Rigspolitichef: Polsag ville blive en klods om benet

3. februar 2012 kl. 13:15
Der var ikke noget håb om at få CSC-systemet Polsag til at fungere godt nok, lyder det fra Rigspolitichefen. Nu venter slagsmålet med leverandøren om de 400 millioner kroner, systemet kostede.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

Politiets arbejde med at få et nyt, tidssvarende sagsbehandlingssystem er blevet slået tilbage til start, efter at Rigspolitiet har besluttet at lukke Polsag-projektet helt ned.

Men det var den eneste rigtige beslutning, fortæller rigspolitichefen i et interview med Version2.

»Vi nåede til et punkt, hvor vi ikke længere troede på det, og hvor vi ikke kunne komme videre. Vi frygtede, at Polsag ville blive en klods om benet på os, og det ville vi selvfølgeligt ikke kunne leve med. Det kunne også føre til en dårligere betjening af borgerne,« siger Jens Henrik Højbjerg til Version2.

Beslutningen om at lukke ned for Polsag-projektet kommer efter en langvarig teknisk gennemgang af Polsag, som firmaet Globeteam begyndte i foråret 2011. Konklusionen faldt kort efter nytår og var helt klar: Det ville blive for dyrt at rette op på fejlene i Polsag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidigt voksede problemerne på Bornholm, hvor Polsag blev sat i pilotdrift i december 2010, og det var også afgørende for beslutningen om at lukke Polsag ned.

»Jeg var selv på Bornholm for at høre om deres oplevelser med Polsag der, og det gjorde et stort indtryk. Det har været en meget tung omgang,« siger rigspolitichefen om it-problemerne, som blandt andet har sendt mange af betjentene til tælling med stress.

Med lukningen af Polsag-projektet skal de bornholmske betjente nu hurtigt tilbage til det gamle system, Polsas, der ikke kan integreres med moderne it-systemer.

Men rigspolitichefen mener ikke, at det bliver et problem at fortsætte med det gamle mainframebaserede Polsas i årevis, indtil der er fundet en helt ny løsning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Vi har et system, der fuldt forsvarligt kan understøtte vores opgaver. Det er rigtig kedeligt, at vi må opgive Polsag, men det er ikke noget, som borgerne kommer til at mærke. Og så er det en lille trøst, at vi faktisk har et system nu, der virker,« siger Jens Henrik Højbjerg.

Polsas-systemet er blevet opgraderet lidt løbende, fortæller han, og mens man venter på en helt ny løsning, vil det kunne opgraderes yderligere for at følge med behovene, lyder vurderingen.

Men fokus vil selvfølgeligt være på at finde en afløser for det skrottede Polsag.

»Vi skal hurtigst muligt have defineret et nyt system, som kan understøtte digitaliseringen af vores arbejdsprocesser og sikre integration til vores samarbejdspartnere som domstolene. Og så kan vi høste af de temmelig dyrekøbte erfaringer, vi har gjort med Polsag,« siger Jens Henrik Højbjerg.

Hvorfor tog det så lang tid at finde ud af, at Polsag ikke kunne bruges?

»Det har været undervejs siden 2004, så det har været en lang rejse. Jeg tiltrådte i 2009, hvor vi fik lavet et eksternt review. Her var konklusionen, at hvis vi gjorde nogle bestemte ting, ville systemet komme til at fungere. Så længe, det var fagligt forsvarligt at forsøge at rette de fejl, som Polsag indeholdt, så var det rigtigt at gøre det. Men vi må konstatere, at vi er nået til et punkt, hvor vi har mistet troen på, at Polsag kommer til at fungere,« siger Jens Henrik Højbjerg.

Får I så pengene for Polsag tilbage fra CSC? Hvilke muligheder giver kontrakten med CSC jer for det?

»Nu går vi i gang med et forløb, hvor vi skal forhandle om, hvordan vi kan få bragt samarbejdet til ophør. Det kan jeg ikke tale om. Det er et mellemværende mellem os og CSC,« siger rigspolitichefen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har Rigspolitiet begået fejl undervejs, som har været medvirkende til, at I er havnet i denne situation?

»Nu går jeg ud fra, at nogen vil vurdere hele forløbet, fra start og til nu. Så må vi blive klogere efter deres vurderinger. Det må være op til andre at vurdere.«

Men risikoen for i fremtiden igen at kuldsejle et it-projekt i den klasse er meget lille, lyder vurderingen. Rigspolitiet har nemlig de senere år arbejdet meget med evnen til at kunne styre disse projekter, forklarer rigspolitichefen.

»Vi har arbejdet hårdt på at skabe en helt anden projektorganisation i politiet, som gør os i stand til at håndtere denne slags projekter i fremtiden. Og andre erfaringer i staten har også ført til nye og strammere regler for, hvordan man håndtere it-projekter. Så det har været dyrekøbte erfaringer, men det er også erfaringer, der gør, at jeg ikke tror, vi risikerer at løbe ind i noget tilsvarende igen.«

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger