Rigspolitiet har brugt 73 millioner kroner på at håndtere teledata-skandalen

12. november 2021 kl. 10:373
Rigspolitiet har brugt 73 millioner kroner på at håndtere teledata-skandalen
Illustration: Deloitte.
I 2019 kom det frem, at politiet gennem syv år havde anvendt fejlbehæftede teledata som beviser i retssager.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Siden teledatasagen begyndte at rulle, har det kostet Rigspolitiet 73 millioner kroner at skabe sig et overblik over omfanget og konsekvenserne samt at rydde op i procedurer.

Det fremgår af et notat fra Rigspolitiet til justitsminister Nick Hækkerup

Oven i de 73 millioner kommer omkostninger til det, politiet kalder for ‘udviklingstiltag, som vedrører modernisering af teledata-området.’

Sådan har politiet brugt pengene

  • 15 millioner kroner til husleje, drift og løn til den kontrolgruppe, der har undersøgt sagen - inklusive sekretariat.

  • 12 millioner kroner til eksterne konsulenter, som har undersøgt sagen.

  • 46 millioner kroner til løn til politifolk og jurister, der har arbejdet med sagsgennemgang og lignende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De 46 millioner kroner svarer til løn til minimum 76 årsværk, som har været afsat til alene at få styr på teledata-sagen.

Samtidig lyder det fra Rigspolitiet, at der er tale om et minimumsbeløb:

»Rigspolitiet skønner, at det reelle ressource-forbrug kan være væsentligt højere,« meddeler politiet, der også skriver, at der har været et betydeligt ressourceforbrug i de enkelte politikredse, der ikke er medregnet:

»Herudover har sagen givet anledning til et stort indirekte tidsforbrug som følge af blandt andet politikredsenes brug af kontrolrapporter, verificering af master, krydsreferencer til rådata mv. samt det ledelsesmæssige fokus, som håndteringen af teledatasagen har krævet i store dele af politiets organisation.«

Ud over Rigspolitiet har Justitsministeriet brugt penge relateret direkte til sagen, og ministeriet meddeler, at det drejer sig om 1,2 årsværk svarende til 860.000 kroner.

Rigsadvokaten beretter, at man her primært har anvendt sine studentermedhjælpere til sagen, hvilket samlet set løber op i en udgift på 1,4 millioner kroner.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
12. november 2021 kl. 17:35

...var det ikke en tjeneste teleselskaberne udbød i 1980'erne med sådan nogen skærmtelefonerne?

2
12. november 2021 kl. 12:36

Hvis ikke politiet gør deres yderste for at sikre at anklagerens grundlag er korrekt, så er der nogle chefer, der bør tilbydes en karriere som P-vagter.

Problemet er jo, at det i realiteten er straffrit for politiet at bryde loven. Og selv om jeg støtter dit forslag om P-vagter, så tror jeg ikke på at det får konsekvenser overhoved.

Tag logning af teledata som eksempel. Der er juridisk enighed om at logningen er ulovlig og det er derfor at regeringen gerne vil have loven vedtaget. Alligevel bliver teledata brugt massivt af politiet.

Og det er vel det som er den egentlige skandale ,at politiet med vidt åbne øjne overtræder loven og indhenter teledata (som alle enige om ikke må indsamles). Og som i en bedre Olsenbande film, så forstår politiet ikke de data som er indhentet.

På en kammerat som er forsvarsadvokat, kan jeg forstå at politiet botaniserer i teledata, forstået på den måde at hvis teledata viser det som politiet ønsker, så støtter teledata politiets udlægning og modsat hvis ikke teledata viser det som politiet ønsker, så er det fordi at mistænkte har ladet telefonen ligge hjemme eller givet den til en kammerat for på den måde at skabe et (falsk) alibi.

Så uanset udfald, så støtter teledata altid politiets udfald.

Med den form for logik, er det vanskeligt at forstille sig at mange bliver frifundet ved hjælp af teledata.

1
12. november 2021 kl. 11:31

"Herudover har sagen givet anledning til et stort indirekte tidsforbrug som følge af blandt andet politikredsenes brug af kontrolrapporter, verificering af master, krydsreferencer til rådata mv. samt det ledelsesmæssige fokus, som håndteringen af teledatasagen har krævet i store dele af politiets organisation."

Er skandalen ikke at dette ikke har foregået hele tiden?

Hvis ikke politiet gør deres yderste for at sikre at anklagerens grundlag er korrekt, så er der nogle chefer, der bør tilbydes en karriere som P-vagter.