemlig 816 mio. kroner.
Rigsrevisionen kigger sparsommeligheden efter i sømmene
Oversigten er offentliggjort, fordi Rigsrevisionen er i gang med at planlægge en større undersøgelse af statens udbud af drift og vedligeholdelse af større it-systemer.
Rigsrevisionen oplyser, at man vil undersøge de problemer, der kan opstå, når en institutions afhængighed af en it-leverandør begrænser institutionens mulighed for at udbyde it-kontrakter, hvilket igen påvirker institutionens mulighed for at vælge den bedste og billigste leverandør og dermed agere mest muligt sparsommeligt og effektivt.
Konsekvensen af leverandørafhængigheden kan ifølge Rigsrevisionen desuden være, at institutionen kommer til at 'hænge på' it-systemer, som ikke er tidssvarende, fordi leverandøren er blevet ved med at udvikle på forældede systemer, og fordi institutionen har svært ved at gøre noget ved det, da de ikke har tilstrækkeligt indblik i systemerne til, at de kan udbyde opgaven og bryde monopolet.
Sammenlagt har Statsrevisorerne bedt Rigsrevisionen om:
- at afdække omfanget af kontrakter vedrørende drift og vedligeholdelse af større statslige it-systemer, der er blevet forlænget uden forudgående lovpligtigt udbud
- at afdække årsagerne til institutionernes manglende udbud
- at vurdere, hvordan og i hvilket omfang statslige institutioner har arbejdet for at reducere afhængighed af it-leverandørerne, f.eks. ved at sikre sig systemdokumentation. I den forbindelse ønskes der peget på eventuel god praksis
- at vurdere Finansministeriets rolle i forhold til at sikre langsigtede og sparsommelige løsninger i forbindelse med drift og vedligeholdelse af it-systemer i staten
- at kortlægge, i hvilket omfang Kammeradvokaten har rådgivet de statslige institutioner i forbindelse med indgåelse af disse kontrakter, herunder hvad rådgivningen typisk har omfattet.
Undersøgelsen er iværksat efter, at Computerworld siden december 2015 har bragt en række artikler om Rigspolitiets og Skats køb af it-driftsopgaver hos it-virksomheden CSC.
Det fremgik bl.a. af artiklerne, at Rigspolitiet og Skat er bundet til gamle it-systemer, og at de automatisk har forlænget millionkontrakter med CSC de seneste 20 år uden at udbyde kontrakterne, som de skal i henhold til EU’s udbudsregler.
Rigsrevisionen forventer at afgive en beretning med resultaterne til december.
Hele oplægget til undersøgelsen findes her.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.