Rigspolitiet lover: Vi bruger ikke Pol-intel til predictive policing

17. maj 2021 kl. 10:437
Rigspolitiet lover: Vi bruger ikke Pol-intel til predictive policing
Illustration: Rigspolitiet.
Pol-intel bruges ikke til at forudse kriminalitet - hverken på individ-niveau eller aggregeret, lyder det fra Rigspolitiet.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Rigspolitiet bruger ikke Palantir-systemet Pol-intel til at lave såkaldt 'predictive policing'.

Enhedslistens Rosa Lund har bedt justitsminister Nick Hækkerup redegøre for, om at politiet bruger det kontroversielle system til at til at forudse, hvor der vil blive begået kriminalitet - men det er tilsyneladende ikke tilfældet.

Justitsministeren har bedt Rigspolitiet om at svare:

»Rigspolitiet kan i den forbindelse oplyse, at POL-INTEL ikke anvendes til profilering eller forudsigelse af kriminalitet på individniveau, ligesom analyseplatformen heller ikke anvendes til at forudsige kriminalitetsmønstre på aggregeret niveau. PET har oplyst over for Rigspolitiet, at tilsvarende gør sig gældende for PET-INTEL,« skriver Rigspolitiet, der dog tilføjer et stort "men".

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Når politiet i den forbindelse gennemfører analyser, arbejdes der ud fra hypoteser, som tager udgangspunkt i eksisterende data. Hvis der f.eks. skal planlægges patruljering rettet mod et større antal indbrud i et bestemt område, kan denne planlægning tage udgangspunkt i eksisterende data om, hvor og hvornår der typisk begås indbrudskriminalitet i et bestemt geografisk område. POL-INTEL kan anvendes til gennemførelse af sådanne dataanalyser, men er ikke en forudsætning herfor, og sådanne analyser var også før implementeringen af POL-INTEL en del af politiets kriminalitetsbekæmpende redskaber.«

Datagrundlaget er for småt

Dansk politi har dog tidligere udtrykt interesse for predictive policing.

I 2018 holdt vicepolitimester Ole Andersen fra Rigspolitiet oplæg på en konference om blandt andet Pol-intel, og Version2 spurgte ind til mulighederne for at bruge det til at forudse kriminelle handlinger.

»Predictive Policing kunne være interessant. Men datagrundlaget i dansk kriminalitet er simpelthen for småt til, at det giver mening,« sagde Ole Andersen dengang til Version2.

Version2 spurgte også indtil risikoen for det såkaldte feedback loop.

Altså: Systemet analyserer sig frem til, at der ofte er kriminalitet på Nørrebro, så politiet sender flere betjente til Nørrebro. Politiet opklarer mere kriminalitet på Nørrebro, mens anden kriminalitet overses, og dermed styrkes en statistik, der ikke nødvendigvis er retvisende.

Ole Andersen kaldte dengang problemstillingen for »filosofisk«, men han medgav, at det er en risiko.

»Det er selvfølgelig en fare. Men systemet står jo ikke alene, så vi må korrigere for det med andre midler. Al kriminalitet skal selvfølgelig opklares,« sagde han.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
17. maj 2021 kl. 21:13

Ja, jeg undrer mig også såre. Over denne tillidsbaserede tilgang.

Enhver magt skal kontrolleres.

Af princip. Helt generelt.

Jeg forstår ikke denne forventning om tillid – fra en så magtfuld myndighed. Det virker, på mig, ikke alene skødesløst, men også uansvarligt.

Hvis man - derudover - ønsker tillid, kunne man fx. starte med lidt mere åbenhed. Det ville gavne.

Jeg finder det fx. relevant at få oplyst hvor mange og hvilke registre / databaser, Pol-intel trækker data fra.

Ikke mindst i lyset af politiets mange fejl. Teledatafejl, DNA-fejl, it-fejl, mv.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/politisjusk-med-persondata-glemte-dokumenter-i-s-tog-og-knyttede-borger-til-876https://www.version2.dk/artikel/aktindsigt-saadan-havnede-hundredevis-danskere-fejlagtigt-politiets-it-systemer-1090636https://www.version2.dk/artikel/it-fejl-hos-politiet-gav-forkerte-tidsangivelser-paa-beviser-hundredvis-sager-1090796

https://politiken.dk/indland/art7843241/Uskyldig-kan-v%C3%A6re-blevet-d%C3%B8mt-%E2%80%93-nu-skal-politiet-gennemg%C3%A5-3450-sager-med-dna-sporhttps://www.version2.dk/artikel/nye-dna-fejl-hos-politiet-nu-skal-5000-flere-sager-undersoeges-1091010https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/8450-danske-dna-spor-skal-undersoeges-igen-saadan-kan-fejl-have-sneget-sighttps://politiken.dk/indland/art7941672/12.000-dna-spor-skal-granskes-efter-fejl-i-straffesag

Og borgerens frygt for, at politiets systemer skulle få ens cpr-nummer eller teledata ”galt i halsen”, og man kunne risikere at ende i en situation, hvor man skulle sidde at forsvare sig over for alle disse datagenererede fejl. Bevise sin uskyld over for Politiet. Og deres ”beviser”.

En reel og voksende bekymring/frygt, en ganske almindelig dansker kan have. Det burde ikke være sådan.

4
17. maj 2021 kl. 16:34

Hvorfor købte man det så?

Til at analysere data i forbindelse med opklaringsarbejde. Godt gammeldags politiarbejde tilsat en analyseplatform der kan søge i eksisterende data

3
17. maj 2021 kl. 14:45

»Rigspolitiet kan i den forbindelse oplyse, at POL-INTEL ikke anvendes til profilering eller forudsigelse af kriminalitet på individniveau, ligesom analyseplatformen heller ikke anvendes til at forudsige kriminalitetsmønstre på aggregeret niveau.

Dvs. at POL-INTEL bruges til profilering og forudsigelse af kriminalitet på aggregeret niveau? Kan meget vel være spin for galleriet ;-)

2
17. maj 2021 kl. 12:23

Alt, hvad der kan bruges, vil blive brugt, og alt, hvad der kan bruges, kan også misbruges - og alt, hvad der kan misbruges, vil blive misbrugt. Om ikke før, så siden...

1
17. maj 2021 kl. 11:07

Hvis pol-intel ikke skal benyttes til det? Hvorfor købte man det så?