Rigspolitiet har fornyet kontrakter med CSC i 19 år uden udbud

1. december 2015 kl. 14:0216
Rigspolitiet har fornyet kontrakter med CSC i 19 år uden udbud
Illustration: Jesper Stein Sandal.
Der er efter 19 år stadig ikke tilstrækkelig systemdokumentation for de it-opgaver, CSC varetager for Rigspolitiet, og derfor bliver Rigspolitiet ved med at forlænge kontrakten uden udbud.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Rigspolitiet kører på 19. år videre med CSC som it-leverandør, fordi der stadig ikke foreligger tilstrækkelig dokumentation af systemerne til at kunne sende opgaven i udbud. Derfor forlænger Rigspolitiet blot kontrakterne med CSC. Det skriver Computerworld.

Den mangelfulde dokumentation betyder, at det ikke er klart, præcis hvilke driftsopgaver det er, CSC løser for Rigspolitiet, og det gør det vanskeligt at formulere materiale til at sende opgaverne i udbud.

Således har Rigspolitiet ifølge Computerworld også forlænget kontrakten med CSC efter sagen om hacking mod CSC's mainframe og Rigspolitiets it-systemer.

Rigspolitiet var gået i gang med det forberedende arbejde for at sætte opgaverne i udbud, men efter to års arbejde måtte Rigspolitiets Koncern It opgive. Begrundelsen lød blandt andet, at det på grund af den mangelfulde dokumentation sammen med systemernes kompleksitet og aldrende teknologi ville betyde, at det ville koste mere at sætte et udbud i gang, end man kunne forvente af spare hos en anden leverandør.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nuværende kontrakt med CSC løber indtil 2019, og Rigspolitiet kan tidligst komme ud af den i maj 2017. CSC har stået for driften af Rigspolitiets systemer siden 1996, hvor CSC stadig var Datacentralen.

16 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
2. december 2015 kl. 15:21

Er der nogen som ved hvor mange penge CSC får ifb denne kontrakt? Kan man få det at vide gennem aktindsigt?

15
2. december 2015 kl. 06:51

Der er jo fundet de obligatoriske syndebukke i hackersagen så CSC kan holdes uden ansvar. De er jo alene den forurettede part :-)

13
2. december 2015 kl. 02:28

På den ene side er IT-udbud identisk med en IT-katastrofe. På den anden side er CSC også fast leverandør af IT-katastrofer.

12
2. december 2015 kl. 02:06

Leverandøren er da ikke inkompetent. Hans aktionærer klapper da i de små fedtede hænder. Der er jo fast indkomst. Næ, de inkompetente var dem der solgte datacentralen til en multinational spiller og foregøglede folk at så ville alting bliver meget bedre.

11
1. december 2015 kl. 20:56

vendor-lockin og hvordan det fungerer, når både kunde og leverandør er inkompetente? Og hvor dyrt det er.......?

10
1. december 2015 kl. 17:25

Politiets data (under at have set kontrakten) ligger garanteret på servere der er placeret i Danmark

Hvor data er lagret må jo fremgå af systemdokumentationen.

Hvis ikke der kan fremlægges fyldestgørende systemdokumentation og hvis ikke de faktiske forholds overensstemmelse med systemdokumentationen kan bekræftiges af to uafhængige revisorer, så må vi som borgere anse det for "ikke bevist" at data befinder sig under fuld dansk kontrol.

8
1. december 2015 kl. 16:47

Safe harbour omhandler europæisk data gemt på amerikanske servere.

Politiets data (under at have set kontrakten) ligger garanteret på servere der er placeret i Danmark

7
1. december 2015 kl. 16:12

Hvis det ikke kommer en løsning på Safe Harbor aftalen, så er CSC vel dømt ude fra den 1 Jan.

6
1. december 2015 kl. 15:34

Dette gamle mundheld må siges at have ny mening...

Hvad bliver det næste? Negative kelvintemperaturer?

Hvorfor er CSC ikke forlængst blacklistet fra enhver offentlig kontrakt? Lækket kørekortregister, CPR register, Robinsonliste... Pivåbne FTP-servere, fælles ID og PW, der ikke ændres i årevis, til databaser. Man må undre sig.

4
1. december 2015 kl. 15:02

til at sætte krydset,- så sidder nogle partier og jamrer: "Der kan ikke spares en krone, der er skåret ind til benet alle steder, eneste udvej er at fyre hjemmehjælpere og sygeplejersker- vi må kræve mere ind i skat".

Vorherrebevares ... en flok amatører :(

Så store organisationer skal bare have styr på sine ting,- der er ingen undskyldning for det der. Inkompetence.

3
1. december 2015 kl. 14:25

... at du skal lade være med at dokumentere de systemer, du sælger til dine kunder. Så er du sikret en forlænget kontrakt. I samme omgang kan du sikre, at systemet ikke skalerer til fremtidig brug, så du kan få en kontrakt til at opgradere systemet om et par år. Selv om det blot er at fjerne nogle delays hist og her, tager du mange millioner for opgaven.

Det er kun indenfor IT, at den slags kan lade sig gøre.

2
1. december 2015 kl. 14:23

Begrundelsen lød ... , at det ville koste mere at sætte et udbud i gang, end man kunne forvente af spare hos en anden leverandør.

Det argument er da direkte inferiørt!

For det første kender man ikke økonomien før et udbud er afsluttet, men pointen er slet ikke om det kan betale sig Pointen er om loven (om udbud) pålægger at lægge opgaven i udbud eller ej!

Det er da helt sort hvis politiet begynder at argumenterer med at det er for ”dyrt at overholde loven”. Hvad f..... skal jeg så sige næste jeg bliver stoppet for at køre for stærkt? At min bil kører mest økonomisk ved 85 km/t uanset skiltningen siger 60 km/t?

1
1. december 2015 kl. 14:10

den mangelfulde dokumentation sammen med systemernes kompleksitet og aldrende teknologi

Ringer der ikke et par alarmklokker her? Ud over det er svært at sende i udbud, hvor svært, og dyrt, er det mon så ikke at vedligeholde, og sikre?