Rigspolitiet punkterer forslag om digitale stelnumre

6. april kl. 09:282
cykelsti, cykel
Illustration: olli0815/Bigstock.
Debatten om hvorvidt digitale stelnumre er en god idé til at forhindre cykeltyverier har kørt i løbet af årets første måneder. Nu meddeler Rigspolitiet, at en sådan løsning »ikke vil kunne understøttes af det nuværende set-up«.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det bliver ikke foreløbigt digitale stelnumre, der skal sætte en stopper for de mere end 40.000 cykeltyverier, der hvert år plager danske cykelejere.

Det står klart, efter at Rigspolitiet har givet et svar til Folketinget, hvor myndigheden gør rede for, om digitale stelnumre og gps-teknologi kan bruges som et værktøj i indsatsen mod cykeltyverier.

»Det er Rigspolitiets vurdering, at indførelsen af en ordning med digitale stelnumre via indbygget chip i cyklens stel og muligheden for at anvende gps-teknologi ikke vil kunne understøttes af det nuværende set-up,« skriver Rigspolitiet.

Unødig overvågning eller god idé?

Svaret fra Rigspolitiet kommer blot få måneder efter, at Cyklistforbundet og forsikringsselskabernes brancheforening, F&P, i januar præsenterede et forslag om at indføre digitale stelnumre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forslaget førte til debat om, hvorvidt tiltaget ville være en god idé til at begrænse cykeltyverier eller om det ville føre til unødig overvågning af borgerne.

Dengang løs advarslen hos fagforbundet PROSA , at digitale stelnumre kunne ende som en dårligere løsning end status quo, hvis det ikke blev designet med privatlivet for øje.

En undersøgelse med lange udsigter

Ifølge politimyndigheden vil det ikke være muligt at indføre digitale stelnumre, før der er blevet lavet en undersøgelse af hvilke »it-tekniske forudsætninger«, der er nødvendige for at lave et nyt system.

Men en sådan analyse kan politiet ikke få lavet i den nærmeste fremtid.

»Rigspolitiet har af ressourcemæssige årsager ikke i øjeblikket mulighed for at igangsætte en sådan analyse i lyset af de øvrige prioriterede politiske indsatser og initiativer i politiet,« lyder det i svaret til Folketinget.

Vil registrere i Polsas

I dag bruger Rigspolitiet sit eget cykelregister, når der skal registreres et cykeltyveri. Det på trods af, at anden kriminalitet bliver registreret i systemet Polsas. Cykeltyverier bliver først meldt ind i Polsas, når der er fundet en gerningsperson, der kan sigtes for tyveriet, men ifølge politiet skal det laves om.

»Rigspolitiet har imidlertid besluttet, at anmeldelser om cykeltyveri fremover også vil skulle registreres i POLSAS,« lyder det fra Rigspolitiet.

Efter planen vil politiet sørge for, at registreringen af cykeltyverier i POLSAS bliver standard i løbet af det første halvår af 2022. Og når det er på plads, forventer politiet at kunne forbedre sin indsats mod tyverier af de tohjulede transportmidler.

»Det er i den forbindelse Rigspolitiets forventning, at data om cykeltyverier ved registrering i POLSAS bedre vil kunne anvendes til analyse og planlægning af målrettede indsatser på baggrund af f.eks. udvikling i antallet af anmeldelser i et bestemt område (hot spot mv.),« skriver Rigspolitiet i sit svar til Folketinget.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
7. april kl. 19:24

Tåbeligt med danske stelnumre Der har været dansk særlovgivning på området i +40 år. Se dog at få lavet stelnumre på EU plan. Jeg har for nylig købt en cykel på en større dansk webshop. Stelnummer var noget jeg skulle spørge efter - det var ikke slået ind i stellet - og nej det var ikke et dyrt carbon stel. Jeg fik så stelnummeret eftersendt udprintet på en Dymo-strimmel - og en dåse lak jeg kunne lakere det fast med.

Med det antal cykler der forsvinder hen over grænserne, så er det tåbeligt med en enlig dansk løsning. Vi skal have en løsning for hele Europa - så skal producenterne nok rette sig ind og levere stelnumre, der er monteret fra starten af.

1
6. april kl. 11:35

Det er så ikke første gang

At web-fejl på den "nye" Version2 fører til dobbelt indlæg (onsdag kl 11:34)

Godt at se det også kan ramme journalister!