Rigspolitiet har fornyet kontrakter med CSC i 19 år uden udbud

Illustration: REDPIXEL.PL/Bigstock
Der er efter 19 år stadig ikke tilstrækkelig systemdokumentation for de it-opgaver, CSC varetager for Rigspolitiet, og derfor bliver Rigspolitiet ved med at forlænge kontrakten uden udbud.

Rigspolitiet kører på 19. år videre med CSC som it-leverandør, fordi der stadig ikke foreligger tilstrækkelig dokumentation af systemerne til at kunne sende opgaven i udbud. Derfor forlænger Rigspolitiet blot kontrakterne med CSC. Det skriver Computerworld.

Den mangelfulde dokumentation betyder, at det ikke er klart, præcis hvilke driftsopgaver det er, CSC løser for Rigspolitiet, og det gør det vanskeligt at formulere materiale til at sende opgaverne i udbud.

Således har Rigspolitiet ifølge Computerworld også forlænget kontrakten med CSC efter sagen om hacking mod CSC's mainframe og Rigspolitiets it-systemer.

Rigspolitiet var gået i gang med det forberedende arbejde for at sætte opgaverne i udbud, men efter to års arbejde måtte Rigspolitiets Koncern It opgive. Begrundelsen lød blandt andet, at det på grund af den mangelfulde dokumentation sammen med systemernes kompleksitet og aldrende teknologi ville betyde, at det ville koste mere at sætte et udbud i gang, end man kunne forvente af spare hos en anden leverandør.

Den nuværende kontrakt med CSC løber indtil 2019, og Rigspolitiet kan tidligst komme ud af den i maj 2017. CSC har stået for driften af Rigspolitiets systemer siden 1996, hvor CSC stadig var Datacentralen.

Tips og korrekturforslag til denne historie sendes til tip@version2.dk
Kommentarer (16)
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
#1 Gert G. Larsen

den mangelfulde dokumentation sammen med systemernes kompleksitet og aldrende teknologi

Ringer der ikke et par alarmklokker her? Ud over det er svært at sende i udbud, hvor svært, og dyrt, er det mon så ikke at vedligeholde, og sikre?

 • 30
 • 0
#2 René Nielsen

Begrundelsen lød ... , at det ville koste mere at sætte et udbud i gang, end man kunne forvente af spare hos en anden leverandør.

Det argument er da direkte inferiørt!

For det første kender man ikke økonomien før et udbud er afsluttet, men pointen er slet ikke om det kan betale sig Pointen er om loven (om udbud) pålægger at lægge opgaven i udbud eller ej!

Det er da helt sort hvis politiet begynder at argumenterer med at det er for ”dyrt at overholde loven”. Hvad f..... skal jeg så sige næste jeg bliver stoppet for at køre for stærkt? At min bil kører mest økonomisk ved 85 km/t uanset skiltningen siger 60 km/t?

 • 35
 • 0
#3 Torben Mogensen Blogger

... at du skal lade være med at dokumentere de systemer, du sælger til dine kunder. Så er du sikret en forlænget kontrakt. I samme omgang kan du sikre, at systemet ikke skalerer til fremtidig brug, så du kan få en kontrakt til at opgradere systemet om et par år. Selv om det blot er at fjerne nogle delays hist og her, tager du mange millioner for opgaven.

Det er kun indenfor IT, at den slags kan lade sig gøre.

 • 28
 • 1
#4 Jn Madsen

til at sætte krydset,- så sidder nogle partier og jamrer: "Der kan ikke spares en krone, der er skåret ind til benet alle steder, eneste udvej er at fyre hjemmehjælpere og sygeplejersker- vi må kræve mere ind i skat".

Vorherrebevares ... en flok amatører :(

Så store organisationer skal bare have styr på sine ting,- der er ingen undskyldning for det der. Inkompetence.

 • 17
 • 0
#6 Michael Eriksen

Dette gamle mundheld må siges at have ny mening...

Hvad bliver det næste? Negative kelvintemperaturer?

Hvorfor er CSC ikke forlængst blacklistet fra enhver offentlig kontrakt? Lækket kørekortregister, CPR register, Robinsonliste... Pivåbne FTP-servere, fælles ID og PW, der ikke ændres i årevis, til databaser. Man må undre sig.

 • 26
 • 0
#9 Jesper Frimann

Tja..så vidt jeg husker skulle nogle af de systemer du snakker om her ha' været i udbud for nylig.

F.eks. http://www.computerworld.dk/art/45205/csc-skal-drive-cpr-systemet-til-2013

Og hacket af kørekort registeret blev offentliggjort Sommeren 2013. Så ja, det må ha' været kendt under udbudet. Og det er ifølge netcraft stadig CSC der driver f.eks. CPR:

// Jesper

 • 4
 • 0
#10 Kristian Sørensen

Politiets data (under at have set kontrakten) ligger garanteret på servere der er placeret i Danmark

Hvor data er lagret må jo fremgå af systemdokumentationen.

Hvis ikke der kan fremlægges fyldestgørende systemdokumentation og hvis ikke de faktiske forholds overensstemmelse med systemdokumentationen kan bekræftiges af to uafhængige revisorer, så må vi som borgere anse det for "ikke bevist" at data befinder sig under fuld dansk kontrol.

 • 8
 • 0
#12 Thomas Dynesen

Leverandøren er da ikke inkompetent. Hans aktionærer klapper da i de små fedtede hænder. Der er jo fast indkomst. Næ, de inkompetente var dem der solgte datacentralen til en multinational spiller og foregøglede folk at så ville alting bliver meget bedre.

 • 10
 • 0
Log ind eller Opret konto for at kommentere