Rigspolitiet betaler teleselskaber millioner om året for masse-logning af danskerne

30. november 2020 kl. 03:4510
Rigspolitiet betaler teleselskaber millioner om året for masse-logning af danskerne
Illustration: MaksymKapliuk / Bigstock.
Tele- og netselskaberne har i flere omgange fortalt, at de ikke ønsker at foretage især den historiske masse-logning, de beskriver som dyr og besværlig.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

I 2019 betalte Rigspolitiet de danske tele- og netselskaber 30 millioner kroner for alle indgreb i danskeres meddelelseshemmelighed efter retsplejeloven. Det fremgår af tal, Rigspolitiet har fremlagt for Version2.

En ukendt del af pengene er betalt for den omdiskuterede, og ifølge EU ulovlige masse-logning af danskernes færden på tele-nettet. Logningen er i strid med EU-traktaten og stækker borgernes ytringsfrihed, lyder det.

Log ind og læs videre
Du kan læse indholdet og deltage i debatten ved at logge ind eller oprette dig som ny bruger, helt gratis.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
30. november 2020 kl. 22:23

Det var især overskriften, der generede mig. For som det fremgår betaler hverken politiet eller staten for logningen. Politiet betaler alene for omkostningerne ved at administrere udlevering af specifikke data, iværksættelse af aflytning osv.

Så det er groft misvisende at påstå, at politiet betaler millioner for teleselskabernes logning. De betaler netop intet for "masse-logning af danskerne".

9
30. november 2020 kl. 20:21

Justitsministeren lader sig ikke skræmme af så lidt. Han er i forvejen Grundlovsbryder og brugte ulovlig hjemmel til at sætte politi og militær ind mod minkerhvervet.

8
30. november 2020 kl. 19:18

Mig bekendt er retsgrundlaget, at teleselskaberne skal betales for de konkrete omkostninger ved indgreb i meddelelseshemmeligheden, dog uden sædvanlig fortjeneste. I dette regnestykke må de ikke indregne investeringer, der muliggør aflytning og lagring.

Så fra lovgivers side er der lagt op til, at det ikke skal være en god forretning for teleselskaberne.

De i artiklen angivne omkostninger for politiet dækker formentlig alle typer indgreb, herunder aflytning, teleobservation og udlevering af oplysninger om numre og IP-adresser. Det er altså ikke kun politiets omkostninger for udlevering af loggede data efter logningsbekendtgørelsen. Det er formentlig under halvdelen.

Tidligere blev omkostningerne ved indhentning af teleoplysninger påført sagsomkostningerne ved straffesager, og dømte fik derved påført disse udgifter, hvis de blev dømt til at dække sagsomkostningerne.

Heller ikke dette aspekt er dækket af version2.

7
30. november 2020 kl. 14:43

Det var oprindeligt planen at sagsøge et teleselskab, men TDC oplyste at de bruge alle deres kræfter på at kæmpe for retten til at logge

Arhhh mon ikke det er rent bluff? Man behøver jo ikke en ph.d. i markedsføring for at indse at det dårligt for selskabets renomme og indtjening med den slags sager.

Så hellere lidt bluff og på den vis puffe sagen videre på justitsministeriet som jo er den egentlige skyldige.

Jeg tror ikke på at TDC svømmer i kapital og den kapital TDC har, skal bruges forretningsmæssigt forsvarligt i en tid med store investeringer i 5G-net. At angribe den langsigtede indtjening ved at gå i krig med kunderne kombineret med store advokatregninger til at føre sager imod kunderne – er sgu svært at få igennem bestyrelsen.

Især hvis søgsmålet kombineres med et personansvar imod de enkelte bestyrelsesmedlemmer. Jeg fastholder at det er lettere at knække et teleselskab end justitsministeriet.

Ulempen for en advokat ved at køre sager med retshjælpsdækning er det er retten som fastsætter salæret – både for taber og vinder. Og det er nok derfor din advokat næppe har talt med jer om denne mulighed.

For dig som bruger din retshjælpsdækning, skal du være opmærksom på at retshjælpen også dækker modparten hvis du taber og at du i realiteten dermed kan smide en større advokatregning i hovedet på modparten uanset om du taber eller vinder.

6
30. november 2020 kl. 13:26
5
30. november 2020 kl. 13:14

Mange coronalukkede virksomheder som er blevet lovet erstatning har stadig ikke se skyggen af det. Årsagen er ifølge Finansministeriet, at man venter på at EU skal sige god for at det ikke er ulovlig statsstøtte.

Når det kommer til regeringens egen dagsorden har man intet imod at bryde EU-lov, men man har intet imod at lade små virksomheder gå konkurs for at være helt sikre på at man ikke bryder EU-lov.

4
30. november 2020 kl. 11:27

TDC oplyste at de bruge alle deres kræfter på at kæmpe for retten til at logge

Det virker som en modsætning til Teleindustriens udmelding. Hvis man gerne ville undgå at logge, som Teleindustrien siger, så ville man vel som teleselskab nærmest bede om, at en kunde lagde sag an (uden krav om erstatning), så man kunne få en domsstols ord for, at logningen var ulovlig.

3
30. november 2020 kl. 10:53

Det var oprindeligt planen at sagsøge et teleselskab, men TDC oplyste at de bruge alle deres kræfter på at kæmpe for retten til at logge. I samråd med vores advokater anlagde vi derfor sagen imod Justitsministeriet.

Vi skriver om det på https://ulovliglogning.dk/#hvorforIkkeTDC

2
30. november 2020 kl. 10:01

Det er skuffende at teleindustrien på den måde (imod betaling) medvirker til juridisk voldtægt af deres kunder.

Logning er ikke og har ikke været lovligt – uanset hvordan justitsministeriet og teleindustrien drejer den. Det ved vi fordi logning nu 3 gange har været behandlet ved EU-domstolen i forskellige varianter.

Kigger vi på retssager vedrørende moms og andre afgiftsspørgsmål som bliver behandlet ved EU domstolen, så svarer kammeradvokaten på vegne af den danske stat hver eneste gang, at der ikke er behov for at sagen går til EU-domstolen fordi danske regler og lovgivning er i overensstemmelse med EU’s regler. Helt som når kammeradvokaten påstår at han har information om at ”EU-domstolen vil lave om på ……”.

Alligevel har den danske stat i de seneste 25 år tabt ca. 80% af sagerne som vedr. moms og andre afgiftsspørgsmål ved EU-domstolen. Er kammeradvokaten virkelige så ”herredårlig” til at rådgive den danske stat – at de på stribe taber moms- og afgiftssager? Hvorfor forsætter den danske stat med sager som en advokatfuldmægtig må kunne se, er udsigtsløse? Er der en anden agenda?

Jeg tror på det sidste! Og det er ikke en af Trumps konspirationsteorier, men på pengeteorien. De selskaber/foreninger som fører EU-sager, har typisk rigtigt mange penge i klemme og derfor forfølger de sagen hele vejen - til der kommer klingende mønt ind på kontoen.

Jeg tror at foreningen Ulovliglogning har valgt en forkert tilfaldsvinkel til sagen. I stedet for at gå efter hovedmanden (red., den danske stat) bør man gå efter de for krænkelsen, helt nødvendige mellemmænd eller mere præcist; Teleselskaberne.

Man bør lade en autoriseret revisor udvælge det svagest kapitaliserede teleselskab og der både stævne teleselskabet og hvert enkelt bestyrelsesmedlem med påstanden om, at de ikke lever op til deres bestyrelsesansvar og man derfor vil gøre bestyrelsesmedlemmet personligt ansvarlig for de skader hans/hendes manglende kompetencer har medført for sagsøgeren.

Det bør være muligt at lade en advokat lave et gruppesøgsmål, hvor medlemmets familie-/indboforsikringens retshjælpsdækning dækker. Det giver typisk omkring DKK 200.000 pr medlem i gruppesøgsmålet til ”krigskassen" hvoraf medlemmet typisk skal betale omkring 2.500 i selvrisiko. Så man får altså DKK 200.000 for 2.500 af gå ”i krig for” pr medlem.

Så blot 50 medlemmer som betaler selvrisiko i sådan et gruppesøgsmål, har omkring DKK 10 mio i ”krigskassen” og jeg tror at det medfører et hastigt og ekstraordinært indkaldt bestyrelsesmøde i det udvalgte teleselskab, hvor eneste punkt på dagsordenen er hvordan man ”slipper ud af saksen uden at bestyrelsesmedlemmerne selv skal betale”.

Jeg tror også at når bestyrelsesmedlemmets personlige risiko stiger, så falder bestyrelsesmedlemmets personlige kamplyst og især for love som der er juridisk enighed om – er ulovlige. Og skal man tro på Jakob Willer også er en underskudsforretning.

Men hvad ved jeg om det?

1
30. november 2020 kl. 08:42

Ja, det er en god forretning for teleselskaberne, der ikke har det store incitament til at stoppe for den lukrative praksis. Tele- og netselskaberne udtaler, at de ikke ønsker at foretage den historiske masse-logning, og brancheorganisationens direktør, Jakob Willer, fortæller, at "Teleindustrien i høj grad også prioriterer at udfordre logningen'. Udtalelser der klinger hult. Teleselskaberne kan af egen drift stoppe den ulovlige logning af danskerne - hvis de vil. Men det vil de ikke.