Rigspolitiet vil udveksle fingeraftryk fra danske pas med andre EU-lande
Rigspolitiet gør i øjeblikket klar til at udveksle de fingeraftryk, der findes i chippen på danske pas, med andre EU-lande. Det oplyser Rigspolitiet til Version2.
Siden 2012 har borgere i Danmark skullet afgive fingeraftryk i forbindelse med bestilling af nyt pas som følge af et EU-krav. Fingeraftrykket lagres krypteret i passets chip, og skulle gøre det nemmere for de relevante pasmyndigheder at kontrollere, om et pas er ægte.
Version2 har tidligere skrevet om, at danske myndigheder endnu ikke har lavet aftaler om at udveksle krypteringsnøgler med myndighederne i andre lande, og at fingeraftrykkene i praksis ikke bliver brugt til noget som helst i dag.
Men det står nu til at ændre sig, skriver Rigspolitiets presseafdeling i en mail til Version2.
»Rigspolitiet er i øjeblikket i gang med et projekt, som blandt andet skal påbegynde udveksling af certifikater/krypteringsnøgler med andre EU-lande samt etablere udstyr og processer til verifikation af fingeraftryk i forbindelse med grænsekontrol. Rigspolitiet planlægger at opstarte test af denne udveksling i løbet af 2019,« skriver Rigspolitiets presseafdeling i en mail til Version2.
Aftaler og tests
Chippen i danske indeholder både krypterede og ikke-krypterede oplysninger om passets ejer. Ifølge Rigspolitiet kræves der ikke krypteringsnøgle for at tilgå de oplysninger, der er visuelt synlige på datasiden, såsom udstedelsesdato, udløbsdato og et billede af pasindehaveren.
Aflæsning af fingeraftrykket, der er lagret i passets chip, kræver dog en krypteringsnøgle. Overfor Version2 oplyser Rigspolitiet, at der i øjeblikket arbejdes på at teste systemer, der skal gøre det muligt for EU-lande at sende borgeres fingeraftryk til hinanden. Derudover tager myndighederne skridt mod at lave aftaler for udveksling af de biometriske data, der i kombination med de øvrige oplysninger fra passet er personhenførebare.
»Udveksling af fingeraftryk i paschippen kræver, at der sker udvikling og test af de systemer, der skal anvendes til udveksling, ligesom der skal indgås aftaler mellem de enkelte EU-lande, før der kan gives adgang til at udlæse data. I dag er der adgang til foto-oplysninger på chippen, men der er endnu ikke indgået aftaler om at kunne udlæse data om fingeraftryk. Det arbejdes der på,« skriver Rigspolitiets presseafdeling til Version2.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.