Rigsadvokaten har i årevis kendt til usikkerhed om positionering via teledata

29. august 2019 kl. 08:369
Rigsadvokaten har i årevis kendt til usikkerhed om positionering via teledata
Illustration: josefkubes, BigStock.
Usikkerheden og den manglende præcision i mastedata bør ikke være en nyhed for Rigsadvokaten, skriver Politiken.
Artiklen er ældre end 30 dage
Manglende links i teksten kan sandsynligvis findes i bunden af artiklen.

25 retsager er blevet udskudt og 29 varetægtsfængslede er blevet sat på fri fod i løbet af syv hverdage efter en instruks fra Rigsadvokaten om stop af brugen af teledata. Det skriver Politiken.

Mediet oplyser videre, at en afgørende årsag til, at Rigsadvokaten har valgt at suspendere brugen af teledata som bevis til brug for domfældelse eller som grundlag for at varetægtsfængsle mistænkte har været, at telemaster har forskubbet sig i forhold til deres korrekte placering i datamaterialet.

Rigsadvokaten har dog i flere år uddannet offentlige anklagere til at bruge netop mastedata med forsigtighed i retten, skriver Politiken.

Politiken henviser desuden til et svar fra oktober 2015 fra Rigsadvokaten til Folketingets Retsudvalg skrev Rigsadvokaten. Her fremgår det, at masteoplysninger ikke på samme måde som for eksempel GPS indebærer en præcis stadfæstelse af en mobiltelefon.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der kan således være tilfælde, hvor masteoplysninger alene kan geografisk placere en mobiltelefon inden for et flere kvadratkilometer stort område,« oplyser Rigspolitiet desuden i svaret fra 2015.

9 kommentarer.  Hop til debatten
Denne artikel er gratis...

...men det er dyrt at lave god journalistik. Derfor beder vi dig overveje at tegne abonnement på Version2.

Digitaliseringen buldrer derudaf, og it-folkene tegner fremtidens Danmark. Derfor er det vigtigere end nogensinde med et kvalificeret bud på, hvordan it bedst kan være med til at udvikle det danske samfund og erhvervsliv.

Og der har aldrig været mere akut brug for en kritisk vagthund, der råber op, når der tages forkerte it-beslutninger.

Den rolle har Version2 indtaget siden 2006 - og det bliver vi ved med.

Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
31. august 2019 kl. 08:24

Telelogning er dømt ulovlig af EU, dog fortsætter logningen i Danmark, fordi man i følge politiet ellers mister et vigtigt efterforskningsredskab. Et redskab der længe har været totalt ubrugeligt siden 4g og smarte mobiltelefoner. Telelogning gav mening, da vi brugte Nokia’s 3310. I dag logges vi meget præcist af kommercielle globale virksomheder for big data og cool cash. En anklaget med en Android ville måske kunne bruge Google’s logning til at vise, hvor vedkommende var.

8
29. august 2019 kl. 21:02

Kan gentagne mangler og misinformation som stiller een i et mere behageligt lys mon skyldes tilfældigheder?

Måske følger han blot Bødskovs og nutidens regler for nødløgn.. det er os, der er affældige, sure, gamle tossehoveder ;) ..https://jyllands-posten.dk/politik/ECE11469886/morten-boedskov-goer-comeback-som-minister-efter-noedloegn/ ..https://www.dr.dk/nyheder/indland/dagens-loegn-ny-type-loegn-vaeltede-minister

7
29. august 2019 kl. 13:13

Det skal studeres og relevante data udpeges konkret i en revideret logningsbekendtgørelse før det kan blive et krav.</p>
<p>Det er for mig det mest pinlige, at rigspolitiet slet ikke forstår helt grundlæggende forudsætninger for regelværket

For mig tegner sig at at rigspolitiet og rigsadvokaten kaster om sig med misinformation som "tilfældigvis" (?) stiller dem i mindre uheldigt lys. Vi ser det samme ifm. redegørelsen om Dan-Bunkering-skandalen: Rigsadvokaten "glemmer" at de modtog anmeldelsen i 2016 og skriver de først hører om det i 2017.

I 2016 rykker udenrigsministeriet endda for det:

Vi er fra Udenrigsministeriets side overraskede over, at der ikke er sket sagsbehandling i sagen siden mødet den 8. november 2016, hvor SØIK modtog sagen fra Udenrigsministeriet, skriver Udenrigsministeriet i mailen, og fortsætter:</p>
<p>Herunder er det utilfredsstillende, at politiet (SØIK og PET, red) ikke har sørget for videresendelse af sagen umiddelbart efter konstateringen af, at politiet (SØIK og PET, red) ikke anså sig for rette myndighed til behandling af sagen.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/udenrigsministeriet-i-haard-kritik-mod-politiet-i-sag-om-dan-bunkering-det-er-0

Og når man bliver afsløret i at misinformere folketinget siger SØIK’s chef, Morten Niels Jakobsen:

Det er jo en strid om ord, om man kalder det et tip, en anmeldelse eller en henvendelse eller noget fjerde. Det er fuldstændig ligegyldigt.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/bagmandspolitiet-anmeldelsestidspunkt-i-dan-bunkering-sag-er-en-strid-om-ord

Kan gentagne mangler og misinformation som stiller een i et mere behageligt lys mon skyldes tilfældigheder?

6
29. august 2019 kl. 12:43

Vi så den samme forvirringstaktik tidligere da de midt i skandalen begyndte at beklage sig over manglende data for internet-sms og internet-telefoni, som var teleskandalen helt uvedkommende

Det var faktisk dobbelt pinligt.

Logningskrav er definerede konkrete undtagelser til hovedreglen om sletning.

Og teleoplysninger knyttet til VoLTE og VoWIFI er slet ikke omfattet af den gældende logningsbekendtgørelse..

Rigspolitiet tror, at logningskrav må gælde for enhver produktionsform for beskeder og tale fra en mobiltelefon - at det altså er et generisk krav til mobiludbyderen.

Men sådan er lovgrundlaget for logning slet ikke.

Det skal studeres og relevante data udpeges konkret i en revideret logningsbekendtgørelse før det kan blive et krav.

Det er for mig det mest pinlige, at rigspolitiet slet ikke forstår helt grundlæggende forudsætninger for regelværket.

4
29. august 2019 kl. 12:31

.. for både Danmark, Sverige og Norge:

Det er vel egentlig kun pinligt for Danmark. Fori orge og Sverige er der ikke rejst tvivl om deres egne nationalt indsamlede teleoplysninger - men kun dem, der er udleveret fra Danmark

2
29. august 2019 kl. 11:54

Tæt på fængsel ?

Hvis man med det ansvar som man har som anklager, ikke reagere og risikere at dømme uskyldige, mod bedre viden.

Om grunden er mistet bonuser, eller forde det bare er nemmere at smide mennesker i fægsel med falske beviser. Eller at man konsekvenserne har været så store, at man ment at det var bedst at fejde det ind under gulvtæppet.

Så er det vel som det mindste en direte fyrings grund, uden pention og eftervederlag. Samt at sende sagen direkte til den special anklage myndigheder som tager sig af sager om politiet, for at se om der ikke skal rejses en straffesag, for falsk vidensbyrd, eller hvor mange paragrafer man kan finde som dækker dette. Enten slendian eller direkt bedrageri, falsk anklager, eller falsk vidensbyrd.

Har politi og anklage myndighed været så presset af politiker, for at levere resultater, så vi ser sager som denne, og den med aftalte vidensbyrd. Eller er det en grundlæggende fejl i systemet, eller bare en sag om bonuser og NPG ?

1
29. august 2019 kl. 11:27

Jeg har ifm. denne skandale noteret at næsten hver gang der er kommet noget fra politiet har de travlt med at flytte fokus over på fejl i teledata fra teleudbydderne. Således også denne gang:

  • Primær årsag til skandalen er at man ikke kan regne med POLITIETs system som filtrerer data og gør dem menneskeligt læsbare. Så opringninger og placeringer helt forsvinder. Vi ved ikke om systemet endda skaber deciderede forkerte data og ikke kun mangler data.
  • Alligevel bruger politiet undskyldning med fejl i teleselskabernes placeringsdata for master (<200m usikkerhed) for at lede opmærksomheden væk fra dem selv og skyde skylden på teleselskaberne.
  • Vi så den samme forvirringstaktik tidligere da de midt i skandalen begyndte at beklage sig over manglende data for internet-sms og internet-telefoni, som var teleskandalen helt uvedkommende.