Rigspolitiet: Derfor reklamerer vi for vores nye overvågningsdatabase
For øjeblikket har Rigspolitiets gang i en kampagne for at få virksomheder og private til at registrere deres kameraer. Formålet er at få så mange som muligt til at registrere deres kameraer, så de kan bruges i efterforskningsøjemed.
Og politiet får stadigt flere øjne rundt omkring i landet. I alt har ca. 16.000 privatpersoner og virksomheder registreret lokationer, der er kameraovervåget i privat øjemed.
Det betyder konkret, at Rigspolitiet i tilfælde af kriminalitet i området omkring det enkelte registrerede kamera kan bede om at få udleveret overvågningsvideoerne.
Der er altså ikke tale om et direkte tap af videofeedet i realtid, lover Rigspolitiet i en mail til Version2.
»Det er vigtigt at pointere, at politiet ikke har direkte adgang til kameraerne i registret. Det er udelukkende en database over placering af kameraerne og deres ejere. Hvis politiet ønsker at se optagelser fra kameraer i registret, skal de rette henvendelse til ejerne og bede om at få udleveret optagelserne,« skriver Rigspolitiet til Version2.
Frivillig database
Det er frivilligt, om man vil lade sine overvågningskameraer indgå i databasen, og som det ser ud lige nu, er sjællænderne de flittigste til at registrere deres kameraer. To tredjedele af politiets 16.000 registreringer er nemlig foretaget øst for Storebælt.
»Videoovervågning er et vigtigt redskab, som kan hjælpe efterforskningen i en lang række sager ved blandt andet hurtigt at give et overblik over indhentningsmuligheder i forhold til overvågning,« skriver politiet.
Der er tale om 16.000 registreringer, der hver især kan gælde for flere kameraer, så antallet af kameraer er højere end det, oplyser Rigspolitiet.
Version2s nye netværk for udviklere er for IT-professionelle, som vil styrke egne kompetencer, sparre med nogle af branchens dygtigste folk og deltage i netværksmøder med relevante speakers. Netværket mødes fysisk 5 gange årligt, til en spændende dag med indlæg fra én keynote, samt 1-2 sponsorer, hvor alle indlæg tager afsæt i specifikke og aktuelle emner/cases. Derudover vil deltagerne i netværket kunne mødes online, på vores Meetup gruppe, hvor der er skabt rum til vidensdeling, debatter samt deling præsentationer fra de fysiske netværkmøder. Næste møde 30. oktober: Azure infrastruktur for udviklere Læs mere her.Bliv medlem af Version2's udviklernetværk
Indeholder kun kontaktdata
Politiet fortæller også til Version2, at registret stort set kun indeholder kontaktoplysninger.
»Registret indeholder oplysninger om placeringen af offentlige og private aktørers tv-overvågningskameraer og kontaktoplysninger på disse aktører, så politiet hurtigt kan identificere relevante tv-overvågningskameraer og sikre adgangen til overvågningsmaterialet,« skriver politiet.
Rigspolitiet understreger desuden på deres hjemmeside, at en registrering af et kamera ikke fritager én for ansvaret for at sikre, at tv-overvågningen er lovlig og korrekt opsat. Samt at manglende efterlevelse af reglerne om tv-overvågning kan straffes.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.