Rigshospitalet efter Sundhedsplatformen: Nu ryger lægesekretærer ud stille og roligt
Rigshospitalets sygeplejersker og sekretærer skal indstille sig på, at de bliver færre efter indførelsen af det omdiskuterede it-system Sundhedsplatformen. Det skriver dr.dk.
Det skyldes, at lægerne har overtaget flere opgaver fra sygeplejersker og sekretærer. Blandt andet journalisering og bestilling af prøver.
Udmeldingen fra Rigshospitalet er fuldstændig parallel til en udmelding om Nordsjællands Hospital i Hillerød, hvor Region H har bekræftet sort på hvidt, at man vil nedlægge en stribe lægesekretærjob som direkte effekt af Sundhedsplatformens entré. Ifølge Frederiksborg Amts Avis er der brug for 40 årsværk mindre blandt hospitalets lægesekretærer.
Udmeldingen om færre sekretærer på Riget kommer fra hospitalets direktør, Per Christiansen:
»Når man har en arbejdsglidning i den retning, så medfører det, at man skal have en anden personalesammensætning. Det bliver ikke én stor afskedigelsesrunde, men noget der vil ske stille og roligt med naturlige afgange og andre opgavefordelinger,« siger han til dr.dk.
Peter Sommer Ulriksen, der er formand for Overlægerådet på Herlev Hospital, har tidligere udtalt sig kritisk over for nedskæringen af lægesekretærer:
»Det er noget præmaturt at skille sig af med så mange lægesekretærer, når vi har brug for dem. For det forsinker vores arbejde som læger, og sat på spidsen kan man betegne os læger som de dyreste og dårligste lægesekretærer. Beslutningen er åbenlyst taget meget langt fra virkeligheden.«
»Hvis der kommer færre lægesekretærer, skal alle lægerne sidde og vente på den læge, som nu skal lave sekretærens arbejde og med to fingre skrive et brev til patienten.«
Meningerne er meget delte om Sundhedsplatformen. På Twitter kommer der også meldinger om positive effekter, f.eks. at stuegang går hurtigere.
Hørt på RH idag 'væsentlig hurtigere at gå stuegang med #sundhedsplatformen ' Måske ikke repræsentativt endnu...men vi er på vej ?
— Ulf Gøttrup Pedersen (@ulf_goettrup) 5. december 2016
Rigshospitalet indførte det nye it-system den 5. november.

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.
Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.
Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.
Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.