Fremover får politiet bedre muligheder for at genkende nummerplader automatisk. Rigspolitiet skal nemlig i gang med at opsætte mere stationært udstyr til automatisk nummerpladegenkendelse(ANPG).
Det fremgår af et svar til Folketinget fra justitsminister Søren Pape Poulsen (K).
»Som det fremgik af drøftelserne i forbindelse med forespørgsel nr. F 26, har Justitsministeriet været i dialog med Rigspolitiet om mulighederne for at udvide antallet af ANPG-lokationer. Rigspolitiet vil på den baggrund opsætte yderligere stationært ANPG-udstyr, således at antallet af ANPG-lokationer udvides fra de nuværende 32 til 48 lokationer.«
Sådan skriver Søren Pape Poulsen i et svar til Peter Kofod, retsordfører for Dansk Folkeparti.
For den automatiske nummerpladegenkendelse er vigtigt redskab for politiet, lyder det fra Søren Pape Poulsen.
»ANPG er et fremragende værktøj for politiet i deres efterforskning af kriminalitet. Så enkelt kan det siges. Politiet har anvendt ANPG til opklaring af en lang række alvorlige forbrydelser, bl.a. drab, drabsforsøg, bandeskyderier og omrejsende kriminelles tyverier, men også til at opklare mindre alvorlig kriminalitet som f.eks. færdselslovsovertrædelser,« sagde Søren Pape Poulsen tilbage i foråret i forbindelse med en forespørgselsdebat i Folketinget.

Vellykket businesscase
Det er ikke kun politikerne, der har rosende ord tilovers for ANPG. Fra et it-perspektiv er ANPG også en succesfuld businesscase, og ANPG vandt 'Implementeringsprisen' ved Digitaliseringsprisen 2018.
»Med automatisk nummerpladegenkendelse har Rigspolitiet med stor succes gennemført et omfattende projekt, som har berørt mange dele af organisationen og har haft markante effekter for efterforsknings- og opklaringsarbejdet. Der er udarbejdet og fulgt op på gevinstrealiseringsplaner, og alle de planlagte gevinster er realiseret - og mere til,« lød det blandt andet i begrundelsen for, at ANPG fik implementeringsprisen.
ANPG har også høstet ros fra Version2's blogger Martin Ernst.
»Projektet er et godt eksempel på, hvordan en automatiseret indsamling af nye data kan ændre opgaveløsningen ret grundlæggende, hvis data bringes i spil på rette vis. Det er et rigtigt stort puslespil at få til at fungere: både den tekniske del med scannere på bilerne, behandling af de indsamlede data i realtid samt ændringer i organisationen og processer for at kunne reagere straks på den indsamlede viden. Det er imponerende, at politiet er lykkedes med det, og det gør det relevant for omverdenen at have høje forventninger til den videre anvendelse af it, data og analytics i politiets arbejde.«

21 millioner no-hits
Der har tidligere været massiv kritik af ANPG, fordi politiet registrerer biler, der ikke er under mistanke, eller hvor de ikke har en sigtelse mod den berørte bilist, i 30 dage.
Fra den 22. juli 2018 til og med den 21. august 2018 (dvs. i en periode på 30 dage) er registreret 21.670.753 no-hits i ANPG, der er indsamlet som led i målrettede politiindsatser.
Det viser et svar fra justitsministeriet til Enhedslistens Rosa Lund i september i år.
Version2 har tidligere vist, at no hits-registreringerne kun i yderst begrænset omfang bliver brugt til at efterforske og opklare kriminalitet.
Om det fremover skal være 30 dage, skal dog op til fornyet debat, lyder det fra Søren Pape Poulsen i hans svar til Peter Kofod.
»Justitsministeriet kan i øvrigt oplyse, at partierne bag flerårsaftalen om politiets og anklagemyndighedens økonomi i løbet af efteråret vil blive inviteret til drøftelser vedrørende en eventuel tilpasning af de nugældende regler om opbevaring af ANPG-oplysninger.«